S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Kaj so obveznice AT1 in zakaj je banka Credit Suisse morda trajno ogrozila povpraševanje po njih?

Željko Kos
21. 3. 2023
3 min read

Morda ste včeraj opazili, da je bilo veliko govora o obveznicah AT1 in s tem povezanih izgubah v številnih podjetjih. Zato si bomo v tem članku ogledali obveznice AT1 - kaj pravzaprav pomenijo, kakšna so tveganja in zakaj Credit Suisse krni njihov ugled.

Kaj so obveznice AT1?

Obveznice AT1 so hibridne obveznice, ki jih izdajajo banke in finančne institucije. AT1 je kratica za "dodatni kapital prvega reda" in ta kategorija obveznic je del bančnih predpisov Basel III. Te obveznice veljajo za najbolj tvegane med hibridnimi obveznicami, saj so namenjene zaščiti bančnega kapitala v primeru finančnih težav.

Obveznice AT1 imajo več posebnih značilnosti. Prva je, da imajo fiksno obrestno mero, ki je višja od obrestnih mer običajnih obveznic, kar odraža večje tveganje, povezano s temi obveznicami. Druga značilnost je, da imajo neomejeno trajanje, kar pomeni, da ne zapadejo kot običajne obveznice. To pomeni, da lahko banka izplača obveznice AT1 le, če izpolni določene pogoje, ki jih določi izdajatelj, ali če se odloči izdati nove obveznice za refinanciranje.

Druga posebnost obveznic AT1 je, da imajo tako imenovano "sprožilno" klavzulo. To pomeni, da če kapital banke pade pod določen prag, se lahko obveznice AT1 samodejno pretvorijo v delnice ali pa se razveljavijo = izbrišejo.

Kje je na tej točki težava in zakaj je CSD+1.0% morda trajno poškodoval povpraševanje po AT1?

"Izredna vladna podpora bo sprožila popolno amortizacijo nominalne vrednosti vseh obveznic AT1 banke Credit Suisse v višini približno 16 milijard [švicarskih frankov]," je dejal švicarski nadzornik finančnega trga.

Banka Credit Suisse je v zadnjem desetletju res izdala veliko obveznic AT1. Tukaj je predstavitev, ki jo je banka Credit Suisse prejšnji teden, ko se je poskušala rešiti, predložila vlagateljem in v kateri je navedeno, da bo imela banka Credit Suisse konec leta 2022 za približno 14,7 milijarde švicarskih frankov neporavnanih obveznic AT1.

🚨🚨🚨

Odvetniki iz Švice, Združenih držav Amerike in Združenega kraljestva se pogovarjajo s številnimi imetniki obveznic Credit Suisse Additional Tier 1 (AT1) o morebitnih pravnih ukrepih, potem ko je banka UBS z državno podporo reševala Credit Suisse in izbrisala vse obveznice AT1.

V skladu s sporazumom o združitvi bank UBS in Credit Suisse imetniki obveznic AT1 Credit Suisse ne bodo dobili ničesar, medtem ko bodo delničarji, ki so običajno uvrščeni pod imetnike obveznic glede na to, kdo dobi plačilo ob propadu banke ali podjetja, prejeli 3,23 milijarde USD.

🚨🚨🚨

Skladi, ki jih upravljajo Lazard, Freres Gestion, PIMCO in GAM Investments, so bili konec februarja med najbolj izpostavljenimi do Credit Suisse AT1.

Tudi družba PIMCO je bila glasna glede teh obveznic. Z odpisom obveznic Credit Suisse AT1 je PIMCO dejansko izgubil 340 milijonov dolarjev, kar ni povsem zanemarljiv znesek.

Toda celotna situacija ne meče slabe luči le na Credit Suisse in imetnike obveznic AT1 👇

Obveznice AT1, ki so jih izdale druge evropske banke, so v ponedeljek močno padle, saj je ravnanje banke Credit Suisse z imetniki obveznic AT1 opozorilo na tveganja naložb v to vrsto obveznic.

Mnogi menijo, da je to velik problem za naprej, ki bo trajno vplival na povpraševanje po tej vrsti obveznic.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.