S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Ce sunt obligațiunile AT1 și de ce ar putea Credit Suisse să fi afectat permanent cererea pentru acestea?

Nicolae Francescu
21. 3. 2023
4 min read

Poate ați observat că ieri s-a vorbit mult despre obligațiunile AT1 și despre pierderile asociate în multe companii. Așadar, în acest articol vom analiza obligațiunile AT1 - ce înseamnă de fapt acestea, care sunt riscurile și de ce Credit Suisse își pătează reputația.

Ce sunt obligațiunile AT1?

Obligațiunile AT1 sunt obligațiuni hibride care sunt emise de bănci și instituții financiare. AT1 înseamnă "Additional Tier 1", iar această categorie de obligațiuni face parte din reglementările bancare Basel III. Aceste obligațiuni sunt considerate cele mai riscante dintre obligațiunile hibride, deoarece sunt concepute pentru a proteja capitalul bancar în cazul unor probleme financiare.

Obligațiunile AT1 au câteva caracteristici specifice. Prima este că au o rată fixă a dobânzii care este mai mare decât ratele dobânzilor obligațiunilor convenționale, ceea ce reflectă riscul mai mare asociat acestor obligațiuni. A doua caracteristică este că au o durată nelimitată, ceea ce înseamnă că nu ajung la maturitate ca obligațiunile obișnuite. Acest lucru înseamnă că o bancă poate răscumpăra obligațiunile AT1 doar dacă îndeplinește anumite condiții stabilite de emitent sau dacă decide să emită noi obligațiuni pentru refinanțare.

O altă caracteristică specifică a obligațiunilor AT1 este că acestea au o așa-numită clauză de "declanșare". Aceasta înseamnă că, în cazul în care capitalul băncii scade sub un anumit prag, obligațiunile AT1 pot fi convertite automat în acțiuni sau pot fi anulate = șterse.

Unde este problema în acest punct și de ce $CS+1.0% ar fi putut afecta definitiv cererea de AT1?

"Sprijinul guvernamental extraordinar va declanșa o amortizare integrală a valorii nominale a tuturor AT1 de la Credit Suisse de aproximativ 16 miliarde [de franci elvețieni]", a declarat organismul elvețian de supraveghere a pieței financiare.

Credit Suisse a emis, într-adevăr, o mulțime de obligațiuni AT1 în ultimul deceniu. Iată o prezentare pe care Credit Suisse a făcut-o investitorilor săptămâna trecută, când încerca să se salveze, în care se spunea că, la sfârșitul anului 2022, Credit Suisse avea obligațiuni AT1 în circulație în valoare de aproximativ 14,7 miliarde de franci elvețieni.

🚨🚨🚨

Avocați din Elveția, Statele Unite și Regatul Unit discută cu o serie de deținători de obligațiuni Credit Suisse Additional Tier 1 (AT1) despre posibile acțiuni în justiție după ce salvarea Credit Suisse de către UBS, susținută de stat, a șters toate obligațiunile AT1.

În conformitate cu acordul de fuziune dintre UBS și Credit Suisse, deținătorii de obligațiuni AT1 ale Credit Suisse nu vor primi nimic, în timp ce acționarii, care de obicei se situează sub deținătorii de obligațiuni în ceea ce privește persoanele care sunt plătite atunci când o bancă sau o companie se prăbușește, vor primi 3,23 miliarde de dolari.

🚨🚨🚨

Fondurile administrate de Lazard, Freres Gestion, PIMCO și GAM Investments erau printre cele mai expuse la Credit Suisse AT1 la sfârșitul lunii februarie.

PIMCO a fost, de asemenea, vocal în legătură cu aceste obligațiuni. De fapt, PIMCO a pierdut 340 de milioane de dolari odată cu reducerea valorii obligațiunilor Credit Suisse AT1, o sumă deloc neglijabilă.

Dar toată această situație nu aruncă doar o lumină proastă asupra Credit Suisse și a deținătorilor de AT1 👇.

Obligațiunile AT1 emise de alte bănci europene au scăzut puternic luni, deoarece tratamentul aplicat de Credit Suisse deținătorilor de obligațiuni AT1 a scos în evidență riscurile investiției în acest tip de obligațiuni.

Acest lucru este văzut de mulți ca o problemă majoră în viitor, care va afecta permanent cererea pentru acest tip de obligațiuni.

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.