S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Piața este în pragul unui eveniment de tip Lehman Brothers, spune veteranul de pe Wall Street Art Cashin

Constantin
20. 3. 2023
4 min read

Evenimentele actuale ar putea să amintească în mod straniu de 2008 și de Lehman Brother's, spune Art Cashin. Jocul, spune el, este deja în plină desfășurare, ceea ce ar putea acumula din ce în ce mai multe probleme.

Art Cashin

Art Cashin, șeful operațiunilor de la UBS, a declarat că piața se îndreaptă spre un eveniment asemănător cu cel din Lehman, pe măsură ce criza bancară globală se derulează.

Veteranul trader de pe Wall Street a declarat că investitorii ar putea paria împotriva marilor instituții financiare după prăbușirea Silicon Valley Bank și a avertizat asupra unui eveniment comparabil cu prăbușirea Lehman Brothers, care a declanșat Marea Criză Financiară din 2008.

"Suntem pe punctul de a face ceea ce am făcut atunci când Lehman Brothers a avut probleme", a spus Cashin."

În decurs de o săptămână, Silicon Valley Bank și Signature Bank au fost puse sub sechestru de autoritățile de reglementare, în timp ce Silvergate a anunțat că își încetează operațiunile și lichidează pozițiile.

Panica s-a extins și la Credit Suisse, ale cărei acțiuni s-au prăbușit cu 30% într-o zi, după ce un acționar important a declarat că nu mai poate oferi sprijin financiar din cauza plafonului de reglementare.

Cashin a declarat că "jocul este în toi", deoarece unii participanți pe piață ar putea încerca să "agite lucrurile cât mai mult posibil" pentru propriul câștig financiar, în loc să țină cont de salvare și ajutor.

Oportuniștii ar putea obține o listă a băncilor cu cel mai mare procent de depozite neasigurate, a menționat el, și ar putea influența acțiunile atrăgând atenția pieței asupra acestora.

"Acest lucru este sistemic. Fed a forțat multe dintre aceste bănci să își reconfigureze portofoliile", a spus Cashin, subliniind creșterile de rate ale băncii centrale americane.

----

Dar lucrurile ar putea fi puțin mai bune - UBS cumpără Credit Suisse

UBS a fost de acord să preia rivalul său de lungă durată Credit Suisse pentru mai mult de 3 miliarde de dolari, ceea ce autoritățile de reglementare dornice să stopeze un declin periculos al încrederii în sistemul bancar global au impus în cea mai mare tranzacție bancară din ultimii ani.

Tranzacția dintre cei doi piloni ai finanțelor elvețiene este prima megafuziune a băncilor globale de importanță sistemică de la criza financiară din 2008, când instituții din întregul peisaj bancar au fost desființate și au fuzionat cu concurenți, adesea la cererea autorităților de reglementare.

Guvernul elvețian a declarat că va oferi peste 9 miliarde de dolari pentru a acoperi o parte din pierderile pe care UBS le-ar putea suferi în urma preluării CS. De asemenea, Banca Națională a Elveției a oferit UBS lichidități de peste 100 de miliarde de dolari pentru a ajuta la facilitarea tranzacției.

Autoritățile elvețiene au fost presate să încheie tranzacția înainte de deschiderea piețelor asiatice. Ele au trebuit să meargă pe o linie fină atunci când trebuiau să obțină acordul consiliilor de administrație ale ambelor bănci pentru a accepta tranzacția și pentru a evita alternativa, o lichidare a Credit Suisse condusă de autoritățile de reglementare, care s-ar fi putut dovedi mai lungă și mai dureroasă pentru sistemul financiar.

  1. Așadar, Credit Suisse ar fi fost rezolvată, ce credeți că se va întâmpla în continuare? Își va reveni sectorul bancar?
  2. Vor apărea mai multe fisuri și, poate, o contagiune la alte bănci?
  3. Ce părere aveți despre First Republic Bank, de exemplu, care zboară ca un roller coaster?

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.