S&P 500 ^GSPC 5,063.2 -0.14%
Tesla TSLA $161.16 +11.39%
Nvidia NVDA $796.54 -3.36%
Amazon AMZN $176.50 -1.69%
Meta META $489.67 -1.30%
Apple AAPL $168.48 +0.94%
Microsoft MSFT $408.57 +0.25%
Alphabet GOOG $160.16 +0.15%

Най-добре представилата се акция в SAP 500 през последните 20 години? Това е име, за което никога не бихте се сетили!

Vladimir Mihaylov
19. 3. 2023
1 min read

Мислили ли сте някога, че би било готино да инвестирате в Microsoft преди 20 години? Щеше да е страхотно, разбира се, но има компании, които щяха да са още по-добри. А най-добрите от тях вероятно никога не биха ви хрумнали.

Ако попитате хората коя акция от S&P 500 е била най-добре представящата се през последните 20 години, отговорите вероятно ще бъдат много технологични. Apple? Amazon? Може би Microsoft или Google? Е, нито една от тях. Дори Tesla. Тя дори не е технологична компания. Това е някой съвсем друг. Име, което познавате, но вероятно не бихте се сетили за него! Monster Beverage Corporation $MNST+1.9%, производител на едни от най-популярните енергийни напитки в САЩ, чиято цена на акциите се е повишила с повече от 100 000 процента през последните двадесет години .

Базираната в Корона, Калифорния, компания навлиза на все още зараждащия се пазар на енергийни напитки през 2002 г. и бързо се утвърждава. През 2012 г. бившият производител на натурални сокове и газирани напитки променя името си от Hansen Natural на Monster Beverage, след като енергийните напитки се превръщат в най-големия източник на приходи. Понастоящем Monster е един от най-големите играчи на пазара на енергийни напитки на стойност над 60 млрд. долара, като по глобални продажби изостава само от австрийския пионер на енергийните напитки Red Bull.

https://www.youtube.com/watch?v=xUXBd7ra-oA

Както показва графиката по-долу, залогът на Monster за енергийни напитки се е отплатил добре, поне за дългосрочните акционери. През последните 20 години цената на акциите на компанията е нараснала с 111 929%, така че 20-годишните печалби на Apple и Amazon бледнеят в сравнение с тях. През 2020 г. Monster отчете печалба от 1,4 млрд. долара при продажби от 4,6 млрд. долара, в сравнение с едва 3 млн. долара при продажби от 80 млн. долара през 2001 г.

Всеки, който е вярвал в Monster от самото начало, е спечелил днес. Източник.

Съобщава се, че Monster, която причислява Coca-Cola към основните си акционери, води преговори с друг производител на напитки - Constellation Brands, за евентуално сливане. Constellation, която притежава и продава разнообразно портфолио от марки алкохолни напитки, е най-големият вносител на бира в САЩ и е най-известна с популярните си мексикански бири Corona и Modelo. Новината за преговорите между двете компании беше изненада за повечето акционери, тъй като стратегическите ползи от съчетаването на производител на енергийни напитки и специалист в областта на алкохолните напитки не са ясни веднага.

Акциите на компанията сега

Да го ударим по-рано щеше да е чудесно, но сега няма да променим това. И така, къде се намират акциите на компанията в момента? Просто - оценката е астрономическа, но и цифрите са прилични. Продажбите на компанията извън САЩ и Канада се покачват рязко.

През 2018 г. продажбите извън САЩ и Канада бяха едва 977 млн. долара, или 25,7% от общите продажби, но през третото тримесечие на 22 г. се покачиха до 1 687 млн. долара, или 35,2% от общите продажби.

Продажбите на Monster в САЩ и други държави

По-горе виждаме, че международните и общите продажби в долари бележат значителен ръст спрямо 2018 г. Извън САЩ все още има огромно пространство за растеж. Продажбите на енергийни напитки за КОКО+1.3% бяха 40% в САЩ и 60% в международен план още през 2015 г., когато сключи сделката с Monster. Във видеоинтервю през 2017 г. съизпълнителният директор на компанията Родни Сакс заяви, че САЩ представляват само около 1/3 от световния пазар на енергийни напитки по отношение на обема и продажбите.

Вероятно това е най-подценената и перфектно оценена акция в момента. Но в миналото тя е показвала, че не е необходимо да си Тесла, за да направиш огромни оценки - а в този случай - да надминеш всички.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.