S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

SAP 500'de son 20 yılda en iyi performans gösteren hisse senedi? Bu asla aklınıza gelmeyecek bir isim!

Halil Toprak
19. 3. 2023
4 min read

Hiç 20 yıl önce Microsoft'a yatırım yapmanın harika olacağını düşündünüz mü? Elbette harika olurdu, ancak daha da iyi olabilecek şirketler var. Ve bunların en iyisi muhtemelen aklınıza hiç gelmezdi.

İnsanlara S&P 500'de son 20 yılda en iyi performans gösteren hisse senedinin hangisi olduğunu sorarsanız, cevaplar muhtemelen çok teknolojik olacaktır. Apple mı? Amazon mu? Belki Microsoft ya da Google? Hiçbiri değil. Tesla bile değil. Bir teknoloji şirketi bile değil. Tamamen başka biri. Bildiğiniz ama muhtemelen aklınıza gelmeyecek bir isim! Monster Beverage Corporation $MNST-0.6%, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en popüler enerji içeceklerinden bazılarının üreticisi ve hisse senedi fiyatı son yirmi yılda yüzde 100.000'den fazla arttı.

Corona, Kaliforniya merkezli şirket, henüz yeni gelişmekte olan enerji içeceği pazarına 2002 yılında girdi ve hızla kendini kabul ettirdi. Eski doğal meyve suyu ve soda üreticisi, enerji içeceklerinin en büyük gelir kaynağı haline gelmesinin ardından 2012 yılında Hansen Natural olan adını Monster Beverage olarak değiştirdi. Monster şu anda 60 milyar doları aşan enerji içeceği pazarının en büyük oyuncularından biri ve küresel satışlarda sadece Avusturyalı enerji içeceği öncüsü Red Bull'u takip ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=xUXBd7ra-oA

Aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi Monster'ın enerji içecekleri üzerine yaptığı bahis, en azından uzun vadeli hissedarları için karşılığını fazlasıyla verdi. Son 20 yılda şirketin hisse fiyatı yüzde 111.929 arttı, bu nedenle Apple ve Amazon'un 20 yıllık kazançları kıyaslandığında sönük kalıyor. Monster, 2020'de 4,6 milyar dolarlık satıştan 1,4 milyar dolar kâr elde ederken, 2001'de 80 milyon dolarlık satıştan sadece 3 milyon dolar kâr elde etti.

Monster'a en başından beri inanan herkes bugün kazandı. Kaynak.

Coca-Cola'yı ana hissedarları arasında sayan Monster'ın bir başka içecek üreticisi Constellation Brands ile olası bir birleşme konusunda görüşmeler yaptığı bildiriliyor. Çok çeşitli alkollü içecek markalarının sahibi ve satıcısı olan Constellation, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük bira ithalatçısıdır ve en çok popüler Meksika biraları Corona ve Modelo ile tanınmaktadır. Bir enerji içeceği üreticisi ile bir alkollü içecek uzmanını birleştirmenin stratejik faydaları hemen belli olmadığından, iki şirket arasındaki müzakerelere ilişkin haberler çoğu hissedar için sürpriz oldu.

Şirketin hisseleri şu anda

Daha erken vurmak harika olurdu, ancak bunu şimdi değiştirmeyeceğiz. Peki şu anda nerede duruyor? Basit - değerleme astronomik, ancak rakamlar da iyi. Şirketin ABD ve Kanada dışındaki satışları yükseliyor.

ABD ve Kanada dışındaki satışlar 2018'de sadece 977 milyon dolar veya toplam satışların %25,7'si iken, 3Ç22'de 1.687 milyon dolara veya toplam satışların %35,2'sine yükseldi.

Monster'ın ABD ve diğer ülkelerdeki satışları

Yukarıda, uluslararası ve toplam dolar satışlarının 2018'e göre güzel bir artış gösterdiğini görüyoruz. ABD dışında, büyüme için hala büyük bir alan var. Monster ile anlaşmaya vardığı 2015 yılında $KO+2.1% 'nun enerji içeceği satışlarının %40'ı ABD'de, %60'ı ise uluslararası düzeydeydi. Şirketin eş CEO'su Rodney Sacks 2017'de verdiği bir video röportajda ABD'nin hacim ve satış açısından küresel enerji içeceği pazarının yalnızca 1/3'ünü oluşturduğunu söyledi.

Muhtemelen şu anda en düşük değerli ve mükemmel fiyatlı hisse senedi. Ancak geçmişte, büyük değerlemeler yapmak için Tesla olmak zorunda olmadığınızı ve bu durumda herkesten daha iyi performans gösterdiğinizi göstermiştir.

Sorumluluk Reddi: Bu hiçbir şekilde bir yatırım tavsiyesi değildir. Bu tamamen benim internet ve diğer kaynaklardan elde ettiğim verilere dayanan özet ve analizimdir. Finansal piyasalara yatırım yapmak risklidir ve herkes kendi kararlarına göre yatırım yapmalıdır. Ben sadece görüşlerimi paylaşan bir amatörüm.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.