S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

A Fed legnagyobb áldozatai: Ezek a kamatemelés következményei

Ferkó Joó
22. 3. 2023
5 min read

Hogyan ártott a részvényeknek, indexeknek, kötvényeknek az emelkedő kamatok éve, és hogyan sarkallta az FTX és a Silicon Valley Bank bukását? Ezt nézzük meg ebben az elemzésben, amely a Fed által a maga módján okozott legkritikusabb helyzeteket vizsgálja.

Egy éve már, hogy a Federal Reserve az utóbbi idők leggyorsabb ütemű kamatemelésébe kezdett, ami viharos 12 hónapot eredményezett a piacokon, és hatással volt több (akkor még) ígéretes vállalatra.

Az amerikai jegybank a nulla közeli kamatlábról közel 5%-ra emelte a kamatokat, ezzel négy nagy kamatemelést hajtott végre egymás után, ami a monetáris politika szigorításának évtizedek óta leggyorsabb üteme.

A Fed célja a növekvő infláció megfékezése volt, de eközben több nagy hírű áldozatot is összeszedett, köztük a csődbe ment Szilícium-völgyi bankot és az FTX kriptopénzváltót. Az amerikai részvények és kötvények is zuhantak, miközben az amerikai dollár történelmi útjára indult.

Vessünk egy pillantást:

Részvények és indexek

A COVID-19 világjárvány kezdete és 2021 vége között az amerikai részvények az ATH felé vették az irányt. Az alacsony kamatlábak és a laza költségvetési feltételek segítettek a részvényárfolyamok gyors emelkedésében. De aztán jött a fordulat és a kemény landolás.

Ezzel szemben, amikor a kamatlábak emelkednek, a vállalatok jövőbeli pénzforgalma csökken. Ez azért van, mert drágábbá válik számukra a hitelfelvétel.

  • Így a Fed kamatemelésekkel teli éve sok részvényt zuhanásba taszított.

Az S&P 500 például az év során 19%-ot esett, míg a Nasdaq Composite technológiai index 16%-ot zuhant.

Kötvények

De az év még ennél is nehezebb volt a fix kamatozású befektetők számára. Amikor a kamatlábak emelkednek, a kötvények árfolyama csökken. A 2 éves amerikai államkötvények hozama 209 bázisponttal 4% fölé emelkedett, míg a 10 éves kötvények hozama 130 ponttal magasabb, és valamivel 3,5% alatt van.

Eközben a globális kötvényindex, amely a kötvénybefektetések költségeit követi világszerte, szeptemberben több mint 20%-ot zuhant, és évtizedek óta először lépett medvepiacra.

"Ez egyértelműen nagyon kemény év volt a kötvénybefektetők számára - a legkeményebb, amit valaha is átéltek" - mondta John Kemp elemző. "Csak most kerültek az árak közelebb a valós értékhez."

FTX

Továbbá a Fed kamatemelései az Egyesült Államok történetének két legnagyobb vállalati összeomlását - az FTX kriptopénzváltót és a technológiai fókuszú Silicon Valley Bankot - táplálták. A növekvő hitelköltségek brutális medvepiacra taszították a kriptovalutákat, a bitcoin $BTCUSD-0.6% árfolyama az elmúlt egy évben ilyen 40%-kal esett.

Az FTX főnöke, Sam Bankman-Fried állítólag úgy reagált a válságra, hogy az ügyfelek pénzéből támogatta kereskedőcégét, az Alameda Researcht - amely jelenleg nyolc vádpontban, köztük csalás miatt vár bírósági tárgyalásra az Egyesült Államokban.

"Még ha csalásnak is bélyegezték, azzal is érvelhetünk, hogy a Fed kamatemelési ciklusa leleplezte, mert megfordította a kripto iránti lelkesedést, ami végül leleplezte a vállalati visszaéléseket annál a cégnél" - mondta a Deutsche Bank vezetője.

SVB

Eközben az SVB 2023 márciusában összeomlott - és az emelkedő kamatlábak nagyban hozzájárultak a bukásához. Az SVB 1,8 milliárd dollárt veszített kötvényportfólióján, mivel a fix kamatozású papírok árai csökkentek, miközben a betétállománya elapadt, mivel a technológiai startupok egyre kevésbé akartak a részvénypiacra lépni.

"Alapvetően ezt a bankválságot a Fed okozta" - mondta Larry McDonald.

Az amerikai dollár

De nem minden hagyományos eszköz szenvedett az elmúlt évben 👇.

Éppen ellenkezőleg, az amerikai dollárindex 16%-os emelkedést mutatott március és szeptember között. Az emelkedő kamatlábak egy országban általában erősítik a valutát, mivel vonzzák a magasabb hozamot kereső külföldi befektetőket. Az Egyesült Államokban valószínűleg még nem érik el a kamatlábak a társaik szintjét, és valószínűleg magasabb végkamatlábakkal fog végezni, ami még inkább támogathatja a dollárt.

"Ez egy nagyon kivételes év volt a dollár számára, mivel a Fed az elmúlt évtizedek legagresszívabb monetáris szigorítását hajtotta végre" - mondta Craig Erlam elemző.

Következtetés

Megállapíthatjuk tehát, hogy a Fed kamatemelései nagy hatással voltak a piacokra és több ígéretes vállalatra, köztük a Silicon Valley Bankra és az FTX kriptopénzváltóra. A kamatemelés a részvények és a kötvények eséséhez vezetett, miközben az amerikai dollár erősödött. Sajnos ez a rideg valóság, és a korábbi évekhez képest kijózanodásra volt szükség.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.