S&P 500 ^GSPC 5,033.41 -0.75%
Meta META $440.06 -10.83%
Nvidia NVDA $824.27 +3.45%
Microsoft MSFT $395.72 -3.26%
Alphabet GOOG $157.21 -2.41%
Amazon AMZN $172.54 -2.30%
Tesla TSLA $164.48 +1.45%
Apple AAPL $169.32 +0.18%

Az L3Harris Technologies elemzése, egy olyan vállalaté, amely termékeivel biztosan lenyűgözi Önt.

Vida Fazekas
21. 3. 2023
11 min read

Az L3Harris Technologies egy stabil és erős vállalat, amely kiváló technológiai háttérrel és széles termékpalettával rendelkezik. De vajon ezek a tényezők elegendőek-e ahhoz, hogy meggyőzzön minket a befektetésről? Ezt fogjuk ma megvizsgálni.

Mi a vállalat üzleti tevékenysége?

Az L3Harris Technologies $LHX-0.3% egy amerikai vállalat, amely technológiákat fejleszt és gyárt a védelmi, biztonsági és kereskedelmi piacokra. A vállalat 2019-ben jött létre az L3 Technologies és a Harris Corporation egyesülésével.

Az L3Harris Technologies fő kompetenciái a következők:

Védelmi technológiák: vezérlőrendszerek, kommunikációs berendezések, érzékelők, navigációs rendszerek, repüléstechnika, optikai és elektro-optikai rendszerek, védelmi járművek és egyéb technológiák fejlesztése és gyártása katonai és kormányzati szervek számára.

Biztonsági technológiák: biztonsági rendszerek, érzékelő berendezések, kamerarendszerek, kutatási és fejlesztési eszközök fejlesztése és gyártása az épületek, az infrastruktúra és más eszközök védelmére.

Kommunikációs technológia: nagysebességű adatátviteli rendszerek, távközlési technológiák, vezeték nélküli és műholdas kommunikációs berendezések fejlesztése és gyártása az iparban, kormányzati szerveknél és más ágazatokban.

Repülő technológiák: repüléstechnika, vezérlőrendszerek és egyéb berendezések fejlesztése és gyártása repüléstechnikai alkalmazásokhoz.

Technológiák a polgári piacokra: biztonsági, kommunikációs és kutatási berendezések fejlesztése és gyártása az ipar, az energiaipar, a közlekedés és más ágazatok számára.

Hol működik?

Az L3Harris Technologies multinacionális vállalat, és a világ számos országában működik. A fő piacok, amelyeken a vállalat tevékenykedik, a következők:

  • Észak-Amerika (USA és Kanada)
  • Latin-Amerika (Brazília, Mexikó, Kolumbia és más országok).
  • Európa (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és mások).
  • Közel-Kelet és Afrika (Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Katar, Dél-Afrika és mások).
  • Csendes-óceáni Ázsia (Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Szingapúr és mások)

Nézzük meg közelebbről, hogy mit csinálnak:

Biztonsági és védelmi technológia: Ez a szegmens olyan termékeket és szolgáltatásokat foglal magában, amelyek segítenek a kormányzati és kereskedelmi szervezetek biztonságában és védelmében az olyan fenyegetésekkel szemben, mint a terrorizmus, a kibertámadások, a bűnözés és más veszélyek. A termékek közé tartoznak a biztonsági letapogatók, a veszélyes anyagokat érzékelők, a videómegfigyelő rendszerek és a kommunikációs berendezések.

Kommunikációs és információs technológia: Ez a szegmens a műholdakon, mobilhálózatokon és egyéb technológiákon keresztül történő kommunikációhoz és információcseréhez szükséges termékeket és szolgáltatásokat foglalja magában. A termékek közé tartoznak a kommunikációs műholdak, mobilhálózatok, antennák és egyéb termékek.

Légiközlekedés: Ez a szegmens a légiközlekedési termékeket és szolgáltatásokat foglalja magában, beleértve az avionikai rendszereket, a pilóta nélküli repülésirányító rendszereket, a navigációs rendszereket és egyebeket.

Vasúttechnológia: A vállalat a vasúttechnológia számára is kínál termékeket és szolgáltatásokat, beleértve a jelző- és biztonsági rendszereket, vonatfelszereléseket és egyebeket.

Egyéb termékek és szolgáltatások: A fenti szegmenseken kívül az L3Harris Technologies egyéb termékeket és szolgáltatásokat is kínál, például orvosi technológia, energetikai rendszerek, feltárási technológia és egyéb.

Versenyképes előnyök

Az L3Harris Technologies számos versenyelőnnyel rendelkezik, amelyek segítik a növekedését és piaci pozíciójának megőrzését. A fő versenyelőnyök közé tartoznak:

Erős technológiai háttér: Az L3Harris Technologies kiváló kutatási és fejlesztési erőforrásokkal rendelkezik, ami lehetővé teszi új és innovatív termékek és szolgáltatások létrehozását. A vállalat olyan fejlett technológiákat is alkalmaz, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás.

Az L3Harris Technologies termékek és szolgáltatásokszéles skáláját kínálja a különböző piacok és ügyfelek számára. A vállalat termékeinek integrációját és karbantartását is biztosítja, így végponttól végpontig tartó megoldásokat kínál ügyfeleinek.

Hosszú távú tapasztalat. A vállalat szoros kapcsolatokat ápol kormányzati és ipari ügyfelekkel is, így jobban megérti és kielégíti igényeiket.

AzL3Harris Technologies világszerte rendelkezik irodákkal, termékeit és szolgáltatásait pedig több mint 100 országban forgalmazza. Ez a globális jelenlét lehetővé teszi, hogy jobban reagáljon a helyi igényekre és új ügyfeleket vonzzon.

Kockázatok

Verseny: Az L3Harris Technologies olyan versenykörnyezetben működik, ahol számos más vállalat kínál hasonló termékeket és szolgáltatásokat. A verseny negatív hatással lehet a vállalat értékesítésére és nyereségére.

Kormányzati szerződésektől való függés: Az L3Harris Technologies nagymértékben függ a kormányoktól és más állami szervektől kapott szerződésektől. Ha ezek a szerződések jelentősen csökkennének, az kedvezőtlenül befolyásolhatná a vállalat bevételeit és nyereségét.

Globális politikai és gazdasági instabilitás: Az L3Harris Technologies olyan globális környezetben működik, amely érzékeny a politikai és gazdasági változásokra. Az instabilitás negatív hatással lehet az üzleti tevékenységre és a működési eredményekre.

Pénzügyek

Az eredménykimutatás azt mutatja, hogy a vállalat összbevétele az elmúlt 3 évben stabilan 17-18 milliárd dollár körül alakult.

Az előállítási költségek magasak, és a teljes árbevétel költségének nagy részét teszik ki. Az előállítási költség (árbevétel költsége) 2022-re 12,14 milliárd dollár, ami az összes bevétel körülbelül 71%-át teszi ki.

A vállalat bruttó nyeresége (bruttó nyereség) viszonylag stabil, és az elmúlt 3 évben 5 milliárd dollár körül volt. Az elmúlt 12 hónapban a bruttó nyereség elérte a 4,93 milliárd dollárt.

A pénzügyi elemzésből arra lehet következtetni, hogy a vállalat árbevétele stabil, de a magas termelési költségek miatt a bruttó nyereség alacsonyabb, de ez ebben az ágazatban nem teljesen meglepő.

Mérleg

  • A pénzügyi helyzetről szóló kimutatásból (mérleg) látható, hogy a vállalatnak magas a mérlegfőösszege, amely az elmúlt 3 évben 33,5 és 37 milliárd dollár között mozgott. A legutóbbi évben a vállalat 34,7 milliárd dolláros mérlegfőösszeget ért el.
  • Az összes kötelezettség, beleértve a kisebbségi részesedéseket is, magas, és az elmúlt 3 évben 14,9-16,1 milliárd dollár között mozgott. A legutóbbi évben az összes kötelezettség elérte a 15,39 milliárd dollárt, az összes saját tőke pedig 24,7-27,6 milliárd dollár között mozgott az elmúlt 3 évben.
  • A vállalat szilárd saját tőkével rendelkezik, amely az elmúlt 3 évben 18,6 - 20,8 milliárd dollár között mozgott. A legutóbbi évben a saját tőke elérte a 19,32 milliárd dollárt.
  • A nettó tárgyi eszközök negatívak, és az elmúlt 3 évben -6,1 és -5,5 milliárd dollár között mozogtak. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak több kötelezettsége van, mint eszköze.

Cash Flow

A pénzforgalmi kimutatás azt mutatja, hogy a vállalatnak pozitív nettó működési pénzforgalma van, amely az elmúlt 3 évben 1,7 és 2,8 milliárd dollár között mozgott. Az elmúlt 12 hónapban a vállalat nettó működési cash flow-ja 2,16 milliárd dollár volt. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak rengeteg készpénz áll rendelkezésére az üzleti tevékenységéből.

A vállalat befektetési cash flow-ja negatív, és az elmúlt 3 évben -159 és 1,4 milliárd dollár között mozgott. Az elmúlt 12 hónapban a befektetési cash flow -250 millió dollár volt. Ez azt jelenti, hogy a vállalat több pénzt költött beruházásokra, mint amennyit a beruházási tevékenységből szerzett.

A vállalat pénzügyi cash flow-ja szintén negatív, és az elmúlt 3 évben -2,4 és -4,4 milliárd dollár között volt. Az elmúlt 12 hónapban a pénzügyi cash flow -1,95 milliárd dollár volt. Ez azt jelenti, hogy a vállalat több pénzt költött üzleti tevékenységének finanszírozására, mint amennyit a finanszírozási tevékenységből szerzett.

Avállalat PEG-aránya (ár/nyereség/növekedés) 11,70, ami azt jelezheti, hogy a piac nagyon alacsony jövedelmezőségi növekedésre számít a jövőben. Ez a mutató azt is jelzi, hogy a vállalat részvényei a várható nyereségességnövekedéshez képest túlárazott.

  • Az osztalékhozam 2,34%.

A piac a vállalat jövedelmezőségének növekedését várja a következő évben, a várható EPS (egy részvényre jutó nyereség) 13,25 dollár. A piac a következő öt évben is nyereségesség növekedést vár, a várható EPS növekedés 3,06%.

A piac jelenleg szkeptikus a vállalat teljesítményével kapcsolatban, amit az elmúlt hetek, hónapok és negyedévek negatív teljesítménye is mutat. A részvény több mint 19%-os csökkenése az elmúlt egy évben szintén arra utal, hogy a piac jelenleg meglehetősen pesszimista a vállalat jövőjét illetően.

Összességében a vállalat magas P/E mutatóval és alacsonyabb határidős P/E mutatóval rendelkezik, ami arra utal, hogy a piac kezd szkeptikus lenni a vállalat nyereségességének növekedésével kapcsolatban. A vállalat azonban szilárd piaci kapitalizációval és osztalékhozammal rendelkezik, ami egyes befektetők számára vonzó lehet.

Mire számítanak az elemzők?

A 19 elemző, akik 12 hónapos árfolyam-előrejelzést adnak az L3Harris Technologies számára, 240,00 a medián célértékük, a magas becslés 338,00, az alacsony becslés 169,00. A medián becslés +22,90%-os emelkedést jelent a legutóbbi 195,28-as árfolyamhoz képest.

  • Mit gondol a vállalatról? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.