S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

A piac egy Lehman Brothers-szerű esemény küszöbén áll, mondja a Wall Street veteránja, Art Cashin

Bandi Császár
20. 3. 2023
4 min read

A jelenlegi események kísértetiesen emlékeztethetnek 2008-ra és a Lehman Brother's-re, mondja Art Cashin. Szerinte a játék már javában zajlik, ami újabb és újabb problémákat halmozhat fel.

Art Cashin

Art Cashin, a UBS operációs vezetője szerint a piac egy Lehman-szerű esemény felé tart a globális bankválság kibontakozásával.

A veterán Wall Street-i kereskedő szerint a befektetők a Silicon Valley Bank összeomlása után a nagy pénzintézetek ellen fogadhatnak, és a Lehman Brothers összeomlásához hasonló eseményre figyelmeztetett, amely 2008-ban a nagy pénzügyi válságot váltotta ki.

"Annak a küszöbén állunk, amit akkor tettünk, amikor a Lehman Brothers bajba került" - mondta Cashin"."

Egy hét leforgása alatt a Silicon Valley Bankot és a Signature Bankot lefoglalták a szabályozó hatóságok, míg a Silvergate bejelentette, hogy felszámolja tevékenységét és felszámolja pozícióit.

A pánik kiterjedt a Credit Suisse-ra is, amelynek részvényei egy nap alatt 30%-ot zuhantak, miután az egyik fő részvényes közölte, hogy a szabályozási korlát miatt nem tud további pénzügyi támogatást nyújtani.

Cashin szerint "a játék folyik", mivel egyes piaci szereplők a saját pénzügyi hasznuk érdekében megpróbálhatják "a lehető legnagyobb mértékben felzaklatni a dolgokat", ahelyett, hogy a mentőakciót és a segítséget figyelembe vennék.

Megjegyezte, hogy az opportunisták megszerezhetik azoknak a bankoknak a listáját, amelyeknél a legmagasabb a nem biztosított betétek aránya, és befolyásolhatják a részvényeket azzal, hogy felhívják rájuk a piaci figyelmet.

"Ez rendszerszintű. A Fed sok ilyen bankot arra kényszerített, hogy átalakítsa a portfólióját" - mondta Cashin, utalva az amerikai jegybank kamatemeléseire.

----

De a dolgok kissé jobbra fordulhatnak - az UBS megveszi a Credit Suisse-t

AUBS megállapodott, hogy több mint 3 milliárd dollárért megvásárolja régi riválisát, a Credit Suisse-t. A globális bankrendszerbe vetett bizalom veszélyes csökkenésének megfékezésére törekvő szabályozók az elmúlt évek legnagyobb banki ügyletét hajtották végre.

A svájci pénzvilág két pillére közötti üzlet a 2008-as pénzügyi válság óta a rendszerszinten fontos globális bankok első megafúziója, amikor a bankvilágban az intézményeket - gyakran a szabályozó hatóságok utasítására - szétbontották és versenytársakkal egyesítették.

A svájci kormány közölte, hogy több mint 9 milliárd dollárt biztosít az UBS-nek a CS felvásárlásából eredő esetleges veszteségek egy részének fedezésére. A Svájci Nemzeti Bank több mint 100 milliárd dollárnyi likviditást is biztosított a UBS számára, hogy megkönnyítse az ügyletet.

A svájci hatóságokra nagy nyomás nehezedett, hogy még az ázsiai piacok megnyitása előtt létrejöjjön az ügylet. Finom határvonalon kellett mozogniuk, amikor mindkét bank igazgatótanácsát rá kellett venniük, hogy beleegyezzenek az ügyletbe, és elkerüljék az alternatívát, a Credit Suisse szabályozó hatóságok által irányított felszámolását, amely elhúzódóbbnak és fájdalmasabbnak bizonyulhatott volna a pénzügyi rendszer számára.

  1. A Credit Suisse-t tehát megoldották volna, Ön szerint mi lesz a következő lépés? Helyreáll-e a bankszektor?
  2. Lesznek-e további repedések és esetleg más bankoknál is fertőzés?
  3. Mit gondol például a First Republic Bankról, amely úgy repül, mint egy hullámvasút?

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.