S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Kroky Fedu při záchraně bank budou mít katastrofické následky, varuje Bill Ackman

Dominik Petrnoušek
20. 3. 2023
4 min read

Zdá se, že se daří hasit požát v bankovním sektoru (ač o formě můžeme polemizovat). Známý finančník si ale myslí, že nejde o hašení, ale naopak o přilévání oleje. Proč si myslí, že tyto kroky rozjedou ještě větší katastrofu?

Bill Ackman se obává dalších problémů

Bill Ackman varoval, že záchrana společnosti First Republic ze strany Wall Street ohrožuje ostatní banky, finanční systém a ekonomiku USA. JPMorgan $JPM+2.5%, Bank of America $BAC+3.4% a devět dalších bank ve čtvrtek oznámily, že do First Republic Bank $FRBA+5.0% vloží nepojištěné vklady v celkové výši 30 miliard dolarů na dobu nejméně 120 dní.

Ackman varoval, že pokud FRBA postihne přílivová vlna výběrů a nesplatí své dluhy, budou banky na Wall Street vystaveny riziku a utrpí také ztráty. Miliardářský investor a šéf Pershing Square tvrdil, že projev důvěry velkých bank neřeší základní problém - nedostatek důvěry v bankovní systém.

https://www.youtube.com/watch?v=ep8ZlOV_Kk8

Jednoduše řečeno, banky vydělávají peníze tím, že přijímají vklady svých klientů a využívají je dvěma způsoby. Peníze mohou půjčovat a inkasovat z nich úroky, nebo je investovat do relativně bezpečných aktiv, jako jsou americké státní dluhopisy a cenné papíry kryté hypotékami. V důsledku toho nemají hotovost v pohotovosti - což je složité, pokud musí uspokojit náhlý příliv výběrů.

Minulý týden zkrachovala banka Silicon Valley $SIVB, protože její peníze byly vázány v dlouhodobých dluhopisech, jejichž hodnota klesla v důsledku rostoucích úrokových sazeb, a velké množství jejích klientů se snažilo vybrat své peníze ve stejnou dobu.

Zažehne krach SVB největší ekonomickou katastrofu této dekády?

Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) v pátek převzala kontrolu nad hořící SVB. Na základě výjimky týkající se systémového rizika souhlasila s pojištěním vkladů u tohoto věřitele i u další banky Signature Bank v neděli.

Akcie FRB se od minulé středy propadly o 70 %, protože investoři se obávají, že by se také mohly zhroutit. Zákaznická základna tohoto věřitele se sídlem v San Francisku má podobný profil a koncentraci jako SVB, vysoký podíl nepojištěných vkladů a značné nerealizované ztráty z portfolia dluhopisů.

Banka se snažila uklidnit obavy tím, že si zajistila přístup k likviditě ve výši 70 miliard USD od Federálního rezervního systému a banky JPMorgan a souhlasila s přijetím dalších 30 miliard USD ve formě vkladů od svých kolegů.

Ackman označil záchranu na Wall Street za "fiktivní hlasování o důvěře" a investoři s ním zřejmě souhlasí, protože akcie FRB se opět propadaly. Pochválil ale FRB jako zdravého, dobře řízeného věřitele, kterému by neměly být vyčítány současné problémy.

Akcie se opět propadaly

"Ocitla se v bankovním runu bez vlastního zavinění," řekl. "Nezaslouží si, aby zkrachovala."

Ackman se zřejmě obává, že runy na banky povedou k pádu jednoho věřitele za druhým, což ohrozí stabilitu celého bankovního systému USA. To by mohlo banky odradit od půjčování peněz a způsobit úvěrovou krizi, která by mohla poškodit spotřebitele a podniky a zasáhnout celou ekonomiku.

"Jsem prostě nesmírně znepokojen tím, že se riziko finanční nákazy vymkne kontrole a způsobí vážné hospodářské škody a potíže," řekl Ackman.

Co myslíte? Způsobí tyto kroky další runy a další problémy pro další banky?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.