S&P 500 ^GSPC 5,031.78 -0.79%
Meta META $438.09 -11.23%
Nvidia NVDA $823.50 +3.35%
Microsoft MSFT $395.83 -3.23%
Alphabet GOOG $157.06 -2.51%
Amazon AMZN $172.30 -2.43%
Tesla TSLA $164.87 +1.69%
Apple AAPL $169.16 +0.09%

Acțiunile Fed de salvare a băncilor vor avea consecințe catastrofale, avertizează Bill Ackman

Nicolae Francescu
20. 3. 2023
4 min read

Se pare că reușește să stingă cu succes incendiul din sectorul bancar (deși putem discuta despre formă). Cu toate acestea, un cunoscut finanțist este de părere că nu este vorba de stingere, ci mai degrabă de adăugarea de combustibil la foc. De ce crede el că aceste mișcări vor declanșa un dezastru și mai mare?

Bill Ackman se teme de mai multe probleme

Bill Ackman a avertizat că salvarea First Republic de către Wall Street amenință alte bănci, sistemul financiar și economia americană. JPMorgan $JPM+0.1%, Bank of America $BAC-1.7% și alte nouă bănci au anunțat joi că vor injecta un total de 30 de miliarde de dolari în depozite neasigurate în First Republic Bank $FRBA-1.8% pentru cel puțin 120 de zile.

Ackman a avertizat că, dacă FRBA este lovită de un val de retrageri și nu reușește să-și ramburseze datoriile, băncile de pe Wall Street vor fi în pericol și vor suferi și ele pierderi . Investitorul miliardar și șeful Pershing Square a susținut că demonstrația de încredere a marilor bănci nu rezolvă problema de fond - lipsa de încredere în sistemul bancar.

https://www.youtube.com/watch?v=ep8ZlOV_Kk8

Pe scurt, băncile fac bani luând depozite de la clienții lor și folosindu-le în două moduri. Pot împrumuta banii și colecta dobânzi pentru aceștia sau îi pot investi în active relativ sigure, cum ar fi obligațiunile de stat americane și titlurile garantate cu ipoteci. Prin urmare, ele nu au numerar la îndemână - ceea ce este dificil dacă trebuie să facă față unui aflux brusc de retrageri.

Săptămâna trecută, banca din Silicon Valley $SIVB s-a prăbușit pentru că banii săi erau blocați în obligațiuni pe termen lung care își scăzuseră valoarea pe măsură ce ratele dobânzilor creșteau, iar un număr mare dintre clienții săi încercau să își retragă banii în același timp.

Va declanșa colapsul SVB cel mai mare dezastru economic al acestui deceniu?

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC ) a preluat vineri controlul SVB în flăcări. În temeiul unei scutiri de risc sistemic, a acceptat să asigure duminică depozitele la acest creditor și la o altă bancă, Signature Bank.

Acțiunile FRB s-au prăbușit cu 70% de miercurea trecută, deoarece investitorii se tem că și acestea s-ar putea prăbuși. Baza de clienți a creditorului cu sediul în San Francisco are un profil și o concentrare similare cu cele ale SVB, cu o proporție mare de depozite neasigurate și pierderi nerealizate semnificative în portofoliul său de obligațiuni.

Banca a încercat să calmeze îngrijorările asigurându-și accesul la 70 de miliarde de dolari în lichidități de la Federal Reserve și JPMorgan și acceptând să accepte depozite suplimentare de 30 de miliarde de dolari de la colegii săi.

Ackman a descris salvarea de pe Wall Street drept un "vot de încredere fals", iar investitorii au părut să-i dea dreptate, întrucât acțiunile FRB au scăzut din nou. Dar el a lăudat FRB ca fiind un creditor solid și bine gestionat, care nu ar trebui să fie învinuit pentru problemele sale actuale.

Acțiunile au scăzut din nou

"S-a trezit într-o criză bancară fără să fie vina sa", a spus el. "Nu merită să dea faliment".

Se pare că Ackman este îngrijorat că fuga băncilor va duce la prăbușirea unui creditor după altul, amenințând stabilitatea întregului sistem bancar american. Acest lucru ar putea descuraja băncile să împrumute bani și ar putea provoca o criză a creditelor care ar putea afecta consumatorii și întreprinderile și ar putea lovi întreaga economie.

"Sunt pur și simplu extrem de îngrijorat de riscul ca contagiunea financiară să scape de sub control și să provoace pagube economice grave și greutăți", a declarat Ackman.

Dumneavoastră ce părere aveți? Vor provoca aceste mișcări mai multe curse și mai multe probleme pentru alte bănci?

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.