S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Najuspešnejša delnica v indeksu SAP 500 v zadnjih 20 letih? Na to ime ne bi nikoli pomislili!

Željko Kos
19. 3. 2023
4 min read

Ste kdaj pomislili, da bi bilo pred 20 leti super vlagati v Microsoft? Seveda bi bilo super, vendar obstajajo podjetja, ki bi bila še boljša. Na najboljša med njimi verjetno ne bi nikoli pomislili.

Če ljudi vprašate, katera delnica iz indeksa S&P 500 je bila v zadnjih 20 letih najuspešnejša, bodo odgovori verjetno zelo tehnološki. Apple? Amazon? Morda Microsoft ali Google? No, nobena od njih. Niti Tesla. To sploh ni tehnološko podjetje. To je nekdo povsem drug. Ime, ki ga poznate, vendar si ga verjetno ne bi mogli zamisliti! Monster Beverage Corporation $MNST-0.6%, proizvajalec nekaterih najbolj priljubljenih energijskih pijač v ZDA, katerega cena delnic se je v zadnjih dvajsetih letih povečala za več kot 100.000 odstotkov.

Podjetje s sedežem v Coroni v Kaliforniji je leta 2002 vstopilo na še nastajajoči trg energijskih pijač in se hitro uveljavilo. Leta 2012 se je nekdanji proizvajalec naravnih sokov in gaziranih pijač preimenoval iz Hansen Natural v Monster Beverage, potem ko so energijske pijače postale njegov največji vir prihodkov. Monster je zdaj eden največjih igralcev na več kot 60 milijard dolarjev vrednem trgu energijskih pijač, po svetovni prodaji pa zaostaja le za avstrijskim pionirjem energijskih pijač Red Bull.

https://www.youtube.com/watch?v=xUXBd7ra-oA

Kot je razvidno iz spodnjega grafa, se je podjetju Monster stava na energijske pijače dobro obrestovala, vsaj za njegove dolgoročne delničarje. V zadnjih 20 letih se je cena delnice podjetja povečala za 111 929 odstotkov, tako da dvajsetletni dobički podjetij Apple in Amazon zbledijo v primerjavi z njimi. Leta 2020 je družba Monster poročala o dobičku v višini 1,4 milijarde dolarjev ob prodaji v višini 4,6 milijarde dolarjev, medtem ko je leta 2001 ob prodaji v višini 80 milijonov dolarjev ustvarila le 3 milijone dolarjev.

Vsi, ki so od začetka verjeli v družbo Monster, so danes zmagali. Vir.

Družba Monster, ki med svoje glavne delničarje šteje tudi Coca-Colo, se menda pogovarja z drugim proizvajalcem pijač, družbo Constellation Brands, o morebitni združitvi. Constellation, ki ima v lasti in prodaja različne blagovne znamke alkoholnih pijač, je največji uvoznik piva v ZDA in je najbolj znan po priljubljenih mehiških pivih Corona in Modelo. Novica o pogajanjih med podjetjema je bila za večino delničarjev presenečenje, saj strateške koristi združevanja proizvajalca energijskih pijač in strokovnjaka za alkoholne pijače niso takoj jasne.

Delnice podjetja zdaj

Če bi zadeli prej, bi bilo to odlično, vendar tega zdaj ne bomo spreminjali. Kakšno je trenutno stanje podjetja? Preprosto - vrednotenje je astronomsko, vendar so tudi številke spodobne. Prodaja podjetja zunaj ZDA in Kanade strmo narašča.

Prodaja zunaj ZDA in Kanade je leta 2018 znašala le 977 milijonov dolarjev ali 25,7 % celotne prodaje, v 3. četrtletju 22. leta pa se je povzpela na 1.687 milijonov dolarjev ali 35,2 % celotne prodaje.

Monsterova prodaja v ZDA in drugih državah

Zgoraj vidimo, da sta se mednarodna in skupna prodaja v dolarjih v primerjavi z letom 2018 lepo povečali. Zunaj ZDA je še vedno ogromno prostora za rast. Prodaja energijskih pijač za $KO+2.1% je leta 2015, ko je sklenila posel z družbo Monster, znašala 40 % v ZDA in 60 % na mednarodni ravni. V videointervjuju leta 2017 je eden od izvršnih direktorjev podjetja Rodney Sacks povedal, da ZDA predstavljajo le približno 1/3 svetovnega trga energijskih pijač v smislu obsega in prodaje.

Verjetno trenutno najbolj podcenjena in odlično ocenjena delnica. Vendar je v preteklosti že pokazala, da ni treba biti Tesla, da bi dosegli ogromna vrednotenja - in v tem primeru - presegli vse.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.