S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Analiza družbe GeoPark Limited: politika dividend je na prvem mestu

Primoz Krajnc
20. 3. 2023
5 min read

Družba GeoPark Limited je za mnoge morda neznana, vendar je zelo zanimiva proizvajalka nafte in plina, ki se osredotoča na nagrajevanje delničarjev s privlačnimi dividendami, ki jih namerava še naprej povečevati.

S čim se podjetje ukvarja?

GeoPark Limited $GPRK+0.9% je mednarodno podjetje s sedežem v Hongkongu, ki se ukvarja z raziskovanjem nafte in plina ter obnovljivimi viri energije in geotermalno energijo. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2002 in izvaja projekte v Latinski Ameriki (predvsem v Čilu, Kolumbiji, Braziliji in Argentini), Aziji (predvsem v Indoneziji in na Tajskem) in Evropi (predvsem v Španiji). Podjetje je eden največjih proizvajalcev nafte in plina v Latinski Ameriki.

Družba Geopark Limited se zavzema tudi za varstvo okolja in trajnostni razvoj, kar je v skladu z njenimi cilji spodbujanja trajnostnega turizma in okoljskega izobraževanja. Družba Geopark Limited vlaga v obnovljive vire energije in geotermalno energijo, da bi zmanjšala odvisnost od fosilnih goriv in spodbujala trajnostni razvoj.

Družba Geopark Limited upravlja tudi več naftnih in plinskih projektov, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah in metodah, ki zmanjšujejo vpliv na okolje. Podjetje si prizadeva sodelovati z lokalnimi skupnostmi in dobavitelji, da bi podprlo socialni in gospodarski razvoj regij, v katerih deluje.

Družba Geopark Limited ima več konkurenčnih prednosti:

  1. Družba ima ekipo strokovnjakov za geologijo in geofiziko, ki imajo dolgoletne izkušnje na področju raziskovanja in pridobivanja nafte in plina. To ji omogoča, da pri svojih projektih prepozna in uporabi najboljše geološke in geofizikalne tehnologije.
  2. Družba Geopark Limited ima tudi raznolik portfelj projektov v različnih regijah sveta, kar pomeni, da je manj odvisna od posameznega trga ali projekta. To pomaga zmanjšati tveganje in povečati stabilnost prihodkov.
  3. Podjetje uporablja tudi sodobno tehnologijo in inovativne prakse, ki povečujejo učinkovitost rudarjenja in zmanjšujejo stroške. Družba si prizadeva tudi za optimizacijo svojih procesov in stroškov ter izkorišča sinergije med projekti.

Tveganja

Tveganja, povezana s cenami nafte in plina : Družba Geopark Limited je podjetje, ki proizvaja nafto in plin, kar pomeni, da je odvisna od cen teh surovin. Padec cen nafte in plina lahko negativno vpliva na uspešnost in dobičkonosnost podjetja.

Tveganja, povezana z geološkimi razmerami: raziskovanje in pridobivanje nafte in plina sta dejavnosti, ki sta odvisni od geoloških razmer. Rezultati raziskovanja so lahko slabši od pričakovanih, kar lahko privede do zmanjšanja proizvodnje in dobičkonosnosti družbe.

Tveganja, povezana s politično in gospodarsko nestabilnostjo: Družba Geopark Limited deluje v več državah, kjer je lahko izpostavljena politični in gospodarski nestabilnosti. To lahko vključuje spremembe zakonodaje, vladne posege in druga tveganja, povezana z mednarodno trgovino.

Finance

Družba je od leta 2019, ko so prihodki znašali 393 milijonov, zabeležila znatno rast prihodkov. To je šlo z roko v roki z dobičkonosnostjo, ki se je v tem obdobju močno povečala in je v zadnjih dvanajstih mesecih presegla 1 milijardo USD.

Poleg tega se zdi, da podjetje ohranja nizke stroške poslovanja, ki so v zadnjih nekaj letih ostali razmeroma stabilni. To je skupaj z znatnim povečanjem bruto dobička privedlo do znatnega povečanja dobička iz poslovanja.

Na splošno je družba zabeležila znatno rast prodaje in dobičkonosnosti, kar kaže, da je družba v zadnjih nekaj letih dobro poslovala.

Denarni tok

Na splošno je podjetje v letu 2022 ustvarilo pozitiven denarni tok iz poslovanja in prosti denarni tok, kar kaže na to, da ustvarja zadosten denarni tok iz poslovanja in da mu nekaj denarja ostane tudi po obračunu kapitalskih naložb, kar je dobro vedeti.

Vendar pa je imelo podjetje negativen denarni tok pri naložbenju in denarni tok pri financiranju, kar kaže na to, da podjetje vlaga več, kot ustvari pri naložbenju, in porablja več, kot ustvari pri financiranju.

  • Družba ima nizko razmerje P/E, ki znaša 2,80, in forward P/E, kar kaže na to, da je delnica relativno poceni v primerjavi z njenimi prihodki.
  • Delež notranjih informacij v lasti družbe znaša 25,91 %, kar pomeni, da je znaten odstotek družbe v lasti notranjih oseb.

Resnično fascinantni so njihovi ogromni ROE, ROA in ROI, enako pa lahko rečemo tudi za njihove marže, ki so na razmeroma visoki ravni.

Na splošno se zdi, da ima podjetje dobre finančne rezultate z visokimi dobički, prihodki in ROE. Vendar pa negativno razmerje PEG in visoka beta lahko kažeta, da se od delnice v prihodnosti ne pričakuje rast in da je lahko bolj nestanovitna od celotnega trga.

  • Na žalost je razmerje D/E tu zame previsoko, kar me kljub impresivnim kazalnikom in donosom odvrača.

Kaj pa dividende?

Družba GeoPark Limited od leta 2011 redno izplačuje dividende, v zadnjih petih letih pa jih je vsako leto povečala, pri čemer trenutno znaša 4,96 %.

Cilj dividendne politike družbe je trajnostna stopnja rasti dividend v skladu z dolgoročno rastjo dobičkonosnosti. Vodstvo družbe si prizadeva, da bi tudi v prihodnje izplačevalo 25-50 % čistega dobička v obliki dividend, kar bi moralo biti trajnostno.

Kako to vidijo analitiki?

Osem analitikov, ki ponujajo 12-mesečne napovedi cen za podjetje GeoPark Ltd, ima srednjo ciljno vrednost 19,50, najvišjo oceno 28,00 in najnižjo 16,00. Srednja ocena pomeni povečanje za 85,89 % glede na zadnjo ceno 10,49.

  • Kako je podjetje všeč vam? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.