S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Majhni vlagatelji izkoriščajo trenutni tržni preplah in padec. Katere delnice največ kupujejo?

Primoz Krajnc
23. 3. 2023
5 min read

Trgovina na drobno postaja vse večji del trga, kar potrjuje tudi najnovejše poročilo analitske družbe Vanda, ki vsebuje zanimive podatke.

Čeprav je Wall Street glavno gonilo trgov, se zdi, da imajo v zadnjem času veliko povedati tudi maloprodajni vlagatelji.

Mali tržni vlagatelji so med nedavno razprodajo kljub nestanovitnosti trga začeli kupovati delnice. Po podatkih podjetja VandaTrack so večinoma kupovali delnice podjetij iz tehnološkega, zdravstvenega in energetskega sektorja. Vanda poroča tudi, da so mali vlagatelji aktivno kupovali delnice podjetij, ki so bila na robu stečaja ali v stečaju, na primer GameStop in AMC. Nakupi malih vlagateljev so bili precejšnji in so v nekaterih primerih celo presegli nakupe institucionalnih vlagateljev.

Popoln preobrat

Začnimo s tem, kar se je dogajalo pred težavami v bančnem sektorju v začetku marca - Potem ko je nakupna aktivnost malih vlagateljev februarja dosegla rekordno raven, je v začetku marca neto nakupna aktivnost padla pod 1 milijardo dolarjev na dan. Takšen upad po mnenju Vande slabi pomemben podporni steber borznega trga, zaradi česar je trg bolj dovzeten za nestanovitna nihanja.

Ker se je delniški trg prilagodil zmanjšanemu povpraševanju malih vlagateljev, bi lahko institucionalni igralci bolj vplivali na cene delnic, in to ne v dobrem smislu. Podatki o pretoku opcij so namreč nakazovali, da so institucionalni vlagatelji pred februarskim poročilom o zaposlenosti in podatki o inflaciji postali vse bolj previdni glede delnic.

Toda to je bilo v začetku marca, zdaj pa prihaja do popolnega preobrata. Maloprodaja prevzema vajeti v svoje roke.

Kljub nakupom malih vlagateljev pa se nekateri analitiki bojijo, da je trg morda pregret in da lahko v prihodnosti pride do nadaljnjih razprodaj.

To izhaja iz tedenskega poročila, ki ga je v petek objavila družba Vanda Research, ki je ugotovila, da so maloprodajni vlagatelji po dveh tednih upadanja prejšnjo sredo odkupili za 1,43 milijarde dolarjev slabo donosnih finančnih in energetskih delnic ter nekaterih velikih delnic s področja potrošniške tehnologije.

Ob zaskrbljenosti glede zdravja manjših posojilodajalcev so kupili "količino brez primere " bank, ki so bile prevelike, da bi propadle, s čimer so mali vlagatelji v finančnih podjetjih v zadnjih petih dneh skupaj kupili skoraj 1 milijardo dolarjev.

Padec sektorja je razviden iz trimesečnega grafa. Vir:


Marco Iachini, višji podpredsednik, Giancomo Pierantoni, vodja podatkovnega oddelka, in Lucas Mantle, analitik podatkovne znanosti pri podjetju Vanda, so povedali, da je Charles Schwab v zadnjem tednu za banko Bank of America zabeležil drugi največji priliv.

Nekateri avanturisti so kupovali First Republic Bank $FRC (kar sem opazil tudi tukaj na Buliosu 😁), nato PacWest Bancorp in Truist Financials, ki so jih imenovali "bolj tvegane stave, ki bi lahko potencialno ponudile ogromen vzpon", če bi lahko zadržale sistemsko tveganje.

Delnice so se v četrtek zvišale, potem ko so zvezni organi združili moči z velikimi bankami in v banko First Republic Bank vložili 30 milijard dolarjev ter preprečili četrti bančni zlom po propadu bank Silicon Valley Bank, Signature Bank in Silvergate Bank prejšnji teden . Delnice banke Credit Suisse pa so prejšnji teden padle za 25 % in občasno pretresle svetovne trge zaradi strahu za preživetje samega švicarskega bančnega velikana.

Analiza trenutnega položaja banke Credit Suisse. Ali lahko preživi?

Kljub temu se je vožnja po toboganu vrnila v petek, ko so se finančne družbe znašle pod pritiskom, delnice First Republic pa so ponovno padle, potem ko je banka ukinila dividende in razkrila višje stroške zadolževanja. Padle so tudi delnice nekaterih velikih bank, ki so sodelovale v načrtu depozitov posojilodajalca, kot je JPMorgan.

Delnice banke Schwab so prejšnji teden izgubile 3,9 %, v tem času pa je vodstvo delničarjem v nekem trenutku zagotovilo, da ostajajo "dobro pozicionirane". Izvršni direktor Walter Bettinger in drugi vodstveni delavci so med tržnimi pretresi prejšnji teden odkupili za skoraj 7 milijonov dolarjev delnic.

Bančni sektor je v krču. Kljub temu notranji uslužbenci kupujejo delnice teh treh bank.

Tudi podjetje Schwab doživlja divje čase

Analitiki družbe Vanda so dejali, da je del te rotacije v delniškem sektorju verjetno posledica pobiranja dobičkov na strani obvezniških skladov, s katerimi se trguje na borzi (ETF), saj so se prilivi v nekatere največje med njimi v zadnjih dveh tednih zmanjšali za 250 milijonov dolarjev. Vendar je trenutno to občutljivo ravnovesje, saj bodo ti vlagatelji verjetno še naprej kupovali delnice le, če se bo mogoče izogniti "sistemski krizi", menijo analitiki podjetja Vanda.

Vlagatelji so prejšnji teden iz Schwabovih primarnih skladov denarnega trga umaknili 8,8 milijarde dolarjev in jih vložili v posrednikove vladne in državne premoženjske sklade zaradi nenehne zaskrbljenosti. Vanda je povedala, da je tudi energetski sektor po torkovem padcu trga doživel velik porast prilivov, čeprav so analitiki dejali, da to niso delnice, ki bi privabljale zvestobo trgovcev, zato bi lahko, če se zaradi povečanja nakupov ob padcu ta dinamika ne spremeni, več trgovcev opustilo te delnice.

Kaj je Vanda Research?

Vanda Research je ameriško podjetje, ki zagotavlja investicijske raziskave in svetovanje. Podjetje se osredotoča na raziskave trga vrednostnih papirjev ter svojim strankam zagotavlja informacije in analize o trenutnih trendih na finančnih trgih. Podjetje Vanda Research je znano po svojih nenavadnih naložbenih strategijah, ki temeljijo na analizi tržnih podatkov in družbenih medijih. Podjetje je postalo znano leta 2021, ko so njegove strategije postale predmet polemik v povezavi s trgovanjem z delnicami podjetja GameStop.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.