S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Největší oběti Fedu: Tohle jsou důsledky zvyšování úrokových sazeb

Pavel Botek
22. 3. 2023
5 min read

Jak rok zvyšování úrokových sazeb poškozoval akcie, indexy, dluhopisy a podnítil zánik FTX a Silicon Valley Bank? Na to se podíváme v tomto rozboru nejkritičtějších situací, které svým způsobem zapříčinil Fed.

Uplynul rok od okamžiku, kdy Federální rezervní systém začal zvyšovat úrokové sazby nejrychlejším tempem v nedávné historii, což vedlo k bouřlivým 12 měsícům na trzích a mělo dopad na několik (tehdy) slibných společností.

Centrální banka USA zvýšila sazby z téměř nulových sazeb k téměř 5%, přičemž provedla čtyři velká zvýšení sazeb po sobě, což je nejrychlejší tempo utahování měnové politiky za desetiletí.

Cílem Fedu bylo potlačit rostoucí inflaci, ale na cestě si vybrala několik významných obětí, včetně zkrachovalé banky Silicon Valley Bank a kryptoměnové burzy FTX. Americké akcie a dluhopisy taktéž prudce klesly, zatímco americký dolar se vydal na svou historickou cestu.

Pojďme se na to podívat:

Akcie a indexy

Mezi počátkem pandemie COVID-19 a koncem roku 2021 se americké akcie vydaly na cestu k ATH. Nízké úrokové sazby a uvolněné fiskální podmínky pomohly rapidně zvýšit ceny akcií. Pak přišel ale zvrat a tvrdé přistání na zem. 

Když se naopak zvyšují úrokové sazby, budoucí hotovostní toky pro společnosti klesají. To proto, že pro ně bude dražší půjčovat si peníze.

  • Takže rok zvyšování sazeb Fedem způsobil rapidní propad mnoha akcií.

A například S&P 500 v jednu chvíli klesl až o 19% v průběhu roku, zatímco technologický index Nasdaq Composite se zhroutil o 16%.

Dluhopisy

Pro investory s fixním výnosem byl rok ale ještě obtížnější. Když se zvyšují úrokové sazby, ceny dluhopisů klesají. Výnosy na 2letých amerických vládních dluhopisech přidaly 209 bazických bodů na více než 4%, zatímco výnosy na 10letých dluhopisech jsou o 130 bodů vyšší a mírně pod 3,5%.

Mezitím se index globálních dluhopisů, který sleduje cenu investic do dluhopisů po celém světě, v září propadl o více než 20% a dostal se tak poprvé za několik posledních desetiletí do medvědího trhu.

"Byl to jasně velmi těžký rok pro dluhopisové investory - nejtěžší, jaký kdy zažili," řekl analytik John Kemp. "Teprve nyní jsou ceny blíž k spravedlivé hodnotě."

FTX 

Dále zvyšování sazeb Fedu podpořilo dva největší podnikové kolapsy v historii USA - kryptoměnovou burzu FTX a technologicky zaměřenou banku Silicon Valley Bank. Rostoucí úvěrové náklady uvrhly kryptoměny do brutálního medvědího trhu, kdy cena bitcoinu $BTCUSD+0.3% klesla o takových 40% za poslední rok.

Šéf FTX Sam Bankman-Fried údajně reagoval na krizi tím, že použil peníze zákazníků k podpoře své obchodní firmy Alameda Research - nyní čeká v USA na trestní řízení pro osm obvinění včetně podvodu.

"I když to bylo označeno jako podvod, můžete argumentovat, že cyklus zvyšování sazeb Fedu jej odhalil, protože obrátil nadšení pro krypto, což nakonec odhalilo firemní zločiny v této společnosti," uvedl ředitel Deutsche Bank.

SVB

Mezitím se SVB v březnu 2023 zhroutila - a rostoucí úrokové sazby byly velkým faktorem při jejím pádu. SVB ztratila 1,8 miliardy dolarů na svém portfoliu dluhopisů, když ceny fixního výnosu klesly, zatímco její vkladová základna vyschla kvůli rostoucí neochotě technologických startupů vstupovat na akciový trh.

"V podstatě tuto bankovní krizi způsobuje Fed ," řekl Larry McDonald.

Americký dolar

Ne všechna tradiční aktiva však utrpěla za poslední rok 👇

Naopak index amerického dolaru zaznamenal mezi březnem a zářím nárůst o 16%. Rostoucí úrokové sazby v určité zemi mají tendenci posilovat její měnu, protože přitahují zahraniční investory hledající vyšší výnosy. USA pravděpodobně ještě nemají sazby úrokových sazeb na úrovni svých kolegů a pravděpodobně skončí s vyšší konečnou sazbou, což by mohlo dolar podpořit ještě více.

"Byl to velmi výjimečný rok pro dolar, protože Fed prováděl nejagresivnější měnové utahování za desetiletí," řekl analytik Craig Erlam

Závěr

Můžeme tak vyvodit závěr, že zvyšování úrokových sazeb Fedem mělo velký dopad na trhy a několik slibných společností, včetně banky Silicon Valley Bank a kryptoměnové burzy FTX. Zvýšení sazeb vedlo k propadu akcií a dluhopisů, zatímco americký dolar sílil. Bohužel tohle je tvrdá realita a takové vystřízlivění z předchozích let, které bylo potřeba.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.