S&P 500 ^GSPC 5,012.97 -1.16%
Meta META $431.94 -12.47%
Microsoft MSFT $392.22 -4.12%
Amazon AMZN $171.78 -2.72%
Nvidia NVDA $814.26 +2.20%
Alphabet GOOG $157.84 -2.02%
Tesla TSLA $164.26 +1.31%
Apple AAPL $168.49 -0.31%

Indeks S&P 500 bo po mnenju svetovno znanega ekonomista Davida Rosenberga padel za najmanj 25 %.

Željko Kos
23. 3. 2023
3 min read

Izkušeni ekonomist David Rosenberg opozarja, da ameriškemu gospodarstvu kljub upanju na manjši upad grozi resna recesija. Po njegovih besedah je Fed v Philadelphiji osemkrat od osmih primerov opozoril na recesijo, kar bi lahko povzročilo padec indeksa S&P 500 in cen stanovanj.

David Rosenberg

Kdo je David Rosenberg?

David Rosenberg je kanadski ekonomist in analitik, ki je bil glavni severnoameriški ekonomist v investicijskem podjetju Merrill Lynch in pozneje v podjetju Gluskin Sheff + Associates. Leta 2020 je postal predsednik podjetja Rosenberg Research, ki se ukvarja z investicijskimi raziskavami in svetovanjem. Rosenberg je znan po svojih pogledih na ameriško gospodarstvo in finančne trge ter pogosto opozarja na morebitna gospodarska tveganja.

Rosenberg je opozoril, da ne moremo pričakovati blage recesije, saj je trenutno videti, da bo ameriško gospodarstvo zapadlo v resno recesijo.

"Oglejte si ta grafikon in mi povejte, da nas čaka 'blaga' ali 'nobena' recesija," je zapisal na Twitterju. "Bolj verjetno je, da bo prišlo do 'zloma'."

Veteran ekonomist se je skliceval na mesečno raziskavo proizvajalcev Philly Fed, ki je marca zabeležila sedmi zaporedni negativni odčitek. Več kot 34 % anketiranih podjetij je poročalo o upadu dejavnosti, tako nova naročila kot pošiljke pa so dosegle najnižjo raven po maju 2020.

Rosenberg je priložil grafikon, ki kaže, da je ta kazalnik močno upadel v vsaki od zadnjih osmih recesij.

"Philly Fed je na ravni, ki se je v osmih od osmih primerov izkazala za opozorilo pred recesijo," je dejal Rosenberg.

https://twitter.com/EconguyRosie/status/1636381181024542722

Rosenberg že dolgo opozarja na finančne trge in gospodarstvo 👇

"Še en znak, da je Powell izsesal še zadnjo kapljico upanja," je tvitnil v začetku tedna. Komentiral je dejstvo, da se delnice niso povečale, ker on in nekateri vlagatelji niso računali na zvišanje obrestnih mer. Vendar se je tudi to izkazalo za napačno, saj je Fed včeraj zvišal obrestne mere za 25 bazičnih točk. Mimogrede, tudi to že veste, če ste naročeni na naše jutranje novice 👇

Fed (Federal Reserve) je marca 2023 zvišal obrestne mere za 25 bazičnih točk na 4,75 % do 5 %, s čimer je izenačil dvig iz februarja in stroške izposojanja dvignil na novo raven (najvišjo po letu 2007), medtem ko inflacija ostaja visoka. Odločitev je bila skladna s pričakovanji večine vlagateljev, čeprav so nekateri menili, da bi morala centralna banka prekiniti cikel zaostrovanja, da bi okrepila finančno stabilnost.

Rosenberg je nedavno dejal, da se je nevarnost inflacije zmanjšala in da je recesija v ZDA skoraj zagotovljena. Opozoril je tudi, da bi lahko indeks S&P 500 padel za približno 25 % glede na sedanjo raven, cene stanovanj pa bi lahko padle za 30 % pod lanski vrh.

Inflacija se je lani povečala na 40-letno višino, zaradi česar je Fed v zadnjih 12 mesecih zvišal obrestne mere s skoraj nič na 4,75-5 %. Višje obrestne mere zvišujejo stroške zadolževanja in spodbujajo varčevanje namesto trošenja, kar lahko upočasni rast cen.

Lahko pa tudi zmanjšajo povpraševanje, povečajo brezposelnost in znižajo cene premoženja, kar poveča verjetnost recesije. Poleg tega lahko povzročijo pritisk na imetja obveznic bank, saj se cene obveznic gibljejo obratno sorazmerno z obrestnimi merami. To je bil dejavnik, ki je prejšnji teden vplival na tržne pretrese v banki Silicon Valley Bank.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.