S&P 500 ^GSPC
5,057.94
-0.08%
Tesla TSLA
$157.86
-2.24%
Apple AAPL
$169.42
-1.89%
Nvidia NVDA
$874.84
+1.72%
Microsoft MSFT
$416.92
+0.79%
Amazon AMZN
$184.58
+0.52%
Meta META
$502.06
+0.37%
Alphabet GOOG
$155.96
-0.23%

A bankszektor veteránja szerint nem lesz bankválság.

Adorján Fülöp
21. 3. 2023
6 min read

Mindannyian figyeljük, hogy mi történik most a bankszektorban. Míg egyes elemzők a legrosszabbra gondolnak, ez a bankszektorban jártas veterán optimistán látja a helyzetet, és azt mondja, hogy nem lesz bankválság, vagy már túl is van rajta.

Az egész internetet bejárják a bankszektorban zajló Armageddonról szóló hírek. Dick Bove, az Odeon Capital Group vezető pénzügyi stratégája azonban nem gondolja, hogy a helyzet annyira vészes, mint ahogyan azt mindenhol híresztelik. Én személy szerint csak arra szeretnék rámutatni, hogy nagyjából osztom az ő véleményét a jelenlegi helyzetről, és hasonlóan látom a dolgokat. Ez a helyzet véleményem szerint is eléggé sajátos, és ezért ezt figyelembe kell venni. Hogy mitől ilyen sajátos ez a helyzet, arról alább fogunk beszélni.

Az őrület kezdete

https://www.youtube.com/watch?v=QACGoKb48_0

Ahhoz, hogy megértsük ennek a helyzetnek az egyediségét, vissza kell mennünk a kezdetekhez, és fel kell idéznünk, mi váltotta ki ezt az őrületet. Minden a Silicon Valley Bank $SIVB összeomlásával kezdődött. Mint azt mindannyian tudják, ez nem egy átlagos bank. Az induló vállalkozások bankja volt. Talán azt gondolják, hogy nem számít, hogy milyen cégek az ügyfelek a banknál. Bizonyos mértékig igaza van, de ez egy teljesen egyedi eset volt.

Ezt a bankot gyakorlatilag az ügyfélkörének többségét kitevő start-up cégeknek tervezték. A probléma az, hogy az induló vállalkozások elégetik a banknál elhelyezett készpénzt. Ilyen helyzetekben ezeknek a vállalatoknak egyszerűen több készpénzre van szükségük a bankban elhelyezett készpénzből. És itt a probléma. Persze mindannyian tudjuk, hogy mi lett a vége. De ami most fontos számunkra, hogy megnézzük azokat a tulajdonságokat, amelyek megkülönböztetik ezt a bankot a többitől.

  • Magas kitettség a start up-oknak - Ez a bank részben fizetett az ügyfélportfóliójáért, amely többnyire start up-okból és kisvállalkozásokból állt, amelyek még nem termeltek készpénzt, és a fent említett banknál elhelyezett befektetői pénzből működött.
  • Nonszensz menedzsment- Az ilyen vállalatoktól elvárható, hogy készpénzre legyen szükségük. Ahelyett, hogy valahogy alkalmazkodott volna az ügyfélkör jellegéhez, a bank a felvett pénzt hosszú lejáratú államkötvényekbe fektette. Ez nem feltétlenül rossz, csak például ebben az esetben a bank átértékelhette volna a helyzetet, és ügyfelei jellegét figyelembe véve más döntést hozhatott volna.

Bove szerint tehát a korábbi válságokkal ellentétben ebben a válságban nem a hitelproblémák a fő tényező. Véleménye szerint ez csupán egy egyedi eset, amely túl nagy feltűnést keltett.

Nem voltak rossz hitelek, a gazdaság még nincs recesszióban. A bankok egészségesek. Ez egy egyedi fejlemény volt, amelynek nem volt joga az egész iparágat fenyegető veszélyt okozni.

Végül is, ha megnézzük a munkaerőpiacot, az még mindig mutat némi erőt és stabilitást. Személy szerint engem ez a munkaerőpiac aggaszt, amely erős ellenszélként hat az infláció elleni küzdelemben.

A pszichológiai hatás

Ami itt jelenleg a legnagyobb probléma, az a pszichológiai hatás, amit a $SIVB összeomlása váltott ki Minden borzasztó gyorsan történt, két bank összeomlott egy hétvége alatt. Az emberek tehát nyomás alatt voltak, és már nem gondolkodtak racionálisan. Ez a hatás volt az, ami a kisebb, regionális bankok hatalmas mozgását szabadította el a piacokon. Ez a bizonytalanság persze tovább fokozta a hatást, amíg az első pozitív hírek meg nem érkeztek a piacokra.

Bove szerint a jelenlegi káosz a piacokon elsősorban ennek a pszichológiai hatásnak köszönhető, ahol röviden szólva jelenleg nagy a pánik a bankszektorban.

A jelenlegi kivonások egyes regionális bankoknál ezért jelenleg pánikszerűen, minden átgondolás és megfontolás nélkül történnek. Bizonyos esetekben ez a befektetésekre is igaz, mivel egyes bankok részvényeinek eladását nagyrészt az újabb csődtől való félelem okozta nyomás okozta.

A pánik vége

A közelmúltban a legnagyobb amerikai bankok úgy döntöttek, hogy megmentik a First Republic Bankot, és 30 milliárd dolláros kész pénzinjekciót adtak neki.

Bove szerint ez a lépés lehet az, ami véget vethet a pániknak a pénzügyi szektorban. Nem ez lenne az első eset. Dick Bove lát némi hasonlóságot a múltbeli eseményekkel az őrület során. Bove az 1907-es eseményekhez hasonlítja a lépést, amikor a legnagyobb bankok vezetői összefogtak a problémák megfékezésére.

Az 1907-es pánik volt a legnagyobb, amikor a JP Morgan beavatkozása segített véget vetni a banki zűrzavarnak.

Dick Bove úgy látja, hogy a párt ezen lépése az ereje kifejeződése és készségének demonstrálása a bankszektorban kialakult helyzet megoldásának elősegítésében. Röviden, ezzel a lépéssel a nagy amerikai bankok jelezték, hogy készek megvédeni a teljes bankszektort.

Bove szerint a nagybankok e lépése a bankválság végét jelenti.

Személy szerint én még mindig óvatos lennék egy ilyen kijelentéssel kapcsolatban. Számítani kell arra, hogy egyik napról a másikra semmi sem fog változni, de ez mindenképpen egy lépés a helyes irányba. A nagy kérdés most az lesz, hogy ez milyen hatással lesz a fent említett pszichológiai hatásra. Ha ezt a hatást sikerül elnyomni az emberekben, akkor a bankválság valóban elkerülhető.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.