S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Analiza sklada PHB ETF: sočen donos in visoko tveganje. Ali se splača?

Mladen Rudonja
20. 3. 2023
6 min read

Obveznice z visokim donosom so priljubljen plen številnih vlagateljev. Vendar zanje ni vedno pravi čas. Ali je tako tudi v tem primeru? To bomo preverili v današnji analizi.

PHB se osredotoča na obveznice

Če iščete priložnost za naložbo z visokim donosom, so lahko tovrstni skladi ETF za vas privlačna možnost. V današnjem članku si bomo ogledali ETF Invesco Fundamental High Yield Corporate Bond Portfolio $PHB+0.1%, sklad, ki se osredotoča na obveznice, ki jih izdajajo podjetja z nižjo bonitetno oceno. Analiziramo njegove donose, stroške upravljanja in tveganja, povezana z naložbo v ta sklad

Osnovni uvod

ETF PHB(Invesco Fundamental High Yield Corporate Bond ETF) je sklad, s katerim se trguje na borzi in ki se osredotoča na naložbe v visoko donosne obveznice, ki jih izdajajo podjetja. Ta ETF upravlja družba Invesco, namenjen pa je zagotavljanju naložb z visokim donosom in razpršitvi portfelja obveznic.

Analiza sklada PHB ETF kaže, da gre za sklad z visokim donosom, vendar je tudi bolj tvegan kot drugi obvezniški skladi. Sklad se osredotoča na obveznice, ki jih izdajajo podjetja z nižjo bonitetno oceno, kar povečuje tveganje. Vendar sklad vlagateljem zagotavlja višje donose kot drugi obvezniški skladi, kar je lahko privlačno za vlagatelje, ki iščejo višje donose.

Marca 2023 je skupna vrednost v upravljanju sklada PHB ETF znašala približno 2,5 milijarde USD, povprečna letna donosnost v zadnjih petih letih pa je bila približno 5,5 %. Sklad ima tudi nizke stroške upravljanja, zaradi česar je razmeroma ugodna naložbena priložnost.

Pomembno je opozoriti, da je naložba v sklad PHB ETF lahko povezana z večjim tveganjem kot pri drugih obvezniških skladih in da morate skrbno oceniti svoje naložbene cilje in strategijo, da ugotovite, ali je ta sklad primeren za vaš portfelj.

PHB se osredotoča predvsem na podjetniške obveznice z visokim donosom. Sklad je zaradi višjih donosov dolgoročno dosegal pozitivne donose. Vendar je kreditno tveganje visoko, zlasti v primeru gospodarske recesije, zaradi portfelja, ki ga sestavljajo predvsem podjetniške obveznice neinvesticijskega razreda. Trenutno se večina analitikov strinja, da se zaradi makroekonomskih negotovosti zdi, da je tveganje padca večje od potenciala rasti.

Leto 2022 je bilo za trg obveznic katastrofalno. Državne in podjetniške obveznice so utrpele udarec, saj je ameriška centralna banka Federal Reserve agresivno zvišala obrestne mere, da bi se borila proti inflaciji. To je negativno vplivalo tudi na obveznice PHB. Kot je razvidno iz zgornjega grafa, je sklad padel za več kot 12 %, odkar je dosegel ciklični vrh v drugi polovici leta 2021. Tudi če upoštevamo obresti na obveznice, je bil skupni donos še vedno negativen - 7,95 %. Pomemben podatek je, da je povprečna zapadlost sklada PHB 4,84 leta. Kot vemo, daljše kot je trajanje obveznice, bolj je njena cena občutljiva na spremembe obrestnih mer.

Glede na to, da je povprečno trajanje portfelja PHB do zapadlosti 4,84 leta, je njegova občutljivost na spremembe obrestnih mer zmerna. To pojasnjuje, zakaj se je v drugi polovici leta 2021 še vedno znižal za 12,89 %. Kljub temu padcu je sklad v zadnjih 10 letih še vedno dosegal pozitivne skupne donose.

Vendar pa vlagatelji ne bi smeli zanemariti negativnega tveganja sklada PHB
. Čeprav ima PHB precej višji donos kot drugi skladi državnih obveznic, je povprečna kreditna kakovost njegovega portfelja slabša kot pri državnih skladih. Le 17 % obveznic v portfelju sklada PHB je obveznic z oceno BBB. Obveznice z oceno BBB so obveznice z najnižjim naložbenim razredom. Preostali del portfelja sklada PHB sestavljajo obveznice brez naložbenega razreda, pri čemer obveznice z ocenama BB in B predstavljajo približno 67 % in 15 % celotnega portfelja.

Bonitetne ocene

Bonitetna ocena BBB je bonitetni razred za obveznice in druge finančne instrumente, ki ga uporabljajo bonitetne agencije, kot so Standard & Poor's, Moody's in Fitch Ratings. Ta bonitetni razred označuje obveznice z investicijsko bonitetno oceno, vendar z nižjim kakovostnim razredom od AAA in AA.

Bonitetna ocena BBB pomeni, da je obveznica srednje kakovosti in še vedno velja za razmeroma stabilno naložbo, vendar obstaja določeno tveganje, da posojilojemalec ne bo mogel v celoti odplačati svojih dolgov. Obveznice z bonitetno oceno BBB običajno izdajo podjetja, ki že nekaj časa poslujejo in imajo stabilne prihodke, vendar so lahko občutljiva na gospodarske cikle ali druge dejavnike, kot so spremembe v zakonodajnem okolju.

Pomembno je poudariti, da bonitetne agencije izdajajo svoje ocene na podlagi analize finančnih kazalnikov in drugih dejavnikov, na njihove ocene pa lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so politični dogodki ali spremembe splošne gospodarske klime. V vsakem primeru...

Ker je stopnja neplačila pri obveznicah z neinvesticijskim razredom veliko višja kot pri obveznicah z naložbenim razredom, obstaja precejšnje tveganje. Bonitetna agencija Fitch Ratings za letošnje leto za ameriške in kanadske obveznice z visokim donosom napoveduje stopnjo neplačila v višini 3 % ~ 3, 5 %. Ta stopnja je bistveno višja od lanske, ki je znašala 1,3 %.

Obrestne mere FED se zvišujejo. Vir:

V času gospodarskih pretresov se ne bodo povečale le stopnje neplačila, temveč bo prevladal tudi strah na trgu. V takšnem scenariju se lahko cena obveznic z visokim donosom občutno zniža. V letu 2020 smo bili priča negativnemu povečanju cene sklada PHB zaradi tržnega strahu ob nastopu pandemije.

Čeprav skladi PHB izplačujejo privlačne obrestne mere z višjimi donosi kot ameriški zakladniški skladi, najhujše šele prihaja. Menim, da lahko v primeru gospodarske recesije obstaja precejšnje tveganje zmanjšanja vrednosti. Osebno bi vsekakor počakal na boljšo vstopno ceno.

Konkurenca?

O načelu delovanja skladov ETF in trenutnih razmerah smo že pisali. Katere so nekatere druge alternative, ki si jih lahko vlagatelji ogledajo? Bi želeli, da opravim analizo katere od njih?

Obstaja več ETF-ov, osredotočenih na obveznice z visokim donosom, ki so med vlagatelji zelo priljubljeni. Nekateri najbolj priljubljeni ETF-ji, usmerjeni v obveznice z visokim donosom, so:

  • iShares iBoxx High Yield Corporate Bond ETF $HYG+0.2% - Ta ETF upravlja BlackRock in ponuja donose na obveznice, ki jih izdajo podjetja z nižjo bonitetno oceno.
  • SPDR Bloomberg Barclays High Yield Bond ETF $JNK+0.2% - Ta ETF upravlja State Street Global Advisors in se osredotoča na obveznice z visokim donosom, ki jih izdajajo podjetja.
  • VanEck Vectors Fallen Angel High Yield Bond ETF $ANGL+0.1% - Ta ETF upravlja podjetje VanEck in se osredotoča na obveznice z visokim donosom, ki jih izdajajo podjetja, ki so na meji med naložbenim in neinvesticijskim razredom.
  • iShares Broad USD High Yield Corporate Bond ETF $USHY - Ta ETF upravlja družba BlackRock in ponuja razpršen pristop k naložbam v obveznice, ki jih izdajajo podjetja z nižjo bonitetno oceno.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.