S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Analýza L3Harris Technologies, společnosti, která vás jistě zaujme svými produkty

Pavel Botek
21. 3. 2023
9 min read

L3Harris Technologies je stabilní a silná společnost s vynikajícím technologickým zázemím a širokou škálou produktů. Jsou tohle ale dostačující faktory, které by nás měli přesvědčit o případné investici? Na to se dnes podíváme.

Čím se zabývá?

L3Harris Technologies $LHX-0.2% je americká společnost, která se zabývá vývojem a výrobou technologií pro obranné, bezpečnostní a komerční trhy. Společnost vznikla v roce 2019 fúzí společností L3 Technologies a Harris Corporation.

Mezi hlavní oblasti, kterými se L3Harris Technologies zabývá, patří:

Obranné technologie: vývoj a výroba řídících systémů, komunikačních zařízení, senzorů, navigačních systémů, avioniky, optických a elektrooptických systémů, obranných vozidel a dalších technologií pro armádu a vládní agentury.

Bezpečnostní technologie: vývoj a výroba bezpečnostních systémů, detekčních zařízení, kamerových systémů, výzkumných a vývojových nástrojů pro zabezpečení budov, infrastruktury a dalších aktiv.

Komunikační technologie: vývoj a výroba vysokorychlostních datových systémů, telekomunikačních technologií, bezdrátových a satelitních komunikačních zařízení, které se používají v průmyslu, vládních agenturách a dalších odvětvích.

Létající technologie: vývoj a výroba avioniky, řídících systémů a dalších zařízení pro letectví a kosmické aplikace.

Technologie pro civilní trhy: vývoj a výroba bezpečnostních, komunikačních a výzkumných zařízení pro průmysl, energetiku, dopravu a další odvětví.

Kde všude působí?

L3Harris Technologies je nadnárodní společnost a působí v mnoha zemích po celém světě. Mezi hlavní trhy, na kterých společnost působí, patří:

  • Severní Amerika (USA a Kanada)
  • Latinská Amerika (Brazilie, Mexiko, Kolumbie a další)
  • Evropa (Spojené království, Německo, Francie, Itálie, Španělsko a další)
  • Blízký východ a Afrika (Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar, Jižní Afrika a další)
  • Asie a Tichomoří (Austrálie, Japonsko, Jižní Korea, Singapur a další)

Bližší pohled na to, co dělají:

Bezpečnostní a obranné technologie: Tento segment zahrnuje produkty a služby, které pomáhají zabezpečit vládní a komerční organizace a ochránit je před hrozbami jako jsou terorismus, kybernetické útoky, kriminalita a další. Mezi produkty patří například bezpečnostní skeny, detektory nebezpečných látek, kamerové systémy a komunikační vybavení.

Komunikační a informační technologie: Tento segment zahrnuje produkty a služby pro komunikaci a výměnu informací prostřednictvím satelitů, mobilních sítí a dalších technologií. Produkty zahrnují komunikační satelity, mobilní sítě, antény a další.

Letectví a kosmonautika: Tento segment zahrnuje produkty a služby pro letectví a kosmonautiku, včetně leteckých elektronických systémů, řídících systémů pro lety bez posádky, navigačních systémů a dalších.

Železniční technologie: Společnost nabízí také produkty a služby v oblasti železniční technologie, včetně signalizačních a bezpečnostních systémů, vlakového vybavení a dalších.

Další produkty a služby: Kromě výše uvedených segmentů nabízí L3Harris Technologies také další produkty a služby, jako jsou například zdravotnická technologie, energetické systémy, průzkumové technologie a další.

Konkurenční výhody

L3Harris Technologies má několik konkurenčních výhod, které jí pomáhají růst a udržovat si pozici na trhu. Mezi hlavní konkurenční výhody patří:

Silné technologické zázemí: L3Harris Technologies má vynikající výzkumné a vývojové zdroje, což jí umožňuje vytvářet nové a inovativní produkty a služby. Společnost také využívá pokročilé technologie jako umělá inteligence a strojové učení.

Široká škála produktů: L3Harris Technologies nabízí širokou škálu produktů a služeb pro různé trhy a zákazníky. Společnost také poskytuje integraci a údržbu svých produktů, což jí umožňuje poskytnout komplexní řešení pro své zákazníky.

Dlouhodobé zkušenosti: L3Harris Technologies má více než 100 let zkušeností v oblasti obranných, bezpečnostních a komunikačních technologií. Společnost má také silné vztahy s vládními a průmyslovými zákazníky, což jí umožňuje lépe porozumět jejich potřebám a vyhovět jim.

Globální přítomnost: L3Harris Technologies má pobočky po celém světě a její produkty a služby jsou distribuovány do více než 100 zemí. Tato globální přítomnost jí umožňuje lépe reagovat na místní potřeby a získat nové zákazníky.

Rizika

Konkurence: L3Harris Technologies působí v konkurenčním prostředí, kde existuje mnoho jiných společností, které nabízejí podobné produkty a služby. Konkurence může mít negativní dopad na tržby a zisky společnosti.

Závislost na vládních zakázkách: L3Harris Technologies je silně závislá na zakázkách od vlád a dalších veřejných orgánů. Pokud by došlo k výraznému snížení těchto zakázek, mohlo by to mít negativní dopad na tržby a zisky společnosti.

Globální politická a hospodářská nestabilita: L3Harris Technologies působí v celosvětovém prostředí, které je citlivé na politické a hospodářské změny. Nestabilita může mít negativní dopad na obchodní činnost a výsledky.

Finance

Z finančního výkazu zisku a ztráty (Income Statement) je patrné, že celkové tržby společnosti jsou stabilní a pohybují se okolo 17-18 miliard dolarů za poslední 3 roky.

Náklady na výrobu jsou vysoké a tvoří většinu nákladů na celkových tržbách. Náklady na výrobu (Cost of Revenue) za rok 2022 jsou 12,14 miliard dolarů, což odpovídá přibližně 71 % celkových tržeb.

Hrubý zisk (Gross Profit) společnosti je relativně stabilní a pohybuje se okolo 5 miliard dolarů za poslední 3 roky. V posledních 12 měsících dosáhl hrubý zisk 4,93 miliard dolarů.

Z finanční analýzy lze vyvodit, že společnost má stabilní tržby, ale vysoké náklady na výrobu způsobují, že hrubý zisk je nižší, což ale není úplně překvapivé v tomto sektoru.

Balance Sheet

  • Z finančního výkazu pozice (Balance Sheet) lze vyčíst, že společnost má vysoké celkové aktiva, která se v posledních 3 letech pohybovala mezi 33,5 - 37 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhla společnost celkových aktiv ve výši 34,7 miliard dolarů.
  • Celkové závazky včetně menšinových podílů jsou vysoké a v posledních 3 letech se pohybovaly mezi 14,9 - 16,1 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhly celkové závazky 15,39 miliard dolarů, přičemž celkový kapitál se pohybuje mezi 24,7 - 27,6 miliardami dolarů za poslední 3 roky.
  • Společnost má solidní vlastní kapitál, který se v posledních 3 letech pohyboval mezi 18,6 - 20,8 miliardami dolarů. V posledním roce dosáhl vlastní kapitál 19,32 miliard dolarů.
  • Netto hmotné aktiva jsou negativní a v posledních 3 letech se pohybovaly mezi -6,1 a -5,5 miliardami dolarů. To znamená, že společnost má více závazků než aktiv.

Cash Flow

Z finančního výkazu cash flow lze vyčíst, že společnost má pozitivní čistý provozní cash flow, který se v posledních 3 letech pohyboval mezi 1,7 - 2,8 miliardami dolarů. V posledních 12 měsících dosáhl čistý provozní cash flow společnosti 2,16 miliardy dolarů. To znamená, že společnost má dostatek hotovosti z provozu svého podnikání.

Investiční cash flow společnosti je negativní a v posledních 3 letech se pohyboval mezi -159 a 1,4 miliardami dolarů. V posledních 12 měsících byl investiční cash flow -250 milionů dolarů. To znamená, že společnost utratila více peněz na investicích, než co získala z investičních aktivit.

Finanční cash flow společnosti je také negativní a v posledních 3 letech se pohyboval mezi -2,4 a -4,4 miliardami dolarů. V posledních 12 měsících byl finanční cash flow -1,95 miliardy dolarů. To znamená, že společnost utratila více peněz na financování svého podnikání, než co získala z finančních aktivit.

Společnost má PEG ratio (price/earnings to growth) 11,70, což může značit, že trh očekává velmi nízký růst ziskovosti v budoucnosti. Tento ukazatel také naznačuje, že akcie společnosti jsou předražené ve srovnání s očekávaným růstem ziskovosti.

  • Dividendový výnos činí 2,34 %.

Trh očekává růst ziskovosti společnosti v nadcházejícím roce, s očekávaným EPS (earnings per share) ve výši 13,25 dolarů. Trh také očekává růst ziskovosti v následujících pěti letech s očekávaným EPS growth ve výši 3,06 %.

Trh je v současnosti skeptický ohledně výkonnosti společnosti, jak ukazují negativní výkony v posledních týdnech, měsících a čtvrtletích. Pokles akcií o více než 19 % během posledního roku také naznačuje, že trh je v současnosti poměrně pesimistický ohledně budoucnosti společnosti.

Celkově lze říci, že společnost má vysoké P/E ratio a nižší forward P/E ratio, což naznačuje, že trh se stává skeptickým ohledně růstu ziskovosti společnosti. Nicméně, společnost má solidní tržní kapitalizaci a dividendový výnos, což může být přitažlivé pro některé investory.

Co očekávají analytici?

19 analytiků nabízejících 12měsíční cenové prognózy pro L3Harris Technologies má střední cíl 240,00, s vysokým odhadem 338,00 a nízkým odhadem 169,00. Medián odhadu představuje nárůst o +22,90 % z poslední ceny 195,28.

  • Co říkáte na společnost vy? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.