S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Кевин О'Лиъри твърди, че правителството е национализирало банковия сектор. Вместо това то благоприятства този вид акции.

Vladimir Mihaylov
22. 3. 2023
1 min read

Намесите, които правителството направи напоследък, за да спаси някои застрашени банки, разделиха обществеността на две. Първата половина гледа на тези интервенции като на спасение, а другата половина е скептична към тях. Към тази втора половина принадлежи и Кевин О'Лиъри, който заяви, че никога повече няма да влага парите си в банкови акции.

Неотдавнашните фалити на Silicon Valley Bank и Signature Bank накараха инвеститорите и вложителите да се стреснат. Звездата от "Танка на акулите" Кевин О'Лиъри смята, че това трябва да промени начина, по който инвеститорите гледат на банковата индустрия, тъй като според него правителството на практика я е национализирало.

През уикенда те ефективно национализираха банковата система на САЩ. Тя вече не представлява риск. Тя вече не е частна в какъвто и да е смисъл. Сега тя е подкрепена от правителството, в крайна сметка от данъкоплатците.

Така че действителният проблем, който О'Лиъри вижда в тази "национализация", е потенциалното затягане на регулациите за тези банки. Така че, казва той, инвеститорите ще трябва да очакват, че новите регулации ще имат отрицателно въздействие върху рентабилността на банките, което ще се отрази на цените на акциите.

Никога повече не бих вложил парите си в банкови акции.

https://www.youtube.com/watch?v=0ns9d9b5V8Q

В резултат на това той съветва инвеститорите вместо това да се насочат към дивидентни акции.

Когато започнах да правя проучвания, открих интересен факт, който завинаги промени инвестиционната ми философия.

Според О'Лиъри дивидентите са отговорни за 71% от пазарната възвръщаемост през последните 40 години, което ги прави изключително важен фактор за инвеститорите, които търсят дългосрочна възвръщаемост. По-специално той препоръчва две акции, които държи в своя водещ ETF - ALPS O'Shares US Quality Dividend ETF $OUSA.

Microsoft $MSFT+0.4%

Графика на цената на акциите през последните 5 години.

Първата компания, която О'Лиъри препоръчва, е Microsoft $MSFT+0.4%. Въпреки че е технологична акция, Microsoft има дълга история на изплащане на дивиденти, като 10% увеличение на тримесечния дивидент беше обявено през септември 2022 г. При текущата цена на акциите Microsoft осигурява годишна дивидентна доходност от малко над 1%. Освен това Microsoft понастоящем е най-големият дял в О'Лиъри $OUSA с тегло от 5,08%.

Home Depot $HD-1.8%

Графика на цената на акциите през последните 5 години.

Втората компания, която О'Лиъри препоръчва, е Home Depot $HD-1.8%. Home Depot е тухлен търговец на дребно, който демонстрира впечатляващ растеж по време на пандемията, като през фискалната 2020 г. продажбите му нараснаха с близо 20% до 132,1 млрд. долара. Home Depot продължава да набира скорост с възстановяването на икономиката, като през фискалната 2022 г. продажбите са се увеличили с 4,1 % на годишна база, а печалбата на акция се е подобрила със 7,5 %. Миналия месец компанията повиши тримесечния си дивидент с 10% до 2,09 долара на акция, което е с 2,9% повече при текущата цена на акциите. Home Depot представлява 4,81% от теглото в $OUSA на О'Лиъри.

Стратегията на О'Лиъри за инвестиране в дивидентни акции може да осигури на инвеститорите стабилен източник на доход, като същевременно предлага потенциал за дългосрочен растеж. Като се имат предвид неотдавнашните фалити на Silicon Valley Bank и Signature Bank, подходът на О'Лиъри, който се фокусира върху сигурни и стабилни дивидентни акции като Microsoft и Home Depot, може да помогне на инвеститорите да преодолеят несигурните икономически времена.

Наскоро стартирахме нов проект, Bulios Dividends, в който управляваме моделен портфейл от дивидентни акции. Тези две акции не са в нашия портфейл. Ако искате да видите кои акции сме избрали за нашия портфейл, които генерират стабилен дивидентен доход от над 7%, можете да погледнете тук.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.