S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Действията на Фед за спасяване на банките ще имат катастрофални последици, предупреждава Бил Акман

Teodor Aleksandrov
20. 3. 2023
1 min read

Изглежда, че тя успешно потушава пожара в банковия сектор (макар че можем да спорим за формата). Един известен финансист обаче смята, че не става дума за гасене, а по-скоро за подклаждане на огъня. Защо според него тези стъпки ще предизвикат още по-голяма катастрофа?

Бил Акман се опасява от нови проблеми

Бил Акман предупреди, че спасяването на First Republic от Уолстрийт заплашва други банки, финансовата система и икономиката на САЩ. JPMorgan $JPM+2.5%, Bank of America $BAC+3.4% и девет други банки обявиха в четвъртък, че ще инжектират общо 30 млрд. долара незастраховани депозити във First Republic Bank $FRBA+5.0% за поне 120 дни.

Акман предупреди, че ако FRBA бъде ударена от приливна вълна от тегления и не успее да изплати дълговете си, банките на Уолстрийт ще бъдат изложени на риск и също ще понесат загуби. Милиардерът инвеститор и ръководител на Pershing Square твърди, че демонстрацията на доверие от страна на големите банки не решава основния проблем - липсата на доверие в банковата система.

https://www.youtube.com/watch?v=ep8ZlOV_Kk8

Казано по-просто, банките печелят пари, като приемат депозити от своите клиенти и ги използват по два начина. Могат да ги предоставят назаем и да събират лихви по тях или да ги инвестират в относително сигурни активи като американски държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки. В резултат на това те не разполагат с пари в брой - което е трудно, ако трябва да посрещнат внезапен наплив от тегления.

Миналата седмица банката от Силициевата долина $SIVB се срина, защото парите ѝ бяха обвързани с дългосрочни облигации, чиято стойност бе спаднала с повишаването на лихвените проценти, а голям брой нейни клиенти се опитваха да изтеглят парите си по едно и също време.

Ще предизвика ли сривът на SVB най-голямата икономическа катастрофа на това десетилетие?

В петъкФедералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) пое контрола над горящата SVB. По силата на освобождаване от системен риск тя се съгласи да застрахова депозитите в този кредитор и в друга банка - Signature Bank, в неделя.

Акциите на ФРБ спаднаха със 70% от миналата сряда, тъй като инвеститорите се опасяват, че и те могат да се сринат. Клиентската база на базирания в Сан Франциско кредитор има сходен профил и концентрация като тази на SVB, с висок дял на незастраховани депозити и значителни нереализирани загуби от портфейла си от облигации.

Банката се опита да разсее опасенията, като си осигури достъп до 70 млрд. щатски долара ликвидност от Федералния резерв и JPMorgan и се съгласи да приеме допълнителни 30 млрд. щатски долара депозити от свои колеги.

Акман определи спасяването на Уолстрийт като "фалшив вот на доверие " и инвеститорите изглежда се съгласиха с него, тъй като акциите на ФРБ отново спаднаха. Но той похвали FRB като стабилен, добре управляван кредитор, който не трябва да бъде обвиняван за настоящите си проблеми.

Акциите отново паднаха

"Той се оказа в банкова криза не по своя вина", каза той. "Тя не заслужава да фалира."

Акман очевидно се опасява, че масовото изтегляне на банките ще доведе до фалит на един кредитор след друг, което ще застраши стабилността на цялата банкова система на САЩ. Това може да обезкуражи банките да отпускат заеми и да предизвика кредитна криза, която да навреди на потребителите и бизнеса и да засегне цялата икономика.

"Просто съм изключително загрижен за риска финансовата зараза да излезе извън контрол и да причини сериозни икономически щети и трудности", каза Акман.

Какво мислите вие? Ще предизвикат ли тези стъпки още масови бягства и проблеми за други банки?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.