S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Анализ на L3Harris Technologies - компания, която със сигурност ще ви впечатли със своите продукти

Vladimir Mihaylov
21. 3. 2023
1 min read

L3Harris Technologies е стабилна и силна компания с отличен технологичен опит и широка гама от продукти. Но достатъчни ли са тези фактори, за да ни убедят да инвестираме? Това е, което ще разгледаме днес.

Какъв е бизнесът на компанията?

L3Harris Technologies $LHX-0.2% е американска компания, която разработва и произвежда технологии за отбраната, сигурността и търговските пазари. Компанията е създадена през 2019 г. чрез сливането на L3 Technologies и Harris Corporation.

Основните компетенции на L3Harris Technologies включват:

Отбранителни технологии: разработване и производство на системи за управление, комуникационно оборудване, сензори, навигационни системи, авионика, оптични и електрооптични системи, отбранителни превозни средства и други технологии за военни и правителствени агенции.

Технологии за сигурност: разработване и производство на системи за сигурност, оборудване за откриване, системи от камери, инструменти за изследване и развитие за защита на сгради, инфраструктура и други активи.

Комуникационни технологии: разработване и производство на високоскоростни системи за пренос на данни, телекомуникационни технологии, оборудване за безжични и сателитни комуникации, използвани в промишлеността, държавните агенции и други сектори.

Летателни технологии: разработване и производство на авионика, системи за управление и друго оборудване за аерокосмически приложения.

Технологии за граждански пазари : разработване и производство на оборудване за сигурност, комуникации и изследвания за промишлеността, енергетиката, транспорта и други сектори.

Къде работи?

L3Harris Technologies е мултинационална компания и работи в много страни по света. Основните пазари, на които компанията оперира, включват:

  • Северна Америка (САЩ и Канада)
  • Латинска Америка (Бразилия, Мексико, Колумбия и др.)
  • Европа (Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и други)
  • Близкия изток и Африка (Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Южна Африка и други)
  • Азиатско-тихоокеански регион (Австралия, Япония, Южна Корея, Сингапур и други)

По-подробен преглед на тяхната дейност:

Сигурност и отбранителни технологии : Този сегмент включва продукти и услуги, които спомагат за сигурността на правителствени и търговски организации и ги предпазват от заплахи като тероризъм, кибератаки, престъпност и др. Продуктите включват скенери за сигурност, детектори за опасни материали, системи за видеонаблюдение и комуникационно оборудване.

Комуникационни и информационни технологии: Този сегмент включва продукти и услуги за комуникация и обмен на информация чрез сателити, мобилни мрежи и други технологии. Продуктите включват комуникационни спътници, мобилни мрежи, антени и други.

Аерокосмическа индустрия: Този сегмент включва продукти и услуги за аерокосмическата индустрия, включително авиоелектронни системи, системи за управление на безпилотни полети, навигационни системи и други.

Железопътни технологии : Компанията предлага продукти и услуги за железопътни технологии, включително системи за сигнализация и безопасност, влаково оборудване и други.

Други продукти и услуги: В допълнение към горепосочените сегменти L3Harris Technologies предлага и други продукти и услуги, като например медицински технологии, енергийни системи, технологии за проучване и други.

Конкурентни предимства

L3Harris Technologies има няколко конкурентни предимства, които му помагат да расте и да поддържа пазарната си позиция. Основните конкурентни предимства включват:

Силен технологичен опит : L3Harris Technologies разполага с отлични ресурси за научноизследователска и развойна дейност, което ѝ позволява да създава нови и иновативни продукти и услуги. Дружеството използва и модерни технологии като изкуствен интелект и машинно обучение.

L3Harris Technologies предлагаширока гама от продукти и услуги за различни пазари и клиенти. Компанията също така осигурява интеграция и поддръжка на своите продукти, което ѝ позволява да предоставя цялостни решения на своите клиенти.

Дългогодишен опит. Компанията също така има силни връзки с правителствени и индустриални клиенти, което ѝ позволява да разбере по-добре и да отговори на техните нужди.

L3Harris Technologies има офиси в цял свят, а продуктите и услугите й се разпространяват в повече от 100 държави. Това глобално присъствие й позволява да реагира по-добре на местните нужди и да привлича нови клиенти.

Рискове

Конкуренция: L3Harris Technologies работи в конкурентна среда, в която има много други компании, предлагащи подобни продукти и услуги. Конкуренцията може да има отрицателно въздействие върху продажбите и печалбите на дружеството.

Зависимост от правителствени договори: L3Harris Technologies е силно зависимо от договори, сключени с правителства и други публични органи. Ако тези договори бъдат значително намалени, това може да се отрази неблагоприятно на приходите и печалбите на дружеството.

Глобална политическа и икономическа нестабилност : L3Harris Technologies оперира в глобална среда, която е чувствителна към политически и икономически промени. Нестабилността може да има отрицателно въздействие върху бизнес операциите и резултатите от дейността.

Финанси

Отчетът за приходите и разходите показва, че общите приходи на компанията са стабилни на ниво около 17-18 млрд. долара през последните 3 години.

Разходите за производство са високи и съставляват по-голямата част от разходите за общите продажби. Разходите за производство (Cost of Revenue) за 2022 г. са 12,14 млрд. долара, което е приблизително 71% от общите приходи.

Брутната печалба (Gross Profit) на компанията е относително стабилна и е около 5 млрд. долара за последните 3 години. През последните 12 месеца брутната печалба е достигнала 4,93 млрд. долара.

От финансовия анализ може да се заключи, че дружеството има стабилни продажби, но високите производствени разходи водят до по-ниска брутна печалба, но това не е напълно изненадващо в този сектор.

Баланс

  • От отчета за финансовото състояние (Баланс) се вижда, че дружеството има високи общи активи, които през последните три години варират между 33,5 и 37 млрд. долара. През последната година компанията е достигнала обща стойност на активите от 34,7 милиарда USD.
  • Общите пасиви, включително малцинствените участия, са високи и варират между 14,9 и 16,1 млрд. долара през последните три години. През последната година общите пасиви достигат 15,39 млрд. долара, а общият собствен капитал варира между 24,7 - 27,6 млрд. долара през последните 3 години.
  • Дружеството има солиден собствен капитал, който през последните 3 години варира между 18,6 и 20,8 млрд. долара. През последната година собственият капитал достига 19,32 млрд. долара.
  • Нетните материални активи са отрицателни и варират между -6,1 млрд. и -5,5 млрд. долара през последните 3 години. Това означава, че дружеството има повече пасиви, отколкото активи.

Парични потоци

Отчетът за паричните потоци показва, че дружеството има положителен нетен оперативен паричен поток, който варира между 1,7 млрд. и 2,8 млрд. долара през последните 3 години. През последните 12 месеца нетният оперативен паричен поток на дружеството е бил 2,16 млрд. долара. Това означава, че компанията разполага с много парични средства от дейността си.

Инвестиционният паричен поток на компанията е отрицателен и варира между -159 и 1,4 млрд. долара през последните 3 години. През последните 12 месеца инвестиционният паричен поток е бил -250 млн. долара. Това означава, че дружеството е похарчило повече пари за инвестиции, отколкото е спечелило от инвестиционни дейности.

Финансовият паричен поток на дружеството също е отрицателен и е бил между -2,4 и -4,4 млрд. долара през последните 3 години. През последните 12 месеца финансовият паричен поток е бил -1,95 млрд. долара. Това означава, че дружеството е похарчило повече пари за финансиране на дейността си, отколкото е спечелило от финансови дейности.

Компанията има съотношение PEG (цена/печалба към растеж) от 11,70, което може да означава, че пазарът очаква много нисък ръст на рентабилността в бъдеще. Това съотношение също така показва, че акциите на дружеството са надценени в сравнение с очаквания ръст на рентабилността.

  • Дивидентната доходност е 2,34%.

Пазарът очаква рентабилността на компанията да нарасне през следващата година, като очакваната печалба на акция (EPS) е 13,25 USD. Пазарът очаква ръст на рентабилността и през следващите пет години, като очакваният ръст на EPS (акция) е 3,06%.

Понастоящем пазарът е скептичен по отношение на резултатите на дружеството, както показват отрицателните резултати през последните седмици, месеци и тримесечия. Спадът на акциите с повече от 19% през последната година също подсказва, че пазарът в момента е доста песимистично настроен относно бъдещето на компанията.

Като цяло, компанията има висок коефициент P/E и по-нисък форуърден коефициент P/E, което предполага, че пазарът става скептичен по отношение на ръста на рентабилността на компанията. Въпреки това компанията има стабилна пазарна капитализация и дивидентна доходност, които могат да бъдат привлекателни за някои инвеститори.

Какво очакват анализаторите?

19-те анализатори, които предлагат 12-месечни ценови прогнози за L3Harris Technologies, имат средна цел от 240,00, с висока оценка от 338,00 и ниска оценка от 169,00. Медианната оценка представлява увеличение от +22,90 % спрямо последната цена от 195,28.

  • Какво мислите за компанията? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.