S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Index S&P 500 klesne minimálně o 25% podle světoznámého ekonoma Davida Rosenberga

Pavel Botek
23. 3. 2023
4 min read

Zkušený ekonom David Rosenberg varuje, že americká ekonomika čelí vážné recesi, a to i přes naděje na mírný pokles. Podle něj Philly Fed v osmi z osmi případů upozornil na recesi, přičemž tento faktor může vést k poklesu indexu S&P 500 a cen domů.

David Rosenberg

Kdo je David Rosenberg?

David Rosenberg je kanadský ekonom a analytik, který působil jako hlavní severoamerický ekonom v investiční společnosti Merrill Lynch a později v Gluskin Sheff + Associates. V roce 2020 se stal prezidentem společnosti Rosenberg Research, která poskytuje investiční výzkum a poradenství. Rosenberg je známý svými výhledy na americkou ekonomiku a finanční trhy, a často varuje před možnými ekonomickými riziky.

Rosenberg varoval, že nemůžeme očekávat mírný pokles, jelikož americká ekonomika v tuto chvíli vypadá, že se dostane do vážné recese.

"Podívejte se na tento graf a řekněte mi, že směřujeme k 'mírnému' nebo 'žádnému' poklesu," tweetoval. "Spíše jde o 'havárii'."

Zkušený ekonom odkazoval na průzkum měsíčního průzkumu výrobců Philly Fed, který v březnu zaznamenal sedmé po sobě jdoucí negativní čtení. Více než 34% dotazovaných firem hlásilo pokles aktivity a jak nové objednávky, tak zásilky dosáhly nejnižší úrovně od května 2020.

Rosenberg připojil graf ukazující, že tato metrika prudce klesla během každé z posledních osmi recesí.

"Philly Fed je na úrovni, která se v osmi ze osmi případů ukázala jako varování před recesí," řekl Rosenberg.

https://twitter.com/EconguyRosie/status/1636381181024542722

Rosenberg již delší dobu varuje před finančními trhy a ekonomikou 👇

"Další znak toho, že Powell vysál poslední kapičku naděje," tweetoval v týdnu. Komentoval tím skutečnost, že akcie nevzrostly, protože on sám a část investorů s navýšením sazeb nepočítali. To se ale taky ukázalo jako chybné, Fed včera navýšil sazbu o 25bps. Ostatně, to už taky víte, pokud odebíráte náš ranní newsletter 👇

Fed (Federační rezervní systém) zvýšil v březnu 2023 úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,75% až 5%, což odpovídá zvýšení v únoru a posunuje náklady na půjčování na nová maxima (nejvyšší úroveň od roku 2007), zatímco inflace zůstává vysoká. Rozhodnutí přišlo v souladu s očekáváním většiny investorů, i když někteří věřili, že centrální banka by měla pozastavit cyklus zpřísňování pro posílení finanční stability.

Nedávno Rosenberg řekl, že hrozba inflace ustoupila a recese v USA je téměř zaručena. Také varoval, že index S&P 500 by mohl klesnout ze současné úrovně asi o 25%, a ceny domů by mohly klesnout o 30% pod svůj vrchol z loňského roku.

Inflace loni vzrostla na čtyřicetileté maximum, což vedlo Fed k tomu, že v posledních 12 měsících zvýšil úrokové sazby z téměř nuly do pásma 4,75-5%. Vyšší sazby zvyšují náklady na půjčování a podporují úspory před výdaji, což může zpomalit rychlost zvyšování cen.

Mohou však také zmírnit poptávku, zvýšit nezaměstnanost a snížit ceny aktiv, což zvyšuje pravděpodobnost recese. Navíc mohou klást tlak na držby obligací bank, protože ceny obligací se pohybují opačně k úrokovým sazbám. To byl faktor v otřesech na trhu, ke kterým došlo v minulém týdnu v Silicon Valley Bank.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. 


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.