S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

A kisbefektetők kihasználják a jelenlegi piaci vérengzést és visszaesést. Mely részvényeket veszik a legtöbbet?

Vida Fazekas
23. 3. 2023
7 min read

A kiskereskedelem egyre nagyobb szerepet tölt be a piacon, amit a Vanda elemző cég legújabb jelentése is alátámaszt, amely érdekes adatokkal szolgál.

Bár a Wall Street a piacok fő mozgatórugója, úgy tűnik, hogy a lakossági befektetőknek mostanában is nagy szavuk van

A kisbefektetők a piaci volatilitás ellenére a közelmúltbeli eladás során elkezdtek részvényeket vásárolni. A VandaTrack szerint különösen a technológiai, egészségügyi és energetikai vállalatok részvényeit vásárolták. A Vanda arról is beszámol, hogy a kisbefektetők aktívan vásároltak olyan vállalatok részvényeit, amelyek a csőd szélén álltak vagy csődeljárás alatt állnak, mint például a GameStop és az AMC. A kisbefektetői vásárlások jelentősek voltak, és egyes esetekben még az intézményi befektetőkét is meghaladták.

A teljes fordulat

Kezdjük azzal, ami a bankszektor március eleji problémái előtt történt - Miután a lakossági vásárlási aktivitás februárban minden idők legmagasabb szintjét érte el, március elején a nettó vásárlási aktivitás napi 1 milliárd dollár alá esett. Egy ilyen visszaesés a Vanda szerint gyengíti a részvénypiac egyik fontos támaszát, és a piacot érzékenyebbé teszi a volatilis kilengésekre.

Mivel a részvénypiac alkalmazkodott a lakossági befektetők csökkenő keresletéhez, az intézményi szereplők nagyobb befolyást gyakorolhatnak a részvényárfolyamokra, és nem jó értelemben. Az opciós áramlási adatok ugyanis arra utaltak, hogy az intézményi befektetők egyre óvatosabbak a részvényekkel kapcsolatban a februári foglalkoztatási jelentés és az inflációs adatok előtt.

De ez március elején volt, és most jön a teljes fordulat. A kiskereskedelem átveszi a gyeplőt.

A kisbefektetők vásárlása ellenére azonban egyes elemzők attól tartanak, hogy a piac túlfűtött, és a jövőben további eladások következhetnek be.

Ez derül ki a Vanda Research pénteken közzétett heti jelentéséből, amely szerint a kisbefektetők múlt szerdán 1,43 milliárd dollár értékben vásároltak fel alulteljesítő pénzügyi és energetikai részvényeket, valamint néhány nagy fogyasztói technológiai részvényt a kéthetes pangás után.

A kisebb hitelezők egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmak közepette "példátlan mennyiségű " túl nagy bankot vásároltak, így az elmúlt öt napban összesen közel 1 milliárd dollárra emelkedett a pénzügyi vállalatokba fektetett lakossági befektetők által vásárolt részvények száma.

A szektor visszaesése jól látható a 3 hónapos grafikonon. Forrás:


Marco Iachini, senior alelnök, Giancomo Pierantoni, az adatokért felelős vezető és Lucas Mantle, a Vanda adattudományi elemzője szerint a Bank of America után a Charles Schwabnál volt a második legnagyobb beáramlás az elmúlt héten.

Néhány kalandor a First Republic Bank $FRC-t vásárolta (amit én is észrevettem itt a Bulioson 😁), majd a PacWest Bancorp-ot és a Truist Financials-t, amelyeket "kockázatosabb fogadásoknak neveztek , amelyek potenciálisan hatalmas emelkedést kínálhatnak", ha képesek a rendszerkockázatot távol tartani.

A részvények csütörtökön emelkedtek, miután a szövetségi hatóságok összefogtak a nagybankokkal, hogy 30 milliárd dollárt injektáljanak a First Republic Bankba, és megakadályozzák a negyedik banki összeomlást a Silicon Valley Bank, a Signature Bank és a Silvergate Bank múlt heti csődjét követően . A Credit Suisse részvényei eközben a múlt héten 25%-ot zuhantak , és időnként megrázta a globális piacokat a svájci bankóriás túlélésétől való félelmek közepette.

A Credit Suisse jelenlegi helyzetének elemzése. Túlélheti-e?

A hullámvasút mégis visszatért pénteken, amikor a pénzügyi vállalatok nyomás alá kerültek, és a First Republic részvényei ismét estek, miután a bank felfüggesztette osztalékát és magasabb hitelfelvételi költségeket közölt. A hitelező betéti tervében részt vevő néhány nagybank, például a JPMorgan is esett.

A Schwab részvényei 3,9%-ot veszítettek a múlt héten, amelynek során a vezetőség egy ponton biztosította a részvényeseket, hogy továbbra is "jól pozícionált". Walter Bettinger vezérigazgató és más vezetők közel 7 millió dollár értékben vásároltak vissza részvényeket a múlt heti piaci zavarok alatt.

A bankszektor megingott. Ennek ellenére a bennfentesek ennek a 3 banknak a részvényeit vásárolják.

A Schwab is vadul él.

A Vanda elemzői szerint a részvényszektorban tapasztalható forgás egy része valószínűleg a kötvény tőzsdén kereskedett alapok (ETF) oldalán tapasztalható profitkivonásnak köszönhető, mivel a legnagyobbak közül néhányba 250 millió dollárral kevesebb áramlott be az elmúlt két hétben. Jelenleg azonban kényes egyensúlyról van szó, mivel ezek a befektetők valószínűleg csak akkor folytatják a részvényvásárlást, ha egy "rendszerszintű válság" elkerülhető - mondták a Vanda elemzői.

A befektetők a múlt héten 8,8 milliárd dollárnyi áramlást vontak ki a Schwab elsődleges pénzpiaci alapjaiból, és a bróker állami és állami vagyonalapjaiba helyezték azokat a folyamatos idegeskedés közepette. A Vanda szerint az energiaszektorban is megugrottak a beáramlások a keddi piaci zuhanás után, bár az elemzők szerint ezek nem olyan részvények, amelyek általában nem vonzzák a kereskedők hűségét, ezért ha a zuhanáskor tapasztalt vételi hullám nem változtat ezen a dinamikán, akkor több kereskedő dobhatja ezeket a részvényeket.

Mi az a Vanda Research?

A Vanda Research egy amerikai vállalat, amely befektetési kutatásokat és tanácsadást nyújt. A vállalat az értékpapírpiaci kutatásra összpontosít, és ügyfeleinek információkat és elemzéseket nyújt a pénzügyi piacok aktuális trendjeiről. A Vanda Research szokatlan befektetési stratégiáiról ismert, amelyek a piaci adatok elemzésére és a közösségi médiára támaszkodnak . A vállalat 2021-ben vált ismertté, amikor stratégiái a GameStop részvények kereskedelmével kapcsolatban viták tárgyává váltak.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.