S&P 500 ^GSPC
5,252.67
+0.08%
Tesla TSLA
$176.83
-1.67%
Meta META
$488.08
-1.17%
Apple AAPL
$171.46
-1.07%
Amazon AMZN
$180.49
+0.37%
Nvidia NVDA
$905.26
+0.31%
Microsoft MSFT
$420.28
-0.27%
Alphabet GOOG
$152.18
+0.15%

Analiza družbe SunPower: velika priložnost za rast za drzne vlagatelje

Primoz Krajnc
22. 3. 2023
5 min read

Prihodnost energetske industrije je svetla, zato je pomembno, da sledimo podjetjem, ki si to želijo. V tem članku si bomo ogledali, zakaj je podjetje SunPower Corporation tako edinstveno in kako se spopada s konkurenco v panogi sončne energije.

Osnovni pregled

SunPower Corporation $SPWR+5.2% je ameriško podjetje, ki je specializirano za proizvodnjo solarnih panelov in solarnih rešitev za domove, podjetja in vladne organizacije.

Osnovne vrednote podjetja

Konkurenca

Sončna industrija na splošno velja za zelo obetavno panogo z velikim potencialom za rast. Podjetje CSIQ ima vrhunsko tehnologijo za proizvodnjo solarnih panelov in dobre finančne rezultate, kar mu omogoča, da postane ključni akter v tej panogi. Vendar je konkurenca v solarni industriji zelo velika in je odvisna od številnih dejavnikov, kot so vladni programi, gospodarske razmere in gibanje cen energije na trgu.

Prihodnost tega sektorja je seveda zelo obetavna. Vir:

Zaradi vse večjega zanimanja za obnovljive vire energije in zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida se pričakuje, da bo imela sončna energija vse pomembnejšo vlogo v celotni proizvodnji električne energije. Raziskave ter razvoj novih tehnologij in izdelkov bodo ključni dejavniki za ohranjanje konkurenčnosti podjetij v tem sektorju.

Vendar se je treba zavedati, da ima lahko sončna industrija negativen vpliv na okolje, če se z odpadki in kemikalijami, ki se uporabljajo pri proizvodnji sončnih kolektorjev, ne ravna pravilno. Zato je pomembno, da podjetja v tem sektorju odgovorno pristopijo k varovanju okolja. Sončna industrija je zelo konkurenčna in podjetja se morajo spopadati s konkurenco drugih proizvajalcev sončnih kolektorjev in solarnih rešitev. Korporacija SunPower si prizadeva ohraniti konkurenčno prednost z inovacijami in s ponudbo visokokakovostnih sončnih panelov z visokim izkoristkom. Glavni konkurenti so

  1. JinkoSolar Holding Co., Ltd. $JKS+1.2%
  2. First Solar, Inc. $FSLR+0.7%
  3. Trina Solar Limited
  4. SunPower Corporation $SPWR+5.2%

Družba SunPower Corporation vlaga v raziskave in razvoj novih izdelkov in tehnologij, da bi ostala konkurenčna v dinamičnem okolju solarne industrije. Podjetje se osredotoča na inovacije na področju solarnih plošč in baterij za shranjevanje energije. Le da to počnejo tudi vsi konkurenti.

Tveganja

Sončna industrija je odvisna od predpisov in vladne podpore programom za obnovljive vire energije. Spremembe političnih prednostnih nalog in predpisov lahko pomembno vplivajo na trg in uspešnost podjetij v solarnem sektorju.

Tudi gospodarski cikel in njegova nihanja lahko pomembno vplivajo na prodajo in dobiček družbe SunPower Corporation. Nihanja v gospodarskem ciklu lahko zmanjšajo povpraševanje po solarnih izdelkih in storitvah ter s tem zmanjšajo uspešnost in zaslužek družbe. Poleg tega lahko na solarno industrijo in rezultate poslovanja družbe SunPower Corporation pomembno vplivajo tudi spremembe političnih prednostnih nalog in predpisov. Na primer, spremembe davčnih olajšav ali vladne podpore programom za obnovljive vire energije lahko zmanjšajo povpraševanje po solarnih izdelkih in storitvah.

Sončna industrija je zelo dinamična in tehnološke spremembe lahko pomembno vplivajo na poslovanje družbe SunPower Corporation. Nove tehnologije so lahko na primer učinkovitejše ali cenejše od sedanjih izdelkov družbe in zmanjšajo njeno konkurenčnost.

Trenutni položaj

Družba SunPower je v zadnjih desetih letih doživela številne velike spremembe, vendar bo naslednjih deset let verjetno nekoliko mirnejših. Leta 2013 je podjetje še vedno širilo svojo proizvodno tehnologijo z visoko učinkovitostjo in je bilo glavni akter pri razvoju komunalne sončne energije. Zdaj je te dejavnosti prodalo in je podjetje osredotočeno na stanovanjske sončne elektrarne.

Padec je precejšen, kar bi lahko pomenilo dobro vstopno pozicijo

V naslednjih 10 letih naj bi podjetje SunPower še naprej širilo svojo sedanjo ponudbo stanovanjskih sončnih elektrarn ter novejše sektorje, kot so shranjevanje energije in rešitve za pametne domove.

Q4 2022

Družba SunPower je v nedavno objavljenih rezultatih za 4. četrtletje leta 2022 navedla, da je dodala skoraj 24.000 strank, kar pomeni tretje zaporedno četrtletje rekordne rasti števila strank, in dosegla 43-odstotno rast prihodkov na 497 milijonov USD. V celotnem letu je SunPower dodal 83.000 strank in povečal prihodke za 53 % na 1,7 milijarde dolarjev.

Prihodki rastejo. Vir:

Tudi bilanca stanja podjetja SunPower je boljša kot v zadnjih letih. Neto dolg do leta 2023 je znašal le 48 milijonov dolarjev, uprava pa je sporočila, da je januarja odplačala 425 milijonov dolarjev dolga. To bo podjetju SunPower dolgoročno omogočilo večjo prožnost.

Podjetje SunPower zagotovo ni poceni glede na neto prihodek v letu 2022. Vendar je to podjetje, ki lahko ob zdaj sprejetem zakonu IRA in zakonu o subvencioniranju sončne energije v naslednjem desetletju dobičkonosno raste v hitro razvijajoči se sončni industriji.

Podjetje SunPower verjetno ni nekaj, kar bi trenutno želel dodati v svoj portfelj, vendar bi lahko bilo za vlagatelja, ki je usmerjen v rast, zanimiva izbira.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Vlaganje na finančnih trgih je tvegano in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.