S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

PHB ETF elemzés: szaftos hozam és magas kockázat. Megéri?

Bandi Császár
20. 3. 2023
8 min read

A magas hozamú kötvények sok befektető kedvenc prédája. De nem mindig jó az időzítésük. Ez a helyzet itt is? Ezt vizsgáljuk mai elemzésünkben.

A PHB a kötvényekre összpontosít

Ha magas hozamú befektetési lehetőséget keres, az ehhez hasonló ETF-ek vonzó lehetőséget jelenthetnek az Ön számára. Mai cikkünkben az Invesco Fundamental High Yield Corporate Bond Portfolio ETF $PHB+0.5% nevű alapot vizsgáljuk, amely az alacsonyabb besorolású vállalatok által kibocsátott kötvényekre összpontosít. Elemezzük hozamát, kezelési költségeit és az ebbe az alapba történő befektetéssel járó kockázatokat.

Alapvető bevezetés

A PHB ETF(Invesco Fundamental High Yield Corporate Bond PortfolioETF) egy tőzsdén kereskedett alap, amely a vállalatok által kibocsátott magas hozamú kötvényekbe történő befektetésre összpontosít. Ezt az ETF-et az Invesco kezeli, és célja, hogy magas hozamú befektetést és diverzifikációt biztosítson egy kötvényportfólió számára.

A PHB ETF elemzése azt mutatja, hogy ez egy magas hozamú alap, de több kockázatot is hordoz, mint más kötvényalapok. Az alap alacsonyabb besorolású vállalatok által kibocsátott kötvényekre összpontosít, ami növeli a kockázatot. Az alap azonban más kötvényalapoknál magasabb hozamot biztosít a befektetőknek, ami vonzó lehet a magasabb hozamot kereső befektetők számára.

2023 márciusában a PHB ETF kezelt összértéke megközelítőleg 2,5 milliárd dollár, és az elmúlt öt évben az átlagos éves hozama megközelítőleg 5,5% volt. Az alapnak alacsonyak a kezelési költségei is, ami viszonylag megfizethető befektetési lehetőséget jelent.

Fontos megjegyezni, hogy a PHB ETF-be történő befektetés nagyobb kockázattal járhat, mint más kötvényalapok, és hogy Önnek gondosan értékelnie kell befektetési céljait és stratégiáját annak megállapításához, hogy ez az alap alkalmas-e portfóliójába.

A PHB elsősorban a magas hozamú vállalati kötvényekre összpontosít. Az alap hosszú távon pozitív hozamokat ért el a magasabb hozamoknak köszönhetően. Ugyanakkor a hitelkockázat magas, különösen gazdasági recesszió esetén, mivel a portfólió főként nem befektetési besorolású vállalati kötvényekből áll. Jelenleg a legtöbb elemző egyetért abban, hogy a makrogazdasági bizonytalanságok miatt a lefelé mutató kockázat nagyobbnak tűnik, mint a felfelé mutató potenciál.

A kötvénypiac katasztrofális évet zárt 2022-ben. Az államkötvények és a vállalati kötvények vereséget szenvedtek, mivel a Federal Reserve agresszívan emelte a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében. Ez negatív hatással volt a PHB-kre is. Amint a fenti ábrán látható, az alap több mint 12%-ot esett azóta, hogy 2021 második felében elérte a ciklikus csúcsot. Még a kötvényeken szerzett kamatokat is figyelembe véve is negatív 7,95%-os volt a teljes hozam. Fontos szempont, hogy a PHB átlagos futamideje 4,84 év. Mint tudjuk, minél hosszabb egy kötvény futamideje, annál érzékenyebb az árfolyama a kamatlábak változására.

Tekintettel arra, hogy a PHB portfólió átlagos futamideje 4,84 év, a kamatlábak változásaira való érzékenysége mérsékelt. Ez magyarázza, hogy 2021 második felétől miért van még mindig 12,89%-os csökkenés. E csökkenés ellenére az alap az elmúlt 10 évben még mindig pozitív összhozamot ért el.

Abefektetőknek azonban nem szabad elhanyagolniuk a PHB lefelé mutató kockázatát
Bár a PHB jóval magasabb hozammal rendelkezik, mint más államkötvényalapok, portfóliójának átlagos hitelminősége rosszabb, mint az államkötvényalapoké. A PHB portfóliójában lévő kötvények mindössze 17%-a BBB minősítésű kötvény. A BBB minősítésű kötvények a legalacsonyabb befektetési besorolású kötvények. A PHB portfóliójának fennmaradó része nem befektetési besorolású kötvényekből áll, a BB és B minősítésű kötvények a teljes portfólió mintegy 67%-át, illetve 15%-át teszik ki.

Minősítések

A BBB minősítés a kötvények és más pénzügyi eszközök minősítési osztálya, amelyet a hitelminősítő intézetek, mint például a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch Ratings használnak. Ez a minősítési osztály a befektetési ajánlású, de az AAA-nál és AA-nál alacsonyabb minőségi osztályba sorolt kötvényeket jelöli.

A BBB minősítés azt jelenti, hogy a kötvény közepes minőségű, és még mindig viszonylag stabil befektetésnek számít, de fennáll annak a kockázata, hogy a hitelfelvevő nem lesz képes teljes mértékben visszafizetni adósságát. A BBB minősítésű kötvényeket jellemzően olyan vállalatok bocsátják ki, amelyek már hosszabb ideje működnek és stabil bevételekkel rendelkeznek, de érzékenyek lehetnek a gazdasági ciklusokra vagy más tényezőkre, például a szabályozási környezet változásaira.

Fontos megjegyezni, hogy a hitelminősítő intézetek a pénzügyi mutatók és egyéb tényezők elemzése alapján adják ki minősítéseiket, de a minősítéseket más tényezők is befolyásolhatják, például politikai események vagy az általános gazdasági környezet változásai. Mindenesetre...

Mivel a nem befektetési besorolású kötvényeknél sokkal magasabb a nemteljesítési arány , mint a befektetési besorolású kötvényeknél, jelentős kockázatot jelent. A Fitch Ratings idén 3% ~ 3, 5%-os nemteljesítési rátát prognosztizál az amerikai és kanadai magas hozamú kötvényekre. Ez az arány jelentősen magasabb, mint a tavalyi 1,3%.

A Fed kamatlábak emelkednek. Forrás:

Gazdasági stressz idején nemcsak a nemteljesítési ráták emelkednek, hanem a piaci félelem is eluralkodik. Ilyen forgatókönyv esetén a magas hozamú kötvények árfolyama jelentősen csökkenhet. 2020-ban a PHB-alap árfolyamának negatív emelkedését láttuk a világjárvány kitörésekor a piaci félelem miatt.

Bár a PHB-k vonzó kamat okat fizetnek, magasabb hozammal, mint az amerikai kincstári alapok, a legrosszabb még hátravan. Úgy gondolom, hogy egy gazdasági recesszió esetén jelentős lefelé mutató kockázatot jelenthet. Én személy szerint mindenképpen várnék egy jobb belépési árfolyamra.

Versenytársak?

Az ETF-ek elvét és a jelenlegi helyzetet már tárgyaltuk. Milyen egyéb alternatívákat nézhetnek meg a befektetők? Szeretné, ha elemzést készítenék valamelyikről?

Számos olyan ETF van, amely a magas hozamú kötvényekre összpontosít, és nagyon népszerű a befektetők körében. Néhány a legnépszerűbb, magas hozamú kötvényekre összpontosító ETF-ek közül:

  • iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF $HYG+0.4% - Ezt az ETF-et a BlackRock kezeli, és az alacsonyabb besorolású vállalatok által kibocsátott kötvények hozamát kínálja.
  • SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF $JNK+0.4% - Ezt az ETF-et a State Street Global Advisors kezeli, és a vállalatok által kibocsátott magas hozamú kötvényekre összpontosít.
  • VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF $ANGL+0.3% - Ezt az ETF-et a VanEck kezeli, és olyan vállalatok által kibocsátott magas hozamú kötvényekre összpontosít, amelyek a befektetési és a nem befektetési besorolás közötti határon mozognak.
  • iShares Broad USD High Yield Corporate Bond ETF $USHY - Ezt az ETF-et a BlackRock kezeli, és diverzifikált megközelítést kínál az alacsonyabb besorolású vállalatok által kibocsátott kötvényekbe történő befektetéshez.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.