S&P 500 ^GSPC
5,071.56
+0.19%
Tesla TSLA
$157.14
-2.69%
Nvidia NVDA
$879.77
+2.30%
Apple AAPL
$169.97
-1.58%
Microsoft MSFT
$416.81
+0.77%
Meta META
$502.22
+0.40%
Alphabet GOOG
$156.73
+0.26%
Amazon AMZN
$184.04
+0.23%

Največje žrtve Feda: To so posledice zviševanja obrestnih mer

Kristijan Kopitar
22. 3. 2023
4 min read

Kako je leto naraščajočih obrestnih mer vplivalo na delnice, indekse in obveznice ter spodbudilo propad FTX in Silicon Valley Bank? To si bomo ogledali v tej analizi najbolj kritičnih situacij, ki jih je na svoj način povzročila Fed.

Minilo je leto dni, odkar je Federal Reserve začel zviševati obrestne mere najhitreje v novejši zgodovini, kar je povzročilo burnih 12 mesecev na trgih in vplivalo na več (takrat) obetavnih podjetij.

Ameriška centralna banka je zvišala obrestne mere s skoraj ničelnih na skoraj 5-odstotne, kar je pomenilo štiri velike dvige obrestnih mer zapored, kar je najhitrejši tempo zaostrovanja denarne politike v zadnjih desetletjih.

Cilj Feda je bil zajeziti naraščajočo inflacijo, vendar je na tej poti pobral več odmevnih žrtev, med drugim propadlo banko Silicon Valley Bank in borzo kriptovalut FTX. Padle so tudi ameriške delnice in obveznice, medtem ko se je ameriški dolar podal na svojo zgodovinsko pot.

Oglejmo si to:

Delnice in indeksi

Med začetkom pandemije COVID-19 in koncem leta 2021 so se ameriške delnice podale na pot ATH. Nizke obrestne mere in ohlapni fiskalni pogoji so pripomogli k hitremu dvigu cen delnic. Nato pa sta prišla preobrat in trdi pristanek.

Nasprotno, ko se obrestne mere zvišajo, se prihodnji denarni tokovi podjetij zmanjšajo. To je zato, ker je za podjetja dražje izposojati denar.

  • Zato je leto dni zviševanja obrestnih mer s strani Fed povzročilo padec številnih delnic.

V nekem trenutku je na primer indeks S&P 500 v letu dni padel kar za 19 %, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 16 %.

Obveznice

Še težje pa je bilo leto za vlagatelje v vrednostne papirje s fiksnim donosom. Ko se obrestne mere zvišajo, cene obveznic padejo. Donosi 2-letnih ameriških državnih obveznic so se povečali za 209 bazičnih točk na več kot 4 %, donosi 10-letnih obveznic pa so se povečali za 130 točk in so nekoliko nižji od 3,5 %.

Medtem je globalni indeks obveznic, ki spremlja stroške naložb v obveznice po vsem svetu, septembra padel za več kot 20 % in prvič po desetletjih vstopil v medvedji trg.

"Za vlagatelji v obveznice je bilo očitno zelo težko leto - najtežje, kar so jih kdajkoli doživeli," je dejal analitik John Kemp. "Šele zdaj so se cene približale pošteni vrednosti."

FTX

Poleg tega je zviševanje obrestnih mer s strani Fed spodbudilo dva največja propada podjetij v zgodovini ZDA - borzo kriptovalut FTX in tehnološko usmerjeno banko Silicon Valley Bank. Zaradi naraščajočih stroškov kreditiranja so kriptovalute padle v brutalen medvedji trg, pri čemer je cena bitcoina $BTCUSD-0.7% v zadnjem letu padla za takšnih 40 %.

Šef FTX Sam Bankman-Fried naj bi se na krizo odzval tako, da je z denarjem strank podprl svoje trgovalno podjetje Alameda Research - zdaj ga v ZDA čaka sojenje zaradi osmih obtožb, vključno z goljufijo.

"Čeprav je bilo označeno kot goljufija, bi lahko trdili, da ga je razkril cikel zviševanja obrestnih mer Feda, saj je obrnil navdušenje nad kriptovalutami, kar je na koncu razkrilo korporativno malverzacijo v tem podjetju," je dejal izvršni direktor Deutsche Bank.

SVB

Medtem je marca 2023 propadla banka SVB - in naraščajoče obrestne mere so bile pomemben dejavnik njenega padca. SVB je zaradi padca cen obveznic s fiksnim donosom izgubila 1,8 milijarde dolarjev, medtem ko je njena depozitna baza usahnila zaradi vse večje zadržanosti tehnoloških zagonskih podjetij do vstopa na borzni trg.

"Larry McDonald je dejal: "V bistvu je to bančno krizo povzročila Fed.

Ameriški dolar

Vendar v zadnjem letu niso trpela vsa tradicionalna sredstva 👇

Nasprotno, indeks ameriškega dolarja se je med marcem in septembrom povečal za 16 %. Naraščajoče obrestne mere v državi običajno krepijo njeno valuto, saj privabljajo tuje vlagatelje, ki iščejo višje donose. ZDA verjetno še nimajo obrestnih mer na ravni svojih vrstnikov in bodo verjetno na koncu imele višjo končno obrestno mero, kar bi lahko še bolj podprlo dolar.

"To je bilo zelo izjemno leto za dolar, saj je Fed izvajal najbolj agresivno zaostrovanje denarne politike v zadnjih desetletjih," je dejal analitik Craig Erlam

Zaključek

Tako lahko zaključimo, da je dvig obrestne mere s strani Fed močno vplival na trge in več obetavnih podjetij, med drugim na banko Silicon Valley Bank in borzo kriptovalut FTX. Dvig obrestnih mer je povzročil padec delnic in obveznic, medtem ko se je ameriški dolar okrepil. Žal je to kruta realnost in prav takšen odrešenj od prejšnjih let, ki je bil potreben.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.