S&P 500 ^GSPC 5,073.04 +0.05%
Tesla TSLA $162.78 +12.51%
Amazon AMZN $177.72 -1.01%
Apple AAPL $168.04 +0.68%
Nvidia NVDA $828.55 +0.52%
Microsoft MSFT $409.25 +0.41%
Meta META $495.30 -0.16%
Alphabet GOOG $159.93 +0.01%

Ach ty banky, ovlivňují toho mnoho

Dominik Guzdek
20. 3. 2023
3 min read

Volatilitu trhů v minulém týdnu měl v rukou bankovní sektor, který se otřásl krachem dvou amerických bank. V Evropě se s velkými problémy potýká švýcarská banka Credit Suisse. Ta získala nouzovou pomoc od švýcarské centrální banky v celkové sumě 1,2 bilionu českých korun.

Švýcarská banka, která v minulosti figurovala jako odznak spolehlivosti a finanční stability měla v posledních letech řadu skandálů, které jí razantně ublížili. Banku zasáhl krach finanční společnosti Greensill, která silně podporovala Liberty Steel. Další negativní události byl pád amerického fondu Archegos. Dalším výrazným skandálem bylo trestní stíhání za praní špinavých peněz pro zločineckou organizaci. Poté nastala velká obměna managementu banky a během pár let prochází již druhou restrukturalizací.

Počet krachů amerických bank od roku 2009. SVB a Signature Bank byly dvě největší od roku 2008. Zdroj: FDIC

Problémy bankovního odvětví podpořily zejména kryptoměny. Bitcoin vzrostl na 27 000 dolarů. Jednalo se tak o nejvyšší úroveň od loňského června. Nejobchodovanější kryptoměna tak během týdne připsala 34 %. Od začátku roku bitcoin posiluje o solidních 61 %.

V týdnu přicházely také důležitá makro-data dvou nejvíce sledovaných ekonomik. První na pořadu byla úterní inflace USA. CPI se ve státech snížila o 0,4 % na hodnotu 6 %. Trhy reagovaly pozitivně a akcie připisovaly zisky. Jádrová inflace dopadla dle očekávání a zakončila únorový výsledek na 5,5 %. Meziměsíčně se však zvýšila o 0,1 %. Celkově to vyvolalo menší vlnu optimismu v rámci mírnějšího zvyšování úrokových sazeb na dalších monetárních zasedáních.

Druhou výraznou událostí bylo zasedání Evropské centrální banky. Ta zvedla úrokové sazby po šesté v řadě. Základní sazba vzrostla o 50 bazických bodů na 3,5 %. Na tiskové konferenci ale nebylo naznačeno, jakým dalším směrem se v budoucnu sazby budou ubírat. Evropské indexy tuto zprávu přijali s poklidem a v obchodních seancích narůstali.

Cena americké ropy se na konci obchodního týdne propadla pod hranici 67 dolarů za barel. Tak cenově nízko byla naposled před 15 měsíci. 13% pokles si tato komodita „zasloužila“ panováním bankovní nestability a přispěním z obav hlubší recese. To by výrazně snížit poptávku po ropě.

V následujících dnech nabídne končící výsledková sezóna přehledy hospodaření českého energetického giganta ČEZ. K vidění na americkém trhu bude například technologicky diverzifikovaná společnost Accenture.

Nejvýraznější však bude středeční měnově-politické zasedání americké centrální banky, které opět nastaví směr trhu. Díky zmírnění inflace jsou očekávání spíše optimistická, i přes nedávné jestřábí proslovy šéfa Fedu.

Disclaimer: Tento článek je informativního charakteru a nejedná se o investiční doporučení. Autor nenese žádnou zodpovědnost za možné riziko v případě jakékoliv investice na základě tohoto článku.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.