S&P 500 ^GSPC
5,254.71
+0.12%
Tesla TSLA
$176.88
-1.64%
Meta META
$488.18
-1.15%
Apple AAPL
$171.70
-0.93%
Amazon AMZN
$180.45
+0.34%
Nvidia NVDA
$904.56
+0.23%
Microsoft MSFT
$420.56
-0.21%
Alphabet GOOG
$152.15
+0.14%

Trh je na pokraji události ve stylu Lehman Brothers, tvrdí veterán z Wall Street Art Cashin

Pavel Botek
20. 3. 2023
3 min read

Aktuální dění možná až děsivě připomíná rok 2008 a Lehman Brother's, tvrdí Art Cashin. Hra už je podle něj v plném proudu, což na sebe může nabalovat další a další problémy.

Art Cashin

Art Cashin, ředitel operací v UBS, uvedl, že se trh blíží k události podobné Lehmanům, protože se rozvíjí globální bankovní krize.

Veterán obchodování na Wall Street uvedl, že investoři mohou sázet proti velkým finančním institucím po krachu Silicon Valley Bank a varoval před událostí srovnatelnou s pádem Lehman Brothers, který vyvolal velkou finanční krizi v roce 2008.

"Jsme na pokraji toho, co jsme dělali, když se Lehman Brothers dostala do potíží," řekl Cashin."

V rozmezí jednoho týdne byly Silicon Valley Bank a Signature Bank zabaveny regulačními orgány, zatímco Silvergate oznámila, že ukončuje operace a likviduje pozice.

Panika se rozšířila i na Credit Suisse, jejíž akcie se propadly o 30% za den poté, co hlavní akcionář řekl, že nemůže poskytnout další finanční podporu kvůli regulačnímu limitu.

Cashin řekl, že "hra je v plném proudu", protože někteří účastníci trhu se mohou snažit "agitovat věci co nejvíce" pro svůj vlastní finanční zisk, nikoli dbát na záchranu a pomoc.

Oportunisté by mohli získat seznam bank s největším procentem nepojištěných vkladů, poznamenal, a ovlivnit akcie tím, že na ně upozorní trh.

"Tohle je systémové. Fed donutil mnoho z těchto bank překonfigurovat svá portfolia," řekl Cashin a poukázal na zvýšení sazeb americkou centrální bankou.

----

Situace se ale možná mírně lepší - UBS kupuje Credit Suisse

UBS se dohodla na převzetí svého dlouholetého rivala  Credit Suisse za více než 3 miliardy dolarů, kterou regulátoři dychtiví zastavit nebezpečný pokles důvěry v globální bankovní systém protlačili do největší bankovní dohody za poslední roky.

Dohoda mezi dvěma pilíři švýcarského finančnictví je první megafúzí systémově důležitých globálních bank od finanční krize v roce 2008, kdy byly instituce napříč bankovním prostředím rozděleny a spojeny s konkurenty, často na příkaz regulátorů.

Švýcarská vláda uvedla, že poskytne více než 9 miliard dolarů na pokrytí některých ztrát, které UBS může utrpět převzetím CS. Švýcarská národní banka také poskytla více než 100 miliard dolarů likvidity UBS, aby pomohla usnadnit dohodu.

Švýcarské úřady byly pod tlakem, aby se dohoda uskutečnila ještě před otevřením asijských trhů. Musely se pohybovat po tenké linii, když potřebovaly přimět správní rady obou bank, aby s dohodou souhlasily, a vyhnout se alternativě, regulátorem vedené likvidaci Credit Suisse, která by se mohla ukázat jako zdlouhavější a bolestivější pro finanční systém.

  1. Credit Suisse by tedy byla vyřešená, co bude podle vás dál? Vzpamatuje se bankovní sektor?
  2. Objeví se další trhliny a možná nákaza u jiných bank?
  3. Co například říkáte na First Republic Bank, která lítá jako na horské dráze?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.