S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Ukrepi FED-a pri reševanju bank bodo imeli katastrofalne posledice, opozarja Bill Ackman

Mladen Rudonja
20. 3. 2023
4 min read

Zdi se, da je uspešno pogasil požar v bančnem sektorju (čeprav se lahko prepiramo o obliki). Vendar znani finančnik meni, da ne gre za gašenje, temveč za prilivanje olja na ogenj. Zakaj meni, da bodo te poteze sprožile še večjo katastrofo?

Bill Ackman se boji novih težav

Bill Ackman je opozoril, da reševanje banke First Republic s strani Wall Streeta ogroža druge banke, finančni sistem in ameriško gospodarstvo. JPMorgan $JPM+0.6%, Bank of America $BAC+1.5% in devet drugih bank so v četrtek napovedale, da bodo banki First Republic Bank $FRBA+0.5% za najmanj 120 dni vložile skupaj 30 milijard dolarjev nezavarovanih vlog.

Ackman je opozoril, da bodo banke Wall Streeta og rožene, če bo banko FRBA zajel val dvigov in ji ne bo uspelo poplačati dolgov, in bodo prav tako utrpele izgube. Milijarder in vodja družbe Pershing Square je trdil, da izkazovanje zaupanja s strani velikih bank ne rešuje temeljnega problema - pomanjkanja zaupanja v bančni sistem.

https://www.youtube.com/watch?v=ep8ZlOV_Kk8

Preprosto povedano, banke služijo denar tako, da od svojih strank sprejemajo depozite in jih uporabljajo na dva načina. Denar lahko posodijo in zanj poberejo obresti ali pa ga vložijo v razmeroma varno premoženje, kot so ameriške državne obveznice in vrednostni papirji, zavarovani s hipotekami. Zaradi tega nimajo gotovine v blagajni, kar je težavno, če se morajo soočiti z nenadnim navalom dvigov.

Prejšnji teden je banka v Silicijevi dolini $SIVB propadla, ker je bil njen denar vezan v dolgoročnih obveznicah, katerih vrednost se je zaradi dviga obrestnih mer znižala, hkrati pa je veliko število njenih strank poskušalo dvigniti svoj denar.

Ali bo propad banke SVB sprožil največjo gospodarsko katastrofo tega desetletja?

Zvezna družba za zavarovanje vlog (FDIC ) je v petek prevzela nadzor nad gorečo banko SVB. V skladu z izjemo glede sistemskega tveganja se je strinjala, da bo v nedeljo zavarovala vloge pri tem posojilodajalcu in drugi banki, Signature Bank.

Delnice FRB so od prejšnje srede padle za 70 %, saj se vlagatelji bojijo, da bi tudi te lahko propadle. Baza strank posojilodajalca s sedežem v San Franciscu ima podoben profil in koncentracijo kot banka SVB, z visokim deležem nezavarovanih vlog in znatnimi nerealiziranimi izgubami iz portfelja obveznic.

Banka si je prizadevala razbliniti zaskrbljenost tako, da si je zagotovila dostop do 70 milijard ameriških dolarjev likvidnosti od Federal Reserve in JPMorgan ter se dogovorila, da bo sprejela dodatnih 30 milijard ameriških dolarjev depozitov od svojih vrstnikov.

Ackman je reševanje Wall Streeta opisal kot "navidezno glasovanje o zaupanju " in zdelo se je, da se vlagatelji strinjajo z njim, saj so delnice FRB ponovno padle. Vendar pa je banko FRB pohvalil kot trdnega in dobro vodenega posojilodajalca, ki ga ne bi smeli kriviti za njene trenutne težave.

Delnice so ponovno padle

"Ne po svoji krivdi se je znašla v bančni luknji," je dejal. "Ne zasluži si propada."

Ackman je očitno zaskrbljen, da bo množično izčrpavanje bank privedlo do propada enega posojilodajalca za drugim, kar bo ogrozilo stabilnost celotnega ameriškega bančnega sistema. To bi lahko banke odvrnilo od posojanja denarja in povzročilo kreditni krč, ki bi lahko prizadel potrošnike in podjetja ter prizadel celotno gospodarstvo.

"Izjemno me skrbi nevarnost, da bi finančna okužba ušla izpod nadzora in povzročila resno gospodarsko škodo in težave," je dejal Ackman.

Kaj menite vi? Ali bodo te poteze povzročile še več begov in več težav za druge banke?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.