S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Družba JP Morgan je vzljubila ti dve visoko donosni delnici. Toda ali sta to kakovostni delnici?

Kristijan Kopitar
19. 3. 2023
8 min read

V teh nemirnih časih vsak vlagatelj išče relativno obrambno možnost. Praviloma so to sredstva, ki prinašajo dohodek. Takšnim sredstvom je naklonjena banka JP Morgan, ki je zdaj predstavila 2 visoko donosni delnici, s katerima bodo vlagatelji v svoj portfelj vnesli dodaten dohodek.

Najnovejši podatki o inflaciji sicer kažejo na pozitiven premik v boju proti inflaciji, vendar je to še vedno le majhen korak na poti do zmage. Pravzaprav smo še vedno daleč od cilja Fed-a, ki je 2 %, zato lahko pričakujemo nadaljnje zviševanje obrestnih mer, s katerimi se Fed bori proti inflaciji. Celo izvršni direktor banke JP Morgan Jamie Dimon meni, da se inflacija ne bo kmalu vrnila na normalno raven.

Zato je dobro, da v svoje portfelje vključite defenzivno komponento v obliki visoko donosnih dividendnih delnic, ki bodo vašemu portfelju prinašale dohodek. Tukaj sta dve delnici, ki sta pritegnili pozornost analitikov banke JP Morgan.

Naložba AGNC $AGNC+1.1%

Graf cene delnice v zadnjih petih letih.

AGNC Investment Corp. je nepremičninski investicijski sklad (REIT), ki je specializiran za naložbe v agencijsko zavarovane vrednostne papirje (MBS) in zavarovane hipotekarne obveznosti (CMO).

Glavna dejavnost družbe AGNC Investment je ustvarjanje dohodka z vlaganjem v agencijske hipotekarne vrednostne papirje. Družba pridobiva sredstva z izdajo navadnih in prednostnih delnic ter kratkoročnega in dolgoročnega dolga. Družba AGNC Investment vlaga predvsem v hipotekarne vrednostne papirje s fiksno obrestno mero, lahko pa vlaga tudi v hipoteke z nastavljivo obrestno mero in druge vrednostne papirje, za katere jamčijo GSE. Večina portfelja družbe je naložena v 30-letne hipotekarne instrumente s fiksno ročnostjo.

Konkurenčna prednost družbe AGNC Investment je njena osredotočenost na agencijske hipotekarne vrednostne papirje. Ti vrednostni papirji imajo državno jamstvo, ki zagotavlja visoko stopnjo kreditne zaščite pred neplačilom. To zmanjšuje kreditno tveganje družbe AGNC Investment in ji omogoča, da se osredotoči na upravljanje obrestnega tveganja. Poleg tega ima vodstvena ekipa družbe AGNC Investment pomembne izkušnje v hipotekarni industriji, kar ji daje konkurenčno prednost pri izbiri naložb in upravljanju portfelja.

Slaba stran družbe AGNC Investment je, da je njena donosnost občutljiva na spremembe obrestnih mer. Ko se obrestne mere zvišajo, se vrednost portfelja družbe zmanjša, kar zmanjša knjigovodsko vrednost in dobiček družbe. Podobno se ob padcu obrestnih mer vrednost portfelja družbe poveča, kar poveča knjigovodsko vrednost in dobiček družbe. Druga pomanjkljivost je, da je družba izpostavljena regulativnemu tveganju, saj lahko spremembe predpisov ali vladne politike vplivajo na sposobnost družbe, da vlaga v agencijske hipotekarne vrednostne papirje.

Za vlagatelje v dividende je pri tem podjetju privlačna njegova visoka dividendna donosnost, ki trenutno znaša 14 %.

Kakovost portfelja je mogoče oceniti na podlagi najnovejših rezultatov za 4. četrtletje 22. Bistvo je, da je družba realizirala čisti dobiček na navadno delnico v višini 93 centov, kar je nekoliko več od napovedi, ki je znašala 66 centov. Poleg solidnega dobička je imelo podjetje 31. decembra 2022 v blagajni 4,3 milijarde dolarjev gotovine. Ta znesek je predstavljal 59 % celotnega lastniškega kapitala družbe AGNC.

Analitik družbe JPMorgan Richard Shane je v svojih zapiskih zavzel pozitivno stališče do podjetja.

Pričakujemo, da bo portfelj družbe AGNC, ki ga sestavljajo predvsem agencijski MBS, vodil k okrevanju knjigovodske vrednosti, saj se bodo cene MBS izboljšale in vlagateljem nudile kreditno zaščito v slabšem gospodarskem okolju. Dobički družbe AGNC v celoti pokrivajo dividende in ponujajo privlačen donos. AGNC je eden najbolje upravljanih skladov MREIT v našem okolju, ki ga pokrivamo. Po našem mnenju je notranje upravljanje dolgoročno gonilo.

Pričakovanja analitikov.

V zadnjih treh mesecih si je to podjetje ogledalo skupno 9 analitikov, ki so se dogovorili za povprečno ciljno ceno 11,71 USD na delnico. Vidimo lahko, da je razpon pričakovanj tu precej ozek, kar lahko kaže na določeno zaupanje, pa tudi na soglasje več analitikov.

Pri naložbi v to podjetje je treba upoštevati, da gre za ciklično podjetje, ki je odvisno od obrestnih mer. To pomeni, da bo podjetje v primeru padca obrestnih mer poslovalo veliko bolje kot zdaj.

Družbe Williams $WMB+1.1%

Graf cene delnice v zadnjih petih letih.

Družba The Williams Companies je vodilno podjetje na področju energetske infrastrukture s sedežem v Tulsi v Oklahomi. Podjetje, ustanovljeno leta 1908, je zraslo v eno največjih energetskih infrastrukturnih podjetij v Severni Ameriki, ki se osredotoča na zbiranje, predelavo in transport zemeljskega plina.

Družba Williams Companies deluje v več segmentih, vključno s storitvami na področju plinovodov za zemeljski plin in srednjega toka ter prevozom in skladiščenjem tekočega zemeljskega plina.

Eden od ključnih izdelkov in storitev, ki jih zagotavljajo družbe The Williams Companies, je zbiranje in predelava zemeljskega plina. To vključuje zbiranje in predelavo zemeljskega plina iz različnih virov, vključno z vrtinami za plin iz skrilavca, ter prevoz predelanega plina do končnih uporabnikov, kot so elektrarne, industrijski uporabniki in gospodinjstva.

Drug pomemben segment poslovanja družbe Williams Companies je prevoz zemeljskega plina. Družba ima v lasti in upravlja obsežno omrežje plinovodov, po katerih se zemeljski plin prenaša po vsej Severni Ameriki, od proizvodnih območij do glavnih trgov. Ti plinovodi zagotavljajo ključno infrastrukturo za industrijo zemeljskega plina in zagotavljajo zanesljivo dobavo zemeljskega plina končnim uporabnikom.

Družba Williams Companies deluje tudi v segmentu tekočih zemeljskih plinov (NGL), ki vključuje prevoz, skladiščenje in predelavo tekočih zemeljskih plinov, kot so etan, propan in butan. Ti proizvodi se uporabljajo kot surovine v petrokemični industriji ter pri proizvodnji goriv in izdelkov za ogrevanje.

Ena od konkurenčnih prednosti družbe Williams Companies je njeno obsežno omrežje plinovodov, ki zagotavlja ključno infrastrukturo za industrijo zemeljskega plina. Družba ima tudi dolgo zgodovino operativne odličnosti in je veliko vlagala v tehnologijo in infrastrukturo, da bi izboljšala učinkovitost in zanesljivost svojega delovanja.

Vendar se družba Williams sooča tudi z več izzivi, vključno z regulativnimi in okoljskimi tveganji ter konkurenco drugih podjetij, ki se ukvarjajo z energetsko infrastrukturo. Družba deluje tudi na nestanovitnem blagovnem trgu, kar lahko vpliva na njene finančne rezultate.

Zanimivost podjetja je tudi njegov dividendni donos, ki trenutno znaša 6,33 %.

Podjetje je pred kratkim objavilo rezultate za celotno leto in četrto četrtletje leta 2022. V celotnem letu je zabeležilo 10,9 milijarde dolarjev prihodkov, v primerjavi z 10,6 milijarde dolarjev v letu 2021. Od tega je podjetje ustvarilo 2,04 milijarde dolarjev čistega dobička oziroma 1,67 dolarja razredčenega donosa na delnico. Po vrtanju na četrtletne ravni je čisti dobiček znašal 668 milijonov dolarjev oziroma 55 centov na delnico. Na podlagi prilagoditev, ki niso prilagojene po načelih GAAP, je tako čisti dobiček znašal 653 milijonov dolarjev pri 53 centih na delnico, kar je številka, ki je za 3 cente presegla napovedi in se je na letni ravni povečala za skoraj 36 %.

Analitik Jeremy Tonet iz banke JPMorgan ima do podjetja pozitivno stališče, ki ga je podkrepil s svojimi komentarji.

WMB ima na trgu največje obstoječe "jeklo v zemlji", kar mu zagotavlja jasne konkurenčne prednosti pri izvajanju strategije vrtanja na trgu... Medtem ko trenutna dinamika S/D na zemeljskem plinu spodbuja strahove o razbitju in zaprtju vrtalnih ploščadi za uravnoteženje trga, vidimo še en del povpraševanja po utekočinjenem zemeljskem plinu, ki bo v naslednjem letu do dveh uravnotežil trg in podprl morebitno povečanje ravni proizvodnje zemeljskega plina. Zaradi potenciala za srednjo enomestno rast EBITDA, finančnega vzvoda na ravni 3,55x v letu 22 in vrhunske uspešnosti ESG vidimo konstruktivno ozadje v daljšem časovnem obdobju, pri čemer je trenutni ~6-odstotni donos v podporo.

Pričakovanja analitikov.

V zadnjem času si je delnico ogledalo 13 analitikov, ki so se strinjali s povprečno ciljno ceno 37,91 USD na delnico. Soglasje glede znižanja je nato pri 34 USD za delnico, kar pomeni, da tudi skeptični analitiki tu vidijo nekaj skromnega potenciala za zvišanje.

Pred kratkim smo začeli izvajati nov projekt Bulios Dividends, v okviru katerega upravljamo vzorčni portfelj dividendnih delnic. Teh dveh delnic ni v našem portfelju. Če si želite ogledati, katere delnice smo izbrali za naš portfelj, ki ustvarjajo stabilen dividendni prihodek v višini več kot 7 %, si jih lahko ogledate tukaj.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.