S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Дребните инвеститори се възползват от сегашната пазарна касапница и спад. Кои акции купуват най-много?

Teodor Aleksandrov
23. 3. 2023
1 min read

Търговията на дребно става все по-голяма част от пазара, което се потвърждава от последния доклад на аналитичната компания Vanda, съдържащ интересни данни.

Въпреки че Уолстрийт е основният двигател на пазарите, инвеститорите на дребно изглежда също имат какво да кажат напоследък

Малките инвеститори на пазара започнаха да купуват акции по време на неотдавнашните разпродажби, въпреки нестабилността на пазара. Според VandaTrack те са купували основно акции на компании от технологичния, здравния и енергийния сектор. Vanda също така съобщава, че малките инвеститори са купували активно акции на компании, които са били на ръба на фалита или в несъстоятелност, като GameStop и AMC. Покупките на дребни инвеститори са били значителни и в някои случаи дори са надхвърлили тези на институционалните инвеститори.

Пълен обрат

Нека започнем с това, което се случваше преди проблемите в банковия сектор в началото на март - След като през февруари активността на покупките на дребно достигна рекордно високи стойности, в началото на март нетната активност на покупките спадна под 1 млрд. долара на ден. Подобен спад отслабва важен стълб на подкрепа за фондовия пазар, според Ванда, и прави пазара по-податлив на волатилни колебания.

Тъй като фондовият пазар се е приспособил към намаляващото търсене от страна на инвеститорите на дребно, институционалните играчи биха могли да окажат по-голямо влияние върху цените на акциите, и то не в добрия смисъл на думата. Всъщност данните за движението на опциите подсказват, че институционалните инвеститори стават все по-предпазливи по отношение на акциите преди февруарския доклад за заетостта и данните за инфлацията.

Но това беше в началото на март, а сега настъпва пълен обрат. Търговията на дребно поема юздите.

Въпреки покупките от страна на дребните инвеститори обаче някои анализатори се опасяват, че пазарът може да е прегрял и че в бъдеще може да има нови разпродажби.

Това сочи публикуваният в петък седмичен доклад на Vanda Research, според който инвеститорите на дребно са изкупили за 1,43 млрд. долара слабо представящи се финансови и енергийни акции, както и някои големи акции в областта на потребителските технологии миналата сряда след две седмици на спад .

На фона на опасенията за състоянието на по-малките кредитори те са купили "безпрецедентно количество" от твърде големи, за да фалират банки, с което общият размер на инвеститорите на дребно във финансови компании през последните пет дни е достигнал близо 1 млрд. долара.

Спадът в сектора е видим на 3-месечната графика. Източник:


Марко Ячини, старши вицепрезидент, Джанкомо Пиерантони, ръководител на отдел "Данни", и Лукас Мантъл, анализатор на науката за данните във Vanda, заявиха, че Charles Schwab е отбелязал втория по големина приток на средства през изминалата седмица след Bank of America.

Някои авантюристи купуваха First Republic Bank $FRC (която забелязах и тук, на Булиос 😁), след това PacWest Bancorp и Truist Financials, които те нарекоха "по-рискови залози, които потенциално могат да предложат огромен ръст", ако успеят да задържат системния риск.

Акциите поскъпнаха в четвъртък, след като федералните власти обединиха усилията си с големите банки, за да инжектират 30 млрд. долара във First Republic Bank и да предотвратят четвърти банков срив след фалитите на Silicon Valley Bank, Signature Bank и Silvergate Bank миналата седмица . Междувременно акциите на Credit Suisse се сринаха с 25% миналата седмица и на моменти разтърсваха световните пазари на фона на опасенията за оцеляването на самия швейцарски банков гигант.

Анализ на текущото състояние на Credit Suisse. Може ли да оцелее?

Все пак влакчето на увеселителния парк се завърна в петък, когато финансовите компании бяха подложени на натиск, а акциите на First Republic отново поевтиняха, след като банката преустанови изплащането на дивидент и оповести по-високи разходи по заеми. Някои от големите банки, които участваха в плана за депозити на кредитора, като JPMorgan, също спаднаха.

Акциите на Schwab загубиха 3,9% през миналата седмица, през която в един момент ръководството увери акционерите, че остава "добре позиционирано". Главният изпълнителен директор Уолтър Бетинджър и други ръководители изкупиха обратно акции на стойност близо 7 млн. долара по време на пазарните сътресения през миналата седмица.

Банковият сектор е в криза. Въпреки това вътрешни лица купуват акции на тези 3 банки.

Шваб също преживява бурни времена

Анализаторите на Vanda заявиха, че част от тази ротация в сектора на акциите вероятно се дължи на прибирането на печалби от страна на борсово търгуваните фондове за облигации (ETF), като притокът в някои от най-големите от тях е намалял с 250 млн. долара през последните две седмици. В момента обаче това е деликатен баланс, като тези инвеститори вероятно ще продължат да купуват акции само ако може да се избегне "системна криза", смятат анализаторите на Vanda.

Миналата седмица инвеститорите изтеглиха потоци на стойност 8,8 млрд. долара от първокласните фондове на паричния пазар на Schwab и ги вложиха в правителствените и държавните фондове на брокера на фона на продължаващата тревога. От Vanda заявиха, че енергийният сектор също е отбелязал рязко увеличение на притока след пазарния спад във вторник, въпреки че според анализаторите това не са акции, които обикновено привличат лоялността на трейдърите, и следователно, ако рязкото увеличение на покупките при спада не промени тази динамика, повече трейдъри могат да се откажат от тези акции.

Какво е Vanda Research?

Vanda Research е американска компания, която предоставя инвестиционни проучвания и съвети. Компанията се фокусира върху проучването на пазара на ценни книжа и предоставя на своите клиенти информация и анализ на текущите тенденции на финансовите пазари. Vanda Research е известна с необичайните си инвестиционни стратегии, които разчитат на анализ на пазарни данни и социални медии. Компанията стана известна през 2021 г., когато нейните стратегии станаха обект на спорове във връзка с търговията с акции на GameStop.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.