S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Analýza ETF PHB: Šťavnatý výnos a vysoké riziko. Stojí za to?

Dominik Petrnoušek
20. 3. 2023
7 min read

Dluhopisy s vysokým výnosem jsou oblíbenou kořistí mnoha investorů. Jenže ne vždy je na ně vhodná doba. Je to i tento případ? Na to se podíváme v dnešní analýze.

PHB se zaměřuje na dluhopisy

Pokud hledáte investiční příležitost s vysokým výnosem, takováto ETF mohou být pro vás atraktivní volbou. V dnešním článku se podíváme na Invesco Fundamental High Yield Corporate Bond Portfolio ETF $PHB+0.1%, fond zaměřený na dluhopisy emitované společnostmi s nižším ratingem. Analyzujeme jeho výnosy, náklady na správu a rizika spojená s investováním do tohoto fondu

Základní představení

ETF PHB (Invesco Fundamental High Yield Corporate Bond ETF) je fond obchodovaný na burze, který se zaměřuje na investice do dluhopisů s vysokým výnosem emitovaných společnostmi. Tento ETF je spravován společností Invesco a je navržen tak, aby poskytoval investice s vysokým výnosem a diverzifikací dluhopisového portfolia.

Analýza ETF PHB ukazuje, že se jedná o fond s vysokým výnosem, ale také s vyšším rizikem než u jiných dluhopisových fondů. Fond se zaměřuje na dluhopisy emitované společnostmi s nižším ratingem, což zvyšuje riziko. Nicméně, fond poskytuje investorům vyšší výnosy než jiné dluhopisové fondy, což může být atraktivní pro investory hledající vyšší výnosy.

Podle aktuálních dat na březen 2023 má ETF PHB celkovou spravovanou hodnotu ve výši přibližně 2,5 miliard USD a průměrný roční výnos za posledních 5 let činil přibližně 5,5%. Fond má rovněž nízké náklady na správu, což z něj činí relativně cenově dostupnou investiční příležitost.

Je důležité si uvědomit, že investice do ETF PHB může být spojena s vyšším rizikem než u jiných dluhopisových fondů, a že je nutné pečlivě posoudit své investiční cíle a strategii, aby bylo možné rozhodnout o vhodnosti tohoto fondu pro své portfolio.

PHB se zaměřuje převážně na podnikové dluhopisy s vysokým výnosem. Fond dlouhodobě dosahuje kladných výnosů díky vyšším výnosům. Kreditní riziko je však vysoké, zejména v případě hospodářské recese, a to kvůli portfoliu složenému převážně z korporátních dluhopisů neinvestičního stupně. Aktuálně se většina analytiků shoduje, že vzhledem k makroekonomickým nejistotám se zdá, že riziko poklesu převažuje nad potenciálem růstu.

Dluhopisový trh měl v roce 2022 katastrofální rok. Státní i podnikové dluhopisy dostaly pořádně na frak, protože Federální rezervní systém agresivně zvýšil sazby v rámci boje proti inflaci. Negativní dopad to mělo i na PHB. Jak je vidět z výše uvedeného grafu, fond od dosažení cyklického maxima v druhé polovině roku 2021 poklesl o více než 12 %. I když započítáme i získané úroky z dluhopisů, celkový výnos byl stále záporný 7,95 %. Důležitým bodem je, že PHB má průměrnou splatnost 4,84 roku. Jak víme, čím delší je durace dluhopisu, tím citlivější je jeho cena na změny sazeb.

Vzhledem k tomu, že portfolio PHB má průměrný rok do splatnosti 4,84 roku, je jeho citlivost na změnu sazeb mírná. To vysvětluje, proč od druhé poloviny roku 2021 stále klesá o 12,89 %. Navzdory tomuto poklesu fond v posledních 10 letech stále dosahoval kladných celkových výnosů.

Investoři by však neměli zanedbávat riziko poklesu PHB
Přestože PHB má mnohem vyšší výnos než ostatní státní dluhopisové fondy, průměrná úvěrová kvalita jeho portfolia je horší než u státních fondů. Pouze 17 % dluhopisů v portfoliu PHB tvoří dluhopisy s ratingem BBB. Dluhopisy s ratingem BBB jsou dluhopisy s nejnižším investičním stupněm. Zbytek portfolia PHB tvoří dluhopisy bez investičního stupně, přičemž dluhopisy s ratingem BB a B tvoří přibližně 67 % a 15 % celkového portfolia.

Ratingy

BBB rating je ratingová třída pro dluhopisy a další finanční nástroje, kterou používají ratingové agentury, jako jsou například Standard & Poor's, Moody's nebo Fitch Ratings. Tato ratingová třída označuje dluhopisy s investičním ratingem, ale s nižším stupněm kvality než třídy AAA a AA.

BBB rating znamená, že dluhopis má střední kvalitu a je považován za stále poměrně stabilní investici, ale existuje určité riziko, že dlužník nebude schopen splácet své dluhy v plné výši. Dluhopisy s BBB ratingem jsou obvykle emitovány společnostmi, které jsou již v provozu po nějakou dobu a mají stabilní příjmy, ale mohou být citlivé na ekonomické cykly nebo jiné faktory, jako jsou změny v regulačním prostředí.

Důležité je si uvědomit, že ratingové agentury vydávají svůj rating na základě analýzy finančních ukazatelů a dalších faktorů, ale jejich ratingové hodnocení může být ovlivněno i dalšími faktory, jako jsou například politické události nebo změny v celkové ekonomické situaci. Každopádně...

Vzhledem k tomu, že dluhopisy neinvestičního stupně mají mnohem vyšší míru selhání než dluhopisy investičního stupně, existuje značné riziko. Ratingová agentura Fitch předpovídá v letošním roce pro dluhopisy s vysokým výnosem v USA a Kanadě míru selhání ve výši 3 % ~ 3,5 %. Tato míra je výrazně vyšší než loňských 1,3 %.

Sazby Fedu rostou. Zdroj

V dobách ekonomického stresu poroste nejen míra selhání, ale převládne i strach na trhu. V takovém scénáři může cena dluhopisů s vysokým výnosem výrazně klesnout. V roce 2020 jsme zaznamenali negativní nárůst ceny fondu PHB v důsledku strachu trhu na počátku pandemie.

Přestože PHB vyplácí atraktivní úrokový výnos s vyššími výnosy než americké státní fondy, to nejhorší má teprve přijít. Myslím, že může v případě ekonomické recese hrozit značné riziko poklesu. Já osobně bych rozhodně počkal na lepší vstupní cenu.

Konkurence?

Princip ETF jsme si popsali a aktuální situaci taky. Jaké jsou jiné alternativy, na které se mohou investoři zaměřit? Chcete, abych na některou z nich udělal analýzu?

Existuje několik ETF zaměřených na dluhopisy s vysokým výnosem, které jsou velmi populární mezi investory. Některé z nejoblíbenějších ETF zaměřených na dluhopisy s vysokým výnosem jsou:

  • iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF $HYG+0.1%  - tato ETF spravuje společnost BlackRock a nabízí výnosy z dluhopisů emitovaných společnostmi s nižším ratingem.
  • SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF $JNK+0.1%  - tato ETF spravuje společnost State Street Global Advisors a zaměřuje se na dluhopisy s vysokým výnosem emitované společnostmi.
  • VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF $ANGL-0.1%  - tato ETF spravuje společnost VanEck a zaměřuje se na dluhopisy s vysokým výnosem emitované společnostmi, které se pohybují na hranici mezi investičním a neinvestičním ratingem.
  • iShares Broad USD High Yield Corporate Bond ETF $USHY - tato ETF spravuje společnost BlackRock a nabízí diverzifikovaný přístup k investování do dluhopisů emitovaných společnostmi s nižším ratingem.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.