S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Този ветеран в банковия сектор твърди, че няма да има банкова криза.

Ventseslav Vodenicharov
21. 3. 2023
1 min read

Всички следим какво се случва в банковия сектор в момента. Докато някои анализатори мислят за най-лошото, този ветеран от банковия сектор е оптимист за ситуацията и казва, че няма да има банкова криза или че тя вече е приключила.

В интернет се разпространяват съобщения за Армагедон в банковия сектор. Но Дик Боув, главен финансов стратег в Odeon Capital Group, не смята, че ситуацията е толкова тежка, колкото се съобщава навсякъде. Лично аз искам само да отбележа, че до голяма степен споделям мнението му за настоящата ситуация и виждам нещата по сходен начин. Според мен тази ситуация е и доста специфична и затова е необходимо да се вземе предвид това. Какво прави тази ситуация толкова специфична, ще обсъдим по-долу.

Началото на лудостта

https://www.youtube.com/watch?v=QACGoKb48_0

За да разберем уникалността на тази ситуация, трябва да се върнем в началото и да си припомним какво е предизвикало тази лудост. Всичко започна със срива на Silicon Valley Bank $SIVB. Както всички знаете, това не е обикновена банка. Тя беше банка за стартиращи компании. Може би си мислите, че няма значение какви компании са клиенти на банката. До известна степен сте прави, но това беше абсолютно уникален случай.

Тази банка на практика беше създадена за стартиращите предприятия, които съставляваха по-голямата част от нейната клиентела. Проблемът е, че новосъздадените предприятия изгарят парите, които имат на депозит в банката. В подобни ситуации тези компании просто се нуждаят от повече парични средства, които са депозирали в банката. И тук има проблем. Разбира се, всички знаем как се получи това. Но това, което е важно за нас сега, е да разгледаме характеристиките, които отличават тази банка от останалите.

  • Висока експозиция към стартиращи предприятия - тази банка частично плащаше за портфейла си от клиенти, който беше предимно от стартиращи предприятия и малки компании, които все още не генерираха парични средства, и използваше парите на инвеститорите, депозирани в гореспоменатата банка, за да оперира.
  • Безсмислено управление- Може да се очаква, че такива компании ще трябва да разполагат с пари в брой. Вместо да се адаптира по някакъв начин към естеството на своята клиентела, банката инвестира набраните пари в дългосрочни държавни облигации. Това не е непременно погрешно, просто в този случай например банката е можела да преоцени ситуацията и предвид естеството на своите клиенти да вземе друго решение.

Така, според Бове, за разлика от предишни кризи, кредитните проблеми не са основният фактор в тази криза. Според него това е просто уникален случай, който е предизвикал твърде много вълнения

Не е имало лоши кредити, икономиката все още не е в рецесия. Банките са здрави. Това беше уникално развитие, което нямаше право да предизвика заплаха за цялата индустрия.

В края на краищата, ако погледнете пазара на труда, той все още показва известна сила и стабилност. Лично мен ме притеснява именно този пазар на труда, който действа като силен насрещен вятър в борбата с инфлацията.

Психологическият ефект

Това, което е най-големият проблем тук в момента, е психологическият ефект, отприщен от срива на $SIVB Всичко се случи ужасно бързо, като две банки се сринаха за един уикенд. Така че хората бяха подложени на натиск и спряха да мислят рационално. Именно този ефект отприщи огромните движения на по-малките, регионални банки на пазарите. Тази несигурност, разбира се, засилваше ефекта, докато на пазарите не се появиха първите положителни новини.

Според Бове сегашният хаос на пазарите се дължи главно на този психологически ефект, при който, накратко казано, в момента в банковия сектор цари голяма паника.

Поради това текущите тегления на средства от някои регионални банки в момента се извършват в паника и без никаква мисъл или размисъл. В някои случаи това важи и за инвестициите, като разпродажбата на акциите на някои банки е предизвикана до голяма степен от натиска на опасенията за нов фалит.

Краят на паниката

Неотдавна най-големите американски банки решиха да се притекат на помощ, като предоставиха на First Republic Bank парична инжекция в размер на 30 млрд. долара.

Според Бове именно този ход може да сложи край на паниката във финансовия сектор. Това не би било за първи път. Дик Боув вижда някои прилики с минали събития в хода на тази лудост. Боув сравнява този ход със събитията от 1907 г., когато ръководителите на най-големите банки обединяват усилията си, за да потушат проблемите.

Най-голямата паника е от 1907 г., когато намесата на Джей Пи Морган помага за прекратяване на банковите сътресения.

Дик Боув разглежда този ход на партията като израз на нейната сила и демонстрация на готовност да помогне за разрешаването на тази ситуация в банковия сектор. Накратко, предприемайки тази стъпка, големите американски банки показаха, че са готови да защитят целия банков сектор.

Според Бове тази стъпка на големите банки ще означава край на банковата криза.

Лично аз все още бих бил предпазлив в подобно изявление. Трябва да очакваме, че нищо няма да се промени за една нощ, но това със сигурност е стъпка в правилната посока. Големият въпрос сега ще бъде доколко то ще повлияе на споменатия по-горе психологически ефект. Ако този ефект може да бъде потиснат у хората, банковата криза може наистина да бъде предотвратена.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.