S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Какво представляват облигациите АТ1 и защо Credit Suisse може да е нарушила трайно търсенето им?

Ventseslav Vodenicharov
21. 3. 2023
1 min read

Може би сте забелязали, че вчера много се говореше за облигациите AT1 и свързаните с тях загуби в много компании. Затова в тази статия ще разгледаме облигациите АТ1 - какво всъщност означават те, какви са рисковете и защо Credit Suisse опетнява репутацията им.

Какво представляват облигациите AT1?

Облигациите АТ1 са хибридни облигации, които се емитират от банки и финансови институции. AT1 е съкращение от "допълнителен капитал от първи ред" и тази категория облигации е част от банковите регулации Базел III. Тези облигации се считат за най-рисковите от хибридните облигации, тъй като са предназначени да защитават банковия капитал в случай на финансови проблеми.

Облигациите AT1 имат няколко специфични характеристики. Първата е, че те имат фиксиран лихвен процент, който е по-висок от лихвения процент на конвенционалните облигации, което отразява по-високия риск, свързан с тези облигации. Втората им характеристика е, че имат неограничена дюрация, което означава, че не падежират като обикновените облигации. Това означава, че банката може да изкупи обратно облигации АТ1 само ако изпълни определени условия, определени от емитента, или ако реши да емитира нови облигации за рефинансиране.

Друга специфична особеност на облигациите АТ1 е, че те имат така наречената "задействаща" клауза. Това означава, че ако капиталът на банката спадне под определен праг, облигациите АТ1 могат да бъдат автоматично конвертирани в акции или да бъдат анулирани = заличени.

Къде е проблемът в този момент и защо $CS+1.0% може да е увредил трайно търсенето на АТ1?

"Извънредната правителствена подкрепа ще предизвика пълна амортизация на номиналната стойност на всички AT1 от Credit Suisse в размер на около 16 млрд. швейцарски франка", заяви швейцарският орган за наблюдение на финансовите пазари.

През последното десетилетие Credit Suisse наистина е емитирала много облигации АТ1. Ето презентацията, която Credit Suisse представи на инвеститорите миналата седмица, когато се опитваше да се спаси, в която се казва, че в края на 2022 г. Credit Suisse е имала облигации АТ1 в обращение на стойност около 14,7 млрд. швейцарски франка.

🚨🚨🚨

Адвокати от Швейцария, Съединените щати и Обединеното кралство разговарят с редица притежатели на облигации от допълнителния капитал от първи ред (AT1) на Credit Suisse за възможни правни действия, след като подкрепеното от държавата спасяване на Credit Suisse от страна на UBS заличи всички облигации AT1.

Съгласно споразумението за сливане между UBS и Credit Suisse притежателите на облигации AT1 на Credit Suisse няма да получат нищо, докато акционерите, които обикновено са по-ниско от притежателите на облигации по отношение на това на кого се плаща при фалит на банка или компания, ще получат 3,23 млрд. долара.

🚨🚨🚨

Фондовете, управлявани от Lazard, Freres Gestion, PIMCO и GAM Investments, бяха сред най-изложените на Credit Suisse AT1 в края на февруари.

Компанията PIMCO също се е изказвала гласно за тези облигации. Всъщност PIMCO загуби 340 млн. долара с отписването на облигациите Credit Suisse AT1, което не е съвсем незначителна сума.

Но цялата тази ситуация не просто хвърля лоша светлина върху Credit Suisse и притежателите на AT1 👇

Облигациите АТ1, емитирани от други европейски банки, спаднаха рязко в понеделник, тъй като отношението на Credit Suisse към притежателите на облигации АТ1 подчерта рисковете от инвестирането в този вид облигации.

Мнозина смятат това за сериозен проблем занапред, който ще се отрази трайно на търсенето на този вид облигации.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.