S&P 500 ^GSPC 5,061.91 +1.02%
Nvidia NVDA $822.95 +3.49%
Tesla TSLA $145.64 +2.53%
Meta META $492.99 +2.34%
Microsoft MSFT $406.66 +1.42%
Alphabet GOOG $159.95 +1.27%
Amazon AMZN $178.53 +0.73%
Apple AAPL $166.62 +0.47%

Analiza družbe American Tower: odličen poslovni model in odlično vodstvo po visoki ceni

Mladen Rudonja
19. 3. 2023
6 min read

Čeprav ni zabavno, da trgi padajo, je odlično, da lahko kupimo nekaj kakovostnih delnic po fantastičnih cenah. In ker je nakup odličnih delnic po odličnih cenah temelj vsake uspešne strategije, izkoristimo priložnosti, ki se nam ponujajo. Je lahko ena od njih na primer družba American Tower Corporation $AMT+1.7%?

Družba AMT predvsem daje v najem telekomunikacijske stolpe

Ozadje

American Tower je ameriško podjetje, ustanovljeno leta 1995, ki je specializirano za lastništvo in upravljanje brezžičnih stolpov in stolpov po vsem svetu. Podjetje zagotavlja infrastrukturo za mobilne operaterje, kabelska podjetja, ponudnike interneta in druga telekomunikacijska podjetja.

Gre za podjetje z visoko tržno kapitalizacijo in stabilnimi prihodki. Podjetje ima močan tržni položaj zaradi obsežnega portfelja oddajnikov in stolpov, ki zagotavljajo ključno infrastrukturo za telekomunikacijska podjetja. Družba American Tower je močno prisotna tudi na mednarodnem trgu in posluje v številnih državah po svetu.

Ozadje

Marca 2023 je tržna kapitalizacija družbe American Tower znašala približno 93,72 milijarde USD, trenutni dividendni donos pa približno 3 %. Leta 2021 je družba poročala o skupnih prihodkih v višini 9,4 milijarde USD in čistem dobičku v višini 1,8 milijarde USD.

Družba American Tower je leta 2021 zaključila prevzem družbe Cignal TV, ki je okrepila njen tržni položaj v Aziji in ji omogočila razširitev portfelja oddajnikov in stolpov. Družba je napovedala tudi načrte za naložbe v širitev svoje infrastrukture v ZDA in tujini.

To podjetje ima tako rekoč vse. Ima 3,0-odstotni dividendni donos, dosledno rast dividend, 66-odstotno (terminsko) izplačilno razmerje AFFO (prilagojena sredstva iz poslovanja) in nepremagljiv poslovni model, ki ga spremlja rast . Njihova osnovna dejavnost je oddajanje prostorov na komunikacijskih lokacijah različnim najemnikom, vključno s ponudniki brezžičnih storitev, radijskimi in televizijskimi postajami ter vladnimi agencijami.

Portfelj podjetja American Tower sestavljajo predvsem stolpi (Surprise), ki jih ima v lasti in jih upravlja na podlagi dolgoročnega najema. Pogoji najema običajno vključujejo začetno obdobje od pet do deset let z več možnostmi podaljšanja. Letna povišanja najemnin so v Združenih državah Amerike običajno določena v povprečju v višini približno 3 %.

https://www.youtube.com/watch?v=AdVerrf1Lgc

To pomeni, da če se inflacija pospeši nad 3 %, to nekoliko prizadene osnovno dejavnost podjetja. To se trenutno dogaja in je razlog za padec cene delnic. Toda več o tem pozneje. Poleg tega ima v lasti portfelj medsebojno povezanih podatkovnih centrov in povezanih sredstev v ZDA, ki jih daje v najem podjetjem, omrežnim operaterjem, ponudnikom storitev v oblaku in podpornim storitvam.

Glede na to so stroški podjetja večinoma fiksni. Stroški vključujejo najemnino za zemljišča (na katerih so stolpi), davke na nepremičnine, vzdrževanje lokacij, zavarovanje in nadzor. Poleg tega so kapitalski izdatki omejeni. Podjetje v povprečju porabi 2,4 % za vzdrževanje kapitalskih izdatkov.

Izvršni direktor je navedel tri glavne razloge za nakup delnic:

  1. Povpraševanje: Povpraševanje po storitvah podjetja American Tower je posledica vse večje potrebe po širokopasovnem brezžičnem omrežju, ki je svetovni pojav. Veliki ponudniki brezžičnih storitev vlagajo v svoja omrežja, da bi zadostili temu povpraševanju, kar zahteva več prostora na nepremičninah podjetja American Tower. To stalno povpraševanje ustvarja stalen vir prihodkov. Poleg tega podjetju omogoča, da izkoristi svoj poslovni vzvod. Rast povpraševanja vključuje širitev omrežja 4G na določenih območjih, napredovanje omrežja 5G v zrelejših državah in regijah ter priprave na to, kako bi lahko izgledal internet stvari, kjer bomo povezljivost dvignili na naslednjo raven. Ne le, da bodo ti trendi po pričakovanjih hitro povečali povpraševanje po podatkih, temveč lahko pričakujemo, da bo to zahtevalo več strojne opreme na stolpih, ne manj.
  2. Poslovni model: Model stolpov velja za enega najboljših poslovnih modelov na svetu. Družba American Tower sklepa dolgoročne pogodbe s strankami, ki zasedajo prostor na njenih lokacijah. Podjetje ima velike prehodne prihodke, ki se prenašajo iz prihodkov v EBITDA. Model stolpov predstavlja pomembno oviro za vstop konkurentov na trg.
  3. Uspešnost: Družba American Tower je v preteklosti dosegala dobre finančne rezultate. Podjetje je vodilno na področju ESG, energije in goriv, kar je ključno za dekarbonizacijo na svetovni ravni. Podjetje je izvedlo tudi velik prevzem, ki se ukvarja s podatkovnimi centri v Združenih državah Amerike, kar ustvarja priložnosti za ustvarjanje vrednosti, ko se bo razvijal rob in ko bo 5G postal vseprisoten po vsem svetu.
Delnice zdaj rahlo padajo

Dividende in bilanca stanja
Glede na zgoraj navedeno je donosnost podjetja približno 3 %. Dividende se povečujejo že deset let zapored, povprečna letna stopnja rasti dividend v zadnjih treh letih pa je 15,7 %. Podjetje običajno dividende poveča večkrat na leto. Zadnje povišanje je bilo objavljeno decembra 2022, ko je uprava dividende povečala za 6,1 %. Na celoletni ravni družba načrtuje, da bo dividende povečala za 10 %. To je veliko, saj imamo opravka z delnico s 3,1-odstotnim donosom. Ta povečanja se sčasoma seštevajo.

Dividenda družbe. Vir:

Delnica AMT je utrpela škodo, vendar manjšo od svoje referenčne vrednosti. V zadnjih treh letih je AMT dosegel 55-odstotni donos. Od sektorja je bila uspešnejša za približno 25 točk. To vključuje 30-odstotni padec od najvišje vrednosti v zgodovini zaradi naraščajoče inflacije, višjih obrestnih mer in slabšega razpoloženja vlagateljev. Družba AMT ima popolnoma odličen in neprebojen poslovni model, ki ga dopolnjuje odlično vodstvo, ki se zaveda njegovih lastnosti. Na žalost se tega zavedajo tudi vlagatelji, zato je podjetje vrednoteno zelo visoko.

Prav tako je treba povedati, da ima podjetje AMT odlično bilanco stanja. 78 % njegovega dolga je fiksnega, kar ga varuje pred močnim dvigom obrestnih mer. Enako velja za tehtano povprečno preostalo zapadlost dolga, ki znaša 5,6 leta. Podjetje tako pridobiva dragocen čas. Poleg tega je podjetje zmanjšalo finančni vzvod v svoji bilanci stanja.

V letih 2023 in 2024 se bo uprava osredotočila na nadaljnje zmanjšanje stopnje neto finančnega vzvoda na 3-5x EBITDA. Po tem bi se lahko rast dividend še pospešila, če bodo to dopuščali novi posli in obrestne mere.

Osebno mi je podjetje všeč. Žal je cena kljub trenutnemu upadu res visoka. Poleg tega imam že nekaj drugih skladov REIT. Kakor koli že, AMT bom še naprej spremljal.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.