S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

UBS-elemzés: hol tart a Credit Suisse-t óriási problémától megmenteni készülő bank?

Ferkó Joó
18. 3. 2023
8 min read

Megjelentek a legforróbb hírek a forrongó tőzsdéről. A UBS tárgyalásokat folytat a hatalmas gondokkal küzdő Credit Suisse átvételéről. Megengedheti-e magának a UBS ezt a felvásárlást, és jó választás lehet-e a befektetők számára?

Az UBS Group $UBS+0.8% tárgyalásokat folytat a Credit Suisse $CS+1.0% részbeni vagy teljes átvételéről, amihez kormányzati támogatásra is szükség lehet a svájci és a globális hatóságok sürgős erőfeszítései részeként, hogy helyreállítsák a bankrendszerbe vetett bizalmat.

A Credit Suisse a héten több mint 50 milliárd dolláros mentőcsomagot fogadott el a Svájci Nemzeti Banktól, miután a bank kilátásaival kapcsolatos aggodalmak egyre inkább elmélyültek. Az intézkedés nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa a Credit Suisse részvényeinek zuhanását, vagy hogy megállítsa a bankbetétek elvesztését, ami arra késztette a központi bankot és Svájc legfőbb pénzügyi szabályozó hatóságát, hogy tárgyalásokat folytasson a Credit Suisse nagyobb riválisával, a UBS-szel.

A CS jelenlegi helyzetéről néhány napja itt írtam: A Credit Suisse jelenlegi helyzetének elemzése: Az elszegényedett bank az SVB összeomlása után újabb óriási csapást szenved. Vajon ki fog tartani?

Nem állt meg a CS dollár+1.0% zuhanása.

A helyzetet ismerő személyek szerint a bankok több forgatókönyvről is tárgyalnak, köztük olyanról is, amely a Credit Suisse egészének vagy egy részének UBS általi felvásárlásával végződne.

Az UBS-t már régóta a Credit Suisse bármilyen, kormány által támogatott megoldásának részeként tartják számon, amelynek mérlege nagyjából fele akkora, mint az UBS 1,1 billió dolláros mérlegfőösszege. Bármilyen teljes körű átvétel a Credit Suisse értékes tevékenységeket hozna az UBS-nek, például az ázsiai és közel-keleti ügyfelek gondozását, de kevésbé kívánatos következményekkel is járhatna, például egy bajba jutott befektetési részleggel.

Mindkét bankot rendszerszinten fontosnak tekintik Svájcban és világszerte, és egyesülésük további felügyelet alá eshet. A svájci hatóságok várhatóan még a hétfői piacnyitás előtt legalább nagyjából megegyezésre jutnak.

Persze még semmi sem biztos. Előfordulhat, hogy egyáltalán nem jön létre a Credit Suisse és a UBS közötti tranzakció. Ezek a két legnagyobb vagyonú bank Svájcban, amelyek az ottani megtakarítókat és vállalkozásokat, valamint tehetős ügyfeleket szolgálnak ki világszerte. Ráadásul nem biztos, hogy a UBS lesz az egyetlen szereplő. Más pénzintézetek is vizsgálják a helyzetet, hogy megnézzék, nem tudnák-e megvásárolni a Credit Suisse egyes részeit vagy támogatni az ajánlatokat - mondták az erőfeszítéseket ismerő személyek külföldi honlapok szerint.

Az UBS felhasználása a Credit Suisse megmentésére fordulatot jelent a közel 15 évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor Svájc kimentette az UBS-t, miután az amerikai üzletágában milliárdos nagyságrendű mérgező eszközállományba került. A Credit Suisse akkor visszautasította az állami támogatást, és jobb állapotban került ki a válságból.

De most a lényegről van szó. Hol áll a bank, amely megmenthette volna a CS-t?

Alapvető áttekintés

A UBS egy nemzetközi banki és pénzügyi vállalat, amelynek székhelye a svájci Zürichben található. A világ egyik legnagyobb bankja , amely a vagyonkezelési, befektetési banki és vagyonkezelési szolgáltatások széles skáláját kínálja.

A UBS-t 1862-ben alapították Union Bank of Switzerland néven, majd később egyesült a Bank of Switzerland-szal. A vállalatnak több mint 50 országban vannak fiókjai, és több mint 68 000 em bert foglalkoztat. A UBS vagyonkezelési szolgáltatásairól ismert, különösen a nagy vagyonú és ultra nagy vagyonú ügyfelek számára. A bank befektetési menedzsmentet, pénzügyi tanácsadást és adótervezési szolgáltatásokat kínál. A UBS befektetési banki és vagyonkezelési szolgáltatásokat is nyújt intézményi befektetők számára. Az elmúlt években a UBS a szerkezetátalakításra és a költségcsökkentésre összpontosított, hogy versenyképes maradjon a növekvő szabályozás és a nyereségességre nehezedő nyomás korában. A vállalat a digitális szolgáltatások fejlesztésére is összpontosít, hogy jobban kiszolgálja ügyfeleit.

2020-ban a UBS 30,2 milliárd svájci frankos összbevételt és 6,6 milliárd svájci frankos nettó nyereséget ért el.

Aktuális adatok

A negyedik negyedévet a UBS 23%-kal 1,65 milliárd dollárra növelt nettó nyereséggel zárta, ami 1,3 milliárd dollárral felülmúlta az elemzői becsléseket, és a 2021-es 7,45 milliárd dollárról 7,63 milliárd dollárra emelte a 2022-es nyereséget, szemben a Wall Street 7,3 milliárd dolláros átlagos konszenzusos előrejelzésével. A csoportnak a kamatemelkedés mellett az is jót tett, hogy az ügyfelek elvándoroltak a versenytárs Credit Suisse-től, amely számos botrány miatt igencsak bonyolult 2022-es évet élt meg... és a csőd veszélye miatt.

Ralph Hamers, a UBS vezérigazgatója a kérdés-feleletben kifejezetten úgy fogalmazott, hogy "az ügyfelek tanácsadásért és stabilitásért jöttek hozzánk". A piaci bizonytalanság azonban növelte a nyomást a befektetési banki és a vagyonkezelési üzletágra, amelynek bevételei 24%-kal, illetve 31%-kal csökkentek a jó nettó beáramlás ellenére(60 milliárd dollár a globális vagyonkezelésben és 25 milliárd dollár a vagyonkezelésben). E negatív tendencia teljes ellensúlyozására a kamatlábak lendülete segíti a UBS nettó kamatmarzs üzletágát. A negyedik negyedévben a bevételek a 2021-es 8,70 milliárd dollárról 2022-re 8,02 milliárd dollárra, míg az egész évet tekintve a bevételek a 2021-es 35,39 milliárd dollárról 2022-re 34,56 milliárd dollárra csökkentek. Százalékos alapon a bevételek alacsonyabb mértékben csökkentek, mint a működési költségek -2%-kal szemben -4%-kal.

A jelenlegi események ellenére a UBS jól tartja magát

A bank megerősítette, hogy 2023-ban több mint 5 milliárd dollár értékben tervez részvényeket visszavásárolni, ami felülmúlja a konszenzus 4,7 milliárd dolláros várakozását, miután 2022-ben 5,6 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket. Emellett a UBS 2022-re 0,55 USD részvényenkénti osztalékot javasolt, ami 10%-kal magasabb a 2021. évinél, összhangban a konszenzussal és a piaccal már közölt iránymutatással, és megerősítette a progresszív osztalékpolitika melletti elkötelezettségét.

A UBS eredményei széles körben pozitívak. De ami ennél is fontosabb, előre tekintve a svájci hitelező szerint a 2023 első negyedévi eredményt "pozitívan befolyásolja" a megnövekedett ügyfélaktivitás és a kamatlábak. A UBS-nek erős franchise-ja van Kínában, és ez plusz pont lesz. Az elemzők arra számítanak, hogy az osztalékkal és a visszavásárlásokkal együtt 9-10%-os teljes hozam 22,5%-ot ér el. A CET1 mutató 14,2% (-20 bázispont negyedéves szinten). Úgy tűnik tehát, hogy az UBS jó formában lehet. A CS felvásárlása nagy lépés lesz, de a kormány segítségével ez megoldható. Gondolom, hétfőn többet fogunk tudni.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.