Анализ на American Tower: брилянтен бизнес модел и отлично управление на висока цена

Макар да не е забавно, че пазарите се понижават, чудесно е, че можем да купим някои качествени акции на фантастични цени. И тъй като купуването на страхотни акции на страхотни цени е в основата на всяка успешна стратегия, нека се възползваме от възможностите, които получаваме. Може ли една от тях да бъде American Tower Corporation $AMT+1.5%, например?

AMT основно отдава под наем телекомуникационни кули

Фон

American Tower е американска компания, основана през 1995 г., която е специализирана в притежаването и експлоатацията на безжични кули и кули по целия свят. Компанията осигурява инфраструктура за мобилни оператори, кабелни компании, интернет доставчици и други телекомуникационни компании.

Това е компания с висока пазарна капитализация и стабилни приходи. Компанията има силна пазарна позиция благодарение на обширното си портфолио от предаватели и кули, които осигуряват критична инфраструктура за телекомуникационните компании. American Tower има и силно международно присъствие и оперира в много страни по света.

Предистория

Към март 2023 г. American Tower има пазарна капитализация от приблизително 93,72 млрд. щатски долара и текуща дивидентна доходност от приблизително 3%. През 2021 г. компанията отчита общи приходи от 9,4 млрд. щатски долара и нетна печалба от 1,8 млрд. щатски долара.

През 2021 г. American Tower завърши придобиването на Cignal TV, което засили пазарните ѝ позиции в Азия и позволи на компанията да разшири портфолиото си от предаватели и кули. Компанията също така обяви планове да инвестира в разширяване на инфраструктурата си в САЩ и в чужбина.

Тази компания има всичко. Тя се отличава с 3,0% дивидентна доходност, постоянен ръст на дивидентите, 66% (напред) AFFO (коригирани средства от дейността) коефициент на изплащане и непробиваем бизнес модел, който идва с растеж. Основната им дейност е отдаване под наем на площи в комуникационни обекти на различни наематели, включително доставчици на безжични услуги, радио- и телевизионни станции и правителствени агенции.

Портфолиото на American Tower се състои предимно от кули (Surprise), които притежава и експлоатира по силата на дългосрочни лизингови договори. Условията на лизинговите договори обикновено включват първоначален срок от пет до десет години с множество опции за подновяване. Годишните увеличения на наемите обикновено се определят на средно ниво от около 3% в САЩ.

https://www.youtube.com/watch?v=AdVerrf1Lgc

Това означава, че ако инфлацията се ускори над 3 %, основната дейност на дружеството страда в известна степен. В момента случаят е такъв и това е причината цената на акциите да спада. Но за това ще стане дума по-късно. Освен това компанията притежава портфолио от взаимосвързани центрове за данни и свързани с тях активи в САЩ, които отдава под наем на предприятия, мрежови оператори, доставчици на облачни услуги и услуги по поддръжка.

Предвид това разходите на компанията са до голяма степен фиксирани. Разходите включват наем за земята (върху която са разположени кулите), данъци върху недвижимите имоти, поддръжка на обектите, застраховка и мониторинг. Освен това капиталовите разходи са ограничени. Средно дружеството изразходва 2,4 % за поддържане на капиталовите разходи.

Главният изпълнителен директор посочи три основни причини за закупуване на акциите:

  1. Търсене: Търсенето на услугите на American Tower се определя от нарастващата нужда от широколентови безжични услуги, която е световно явление. Големите доставчици на безжични услуги инвестират в своите мрежи, за да отговорят на това търсене, което изисква повече пространство в имотите на American Tower. Това постоянно търсене създава постоянен източник на приходи. Освен това то позволява на компанията да използва оперативния си ливъридж. Ръстът на търсенето включва разширяването на 4G в определени райони, напредъка на 5G в по-развитите държави и региони и подготовката за това как може да изглежда Интернет на нещата, където извеждаме свързаността на следващото ниво. Очаква се тези тенденции не само бързо да увеличат търсенето на данни, но можем да очакваме, че то ще изисква повече хардуер по кулите, а не по-малко.
  2. Бизнес модел: Моделът на кулите се счита за един от най-добрите бизнес модели в света. American Tower сключва дългосрочни договори с клиенти, които заемат пространство в нейните обекти. Дружеството има големи проходни приходи, които преминават от приходите в EBITDA. Моделът на кулите представлява значителна бариера за навлизане на конкурентите.
  3. Резултати: American Tower има история на добри финансови резултати. Компанията е лидер в областта на ESG, енергията и горивата, което е от ключово значение за декарбонизацията в световен мащаб. Компанията също така направи голямо придобиване, свързано с центрове за данни в САЩ, което създава възможности за създаване на стойност с развитието на периферията и с превръщането на 5G в повсеместно явление по света.
Акциите сега са в лек спад

Дивиденти и баланс
Като се има предвид горното, компанията носи доходност от около 3%. Дивидентите ѝ нарастват вече десет поредни години, а средният годишен темп на нарастване на дивидентите през последните три години е 15,7%. Компанията обикновено повишава дивидентите няколко пъти годишно. Последното увеличение е обявено през декември 2022 г., когато ръководството увеличава с 6,1%. На годишна база компанията планира да увеличи дивидента с 10%. Това е много, тъй като става въпрос за акция с доходност от 3,1%. Тези увеличения се сумират с течение на времето.

Дивидентът на компанията. Източник:

Акциите на AMT пострадаха, но по-малко от своя бенчмарк. През последните три години AMT е постигнала възвръщаемост от 55%. Тя се представя по-добре от сектора с около 25 пункта. Това включва спад от 30% от най-високата си стойност за всички времена, дължащ се на нарастващата инфлация, по-високите лихви и по-лошите нагласи на инвеститорите. AMT има абсолютно брилянтен и непробиваем бизнес модел, който се допълва от страхотно управление, осъзнаващо качествата му. За съжаление, инвеститорите също са наясно с това и компанията е оценена наистина високо.

Трябва да се каже също, че AMT има чудесен баланс. 78% от дълга ѝ е фиксиран, което я предпазва от рязко повишаване на лихвените проценти. Същото важи и за среднопретегления остатъчен матуритет на дълга, който е 5,6 години. По този начин компанията печели ценно време. Освен това компанията е намалила ливъриджа на своя баланс.

През 2023 г. и 2024 г. ръководството ще се съсредоточи върху по-нататъшното намаляване на коефициента на нетния ливъридж до 3-5x EBITDA. След това ръстът на дивидентите може да се ускори още повече, ако новият бизнес и лихвените проценти позволят това.

Лично аз харесвам компанията. За съжаление цената е наистина висока въпреки настоящия спад. Вече имам още няколко REITs на всичкото отгоре. Както и да е, все пак ще държа под око AMT.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.

No comments yet
Timeline Tracker Overview