S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

UBS analizi: Credit Suisse'i dev bir sorundan kurtarmak üzere olan banka nerede duruyor?

Burhan Yılmaz
18. 3. 2023
7 min read

Kızışan borsada en sıcak haber geldi. UBS, büyük sorunlarla boğuşan Credit Suisse'i devralmak için görüşmeler yapıyor. UBS bu satın almayı karşılayabilir mi ve yatırımcılar için iyi bir seçim olabilir mi?

UBS Group $UBS-3.6%, Credit Suisse $CS+1.0%'nin bir kısmını veya tamamını devralmak için görüşmelerde bulunuyor ve bu, İsviçreli ve küresel yetkililerin bankacılık sistemine olan güveni yeniden tesis etmek için acil bir çabanın parçası olarak devlet desteğini içerebilir.

Credit Suisse, beklentileriyle ilgili endişelerin derinleşmesinin ardından bu hafta İsviçre Merkez Bankası'ndan 50 milyar doların üzerinde bir kurtarma paketi almayı kabul etti. Bu önlem Credit Suisse'in hisselerindeki düşüşü durdurmaya ya da banka mevduatlarındaki kaybı engellemeye yetmedi ve merkez bankası ile İsviçre'nin en üst düzey mali düzenleyicisini Credit Suisse'in büyük rakibi UBS ile görüşmeler yapmaya sevk etti.

CS'deki mevcut durum hakkında birkaç gün önce burada yazmıştım: Credit Suisse'deki mevcut durumun analizi: Yoksullaşan banka SVB'nin çöküşünden sonra dev bir darbe daha aldı. Dayanabilecek mi?

CS+1.0% 'deki düşüş durmadı

Konuya aşina olan kişilere göre bankalar, Credit Suisse'in tamamının ya da bir kısmının UBS tarafından devralınması da dahil olmak üzere bir dizi senaryo üzerinde tartışıyor.

UBS uzun zamandır, bilançosu UBS'in 1.1 trilyon dolarlık toplam varlıklarının yaklaşık yarısı büyüklüğünde olan Credit Suisse için hükümet destekli herhangi bir çözümün parçası olarak görülüyor. Herhangi bir tam ölçekli devralma, UBS'ye Credit Suisse'den Asya ve Orta Doğu'daki müşterilerle ilgilenmek gibi değerli faaliyetler getirecektir, ancak sorunlu bir yatırım bölümü gibi daha az arzu edilen sonuçları da beraberinde getirebilir.

Her iki banka da İsviçre'de ve dünya genelinde sistemik olarak önemli kabul ediliyor ve birleşmeleri ek denetime tabi tutulabilir. İsviçreli yetkililerin Pazartesi günü piyasa açılmadan önce en azından kabaca bir anlaşmaya varması bekleniyor.

Elbette henüz hiçbir şey kesin değil. Credit Suisse ve UBS arasında bir işlemle sonuçlanmayabilir. Bu iki banka İsviçre'deki varlıkları itibariyle en büyük iki banka olup, buradaki tasarruf sahiplerine ve işletmelere ve dünyanın dört bir yanındaki varlıklı müşterilere hizmet vermektedir. Dahası, UBS tek oyuncu olmayabilir. Yabancı internet sitelerine göre, Credit Suisse'in parçalarını satın alıp alamayacaklarını ya da teklifleri destekleyip destekleyemeyeceklerini görmek için diğer finans kurumları durumu inceliyor.

Credit Suisse'i kurtarmak için UBS'in kullanılması, yaklaşık 15 yıl önce ABD'deki operasyonlarında milyarlarca toksik varlıkla sıkışıp kaldıktan sonra İsviçre'nin UBS'i kurtarmasından bir dönüşe işaret ediyor. Credit Suisse o zaman devlet yardımını reddetmiş ve krizden daha iyi bir şekilde çıkmıştı.

Ama şimdi esas meseleye gelelim. CS'yi kurtarabilecek banka nerede duruyor?

Temel bir genel bakış

UBS, merkezi İsviçre'nin Zürih kentinde bulunan uluslararası bir bankacılık ve finans şirketidir. Dünyanın en büyük bankalarından biridir ve çok çeşitli servet yönetimi, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi hizmetleri sunmaktadır.

UBS, 1862 yılında Union Bank of Switzerland olarak kurulmuş ve daha sonra Bank of Switzerland ile birleşmiştir. Şirketin 50'den fazla ülkede şubesi vardır ve 68.000'den fazla kişiyi istihdam etmektedir. UBS, özellikle yüksek net değere sahip ve ultra yüksek net değere sahip müşterilere yönelik varlık yönetimi hizmetleriyle tanınmaktadır. Banka yatırım yönetimi, finansal danışmanlık ve vergi planlama hizmetleri sunmaktadır. UBS ayrıca kurumsal yatırımcılar için yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi hizmetleri de sunmaktadır. Son yıllarda UBS, artan düzenleme ve karlılık üzerindeki baskı çağında rekabetçi kalabilmek için yeniden yapılanma ve maliyet azaltmaya odaklanmıştır. Şirket ayrıca müşterilerine daha iyi hizmet vermek için dijital hizmetler geliştirmeye odaklanıyor.

UBS, 2020 yılında 30,2 milyar İsviçre Frangı toplam gelir ve 6,6 milyar İsviçre Frangı net kâr elde etmiştir.

Güncel veriler

UBS dördüncü çeyreği %23 artışla 1,65 milyar dolar net kârla kapatarak analistlerin tahminlerini 1,3 milyar dolar aştı ve 2022 kârını 2021'de kaydedilen 7, 45 milyar dolardan 7, 63 milyar dolara yükselterek Wall Street'in ortalama konsensüs tahmini olan 7, 3 milyar dolara ulaştı. Grup, faiz oranlarındaki artışın yanı sıra, çok sayıda skandal nedeniyle çok karmaşık bir 2022 geçiren rakibi Credit Suisse'den müşteri çıkışından da yararlandı... ve iflas tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Soru-cevap bölümünde UBS CEO'su Ralph Hamers açıkça "müşteriler bize tavsiye ve istikrar için geldi" dedi. Ancak piyasadaki belirsizlik, iyi net girişlere rağmen(küresel varlık yönetiminde 60 milyar dolar ve varlık yönetiminde 25 milyar dolar) gelirleri sırasıyla %24 ve %31 düşen yatırım bankacılığı vevarlık yönetimi bölümleri üzerindeki baskıyı artırdı. Bu olumsuz eğilimi tamamen dengelemek için, faiz oranı ivmesi UBS'nin net faiz marjı işine yardımcı oluyor. Dördüncü çeyrekte, gelirler 2021'deki 8,70 milyar dolardan 2022'de 8,02 milyar dolara düşerken, tüm yıl için gelirler 2021'deki 35,39 milyar dolardan 2022'de 34,56 milyar dolara geriledi. Yüzde bazında, gelirler işletme giderlerinden daha düşük bir oranda azaldı -% 2'ye karşı -% 4.

Güncel olaylara rağmen, UBS iyi dayanıyor

Banka, 2022 yılında 5,6 milyar USD değerinde hisse geri alımının ardından, 2023 yılında 4,7 milyar USD değerindeki konsensüs beklentilerini aşarak 5 milyar USD'den fazla hisse geri alım planlarını doğruladı. Buna ek olarak UBS, 2022 yılı için hisse başına 0,55 ABD doları temettü önererek, 2021 yılına göre %10 'luk bir artışla, konsensüs ve halihazırda piyasaya iletilen rehberlik doğrultusunda, kademeli bir temettü politikasına olan bağlılığını teyit etti.

UBS'in sonuçları genel olarak olumludur. Ancak daha da önemlisi, ileriye bakıldığında, İsviçreli kredi kuruluşu 2023 yılının ilk çeyreğindeki kazançların artan müşteri faaliyetleri ve faiz oranlarından "olumlu etkileneceğini" söyledi. UBS'in Çin'de güçlü bir franchise'ı var ve bu bir artı puan olacak. Analistler, temettüler ve %9-10'luk geri alımlar dahil toplam getirinin %22,5'e ulaşmasını bekliyor. CET1 oranı %14,2 (çeyrek bazda -20 baz puan). Dolayısıyla, UBS'in iyi durumda olması gerektiği görülüyor. CS'yi satın almak büyük bir adım olacak, ancak hükümetin yardımıyla yönetilebilir olmalı. Sanırım Pazartesi günü daha fazlasını öğreneceğiz.

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen benim internet ve diğer kaynaklardan elde ettiğim verilere dayanan özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.