S&P 500 ^GSPC 4,999.78 -1.42%
Meta META $425.58 -13.76%
Microsoft MSFT $391.25 -4.35%
Alphabet GOOG $154.60 -4.03%
Amazon AMZN $170.52 -3.43%
Nvidia NVDA $810.53 +1.73%
Tesla TSLA $162.72 +0.37%
Apple AAPL $169.16 +0.08%

Může META dále drasticky růst? Proč si myslím, že ano?

Dominik Petrnoušek
21. 3. 2023
4 min read

Akcie jedné z největších technologických firem se v uplynulém roce dostaly pod neustálý tlak, protože její generální ředitel se snažil pokročit ve své snaze najít "the next big thing". Koneckonců jednou už se mu to povedlo.

Meta je mateřskou společností Facebooku a Instagramu

Proč si ale myslím, že tento propad už by mohl být u konce?

AI

Myslím si totiž (a jakožto akcionář i věřím), že v nadcházejícím roce by $META-13.8% mohla zaznamenat značný růst.A to z důvodu velkých investic společnosti Meta do umělé inteligence a iniciativ na snížení nákladů.

A k nějakém růstu už dokonce i došlo

Společnost Meta je již řadu let na špičce v oblasti virtuální reality a technologií umělé inteligence. Velká část těchto investic byla zaměřena na vytvoření platformy pro oblíbený projekt generálního ředitele Marka Zuckerberga, Metaverse. Zdá se však, že některé z těchto technologií mají potenciálně lukrativnější využití.

https://www.youtube.com/watch?v=7DEVfUk2zCk

Společnost využívá umělou inteligenci také pro účely monetizace - algoritmy a interní data uživatelů pomáhají inzerentům dostat své produkty před relevantnější zákazníky, což zvyšuje pravděpodobnost nákupu. Využití této technologie pravděpodobně přiláká inzerenty a jejich marketingové dolary.

Analytici se domnívají, že mezi náklady ušetřenými propouštěním zaměstnanců a pracovními postupy s pomocí umělé inteligence dojde v průběhu roku k velkému nárůstu hodnoty akcií společnosti Meta Platforms. Minulý týden oznámila mateřská společnost Meta pro Facebook a Instagram další kolo propouštění. Stalo se tak rychle po předchozím kole před několika měsíci, kdy společnost Meta snížila počet svých zaměstnanců o téměř 13 %.

"Pracujeme na zploštění naší organizační struktury a odstraňujeme některé vrstvy středního managementu, abychom mohli rychleji přijímat rozhodnutí," vysvětlil Zuckerberg v hovoru k výsledkům společnosti za čtvrté čtvrtletí. Uvedl také, že společnost nasazuje nástroje umělé inteligence, které pomáhají inženýrům být produktivnější.

A kdo jiný, než AI špička, by měl být opravdu efektivní ve využití nových nástrojů pro zefektivnění svého obchodního modelu? Metě se navíc (zdá se) daří dohánět náskok konkurence v podobě TikToku, který se jednu chvíli zdál být až nebezpečně velký. Vypadá to, že tak obrovská společnost prostě nemůže prohrát a výprodej v minulém roce byl zbytečně panický. Pokud Meta přestane pálit peníze, nebo alespoň ukáže, že Metaverse má opravdu velký potenciál, tak očekávám, že spolu s dalšími faktory to ovlivní cenu akcií v dobrém.

Ban TikToku

Americká vláda (opět) zvažuje zákaz aplikace TikTok společnosti ByteDance. Vláda USA hrozí zákazem, pokud se majitelé nezbaví svých podílů, a navíc také
legislativní návrh zákona, který navrhuje zákaz technologií se sídlem v 6 zemích, mezi nimiž je i Čína, odkud TikTok pochází.
Pokud se ptáte, proč tolik humbuku kolem společnosti, která právě dosáhla 11 miliard dolarů v příjmech z reklamy, což je méně než 10 % vlastních příjmů společnosti Meta ve výši 116 miliard dolarů v roce 2022, pak vás možná překvapí níže uvedená čísla a argumenty.

O banu či regulaci TikToku se mluví tak často a tak moc, že to opravdu považuji za reálnou možnost. A ač se to nezdá, tak strach inzerentů ze ztráty této platformy by mohl být dostatečně velký na to. aby Facebooku a Instagramu výrazně pomohl.

1) Co podle vás nejvíce ovlivní budoucnost META Platforms?

2) Jak se může META bránit konkurenci?

3) Bude TikTok zabanován?

Aktuální údaje Meta Platforms

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.