Analiza družbe Textron, zanimivega igralca, ki se osredotoča na skoraj vse vrste letal

Vas zanima orožje, vojaška oprema ali celo brezpilotna letala? Če je odgovor pritrdilen, imam za vas zanimiv delniški nasvet v obliki družbe Textron $TXT+1.3%, ki si jo bomo danes ogledali.

Textron je ameriški multinacionalni konglomerat, ki proizvaja in prodaja široko paleto izdelkov in storitev v različnih panogah, vključno z letalsko, obrambno, orožarsko, avtomobilsko in okoljsko.

V letalski in obrambni industriji Textron proizvaja letala, helikopterje, brezpilotna letala, sisteme za nadzor zračnega prometa ter drugo opremo in storitve za vojaške in civilne trge. Znamke vključujejo Beechcraft, Cessna, Bell Helicopter in Textron Systems.

V orožarski industriji Textron proizvaja naboje, strelivo in drugo oborožitev za vojaške in civilne trge. V avtomobilski industriji Textron proizvaja in prodaja blagovno znamko avtomobilov Arctic Cat ter proizvaja in prodaja avtomobilske komponente.

V okoljskem sektorju se Textron ukvarja s proizvodnjo tehnologij za zmanjšanje emisij in reševanje drugih okoljskih vprašanj.

Textron izdeluje tudi brezpilotna zračna plovila, znana kot droni. Med glavnimi izdelki podjetja Textron Systems so brezpilotna letala serij Shadow, Aerosonde in Scorpion. Ta brezpilotna letala so zasnovana za vojaške namene in se lahko uporabljajo za izvidovanje, nadzor, zbiranje obveščevalnih podatkov in druge naloge. Textron ponuja tudi helikopterje brez posadke za različne namene, kot so helikopterji za reševalce v sili ali za raziskovanje naftnih polj in cevovodov.

Letalska in vesoljska industrija: Podjetje izdeluje letala, helikopterje in drugo letalsko opremo. Znani izdelki vključujejo letala Beechcraft King Air, Cessna Citation in Bell Helicopter.

Obramba in varnost: podjetje proizvaja vojaška vozila, orožje in drugo opremo za vojsko in varnostne sile.

Industrijska proizvodnja : Podjetje proizvaja stroje in opremo za industrijsko proizvodnjo, kot je kmetijska oprema.

Finančne storitve: Textron zagotavlja finančne storitve, kot so lizing in financiranje za nakup letal, helikopterjev in druge opreme.

Kje deluje podjetje?

Argentina, Avstralija, Belgija, Brazilija, Kanada, Kolumbija, Kitajska, Danska, Egipt, Finska, Francija, Nemčija, Hongkong, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Japonska, Južna Afrika, Južna Koreja, Kuvajt, Libanon, Malezija, Mehika, Filipini, Južna Koreja, Mehika, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Nova Zelandija, Oman, Peru, Poljska, Portugalska, Rusija, Savdska Arabija, Singapur, Slovaška, Slovenija, Združeni arabski emirati, Združeno kraljestvo, Španija, Švedska, Švica, Tajvan, Tajska, Turčija, Ukrajina, Urugvaj, ZDA, Venezuela.

Finance

Prodaja: v zadnjih 12 mesecih je Textron poročal o skupni prodaji v višini 12,87 milijarde dolarjev, tu vidimo rast zadnjih let, ko je leta 2020 prodaja znašala 11,6 milijarde dolarjev.

Dobiček iz poslovanja : Textronov dobiček iz poslovanja je leta 2022 znašal 883 milijonov dolarjev, kar je 2,2-odstotno povečanje glede na prejšnje leto (864 milijonov dolarjev).

Čisti dobiček : Textronov čisti dobiček je leta 2022 znašal 861 milijonov dolarjev, kar je 15,6-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom (746 milijonov dolarjev).

Dobiček na delnico: Dobiček na delnico je bil leta 2021 najvišji in je znašal 4,05 dolarja na delnico. Leta 2020 je znašal 3,33 dolarja na delnico.

Na splošno je družba Textron v zadnjih mesecih in letih zabeležila rast na vseh področjih. Stroški poslovanja so se nekoliko povečali, vendar je podjetju uspelo izboljšati dobiček iz poslovanja.

Bilanca stanja

Celotna sredstva: Celotna sredstva družbe Textron so 30. decembra 2022 znašala 16,29 milijarde dolarjev. To pomeni 3,0-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom (15,83 milijarde dolarjev).

Celotne obveznosti: Družba Textron je leta 2022 izkazala skupne obveznosti v višini 9,18 milijarde dolarjev, kar pomeni 1,9-odstotno povečanje v primerjavi s predhodnim letom (9,01 milijarde dolarjev).

Skupni kapital: Skupni kapital družbe Textron je 30. decembra 2022 znašal 10,66 milijarde dolarjev, kar je 1,4-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom (10,58 milijarde dolarjev).

Lastniški kapital: Textronov lastniški kapital je 30. decembra 2022 znašal 7,11 milijarde dolarjev, kar je 4,4-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom (6,82 milijarde dolarjev).

Skupni dolg: Skupni dolg družbe Textron je 30. decembra 2022 znašal 3,56 milijarde dolarjev, kar je 5,5 % manj kot v predhodnem letu (3,77 milijarde dolarjev).

Na splošno je družba Textron v zadnjih 12 mesecih zabeležila povečanje sredstev in lastniškega kapitala, vendar zmanjšanje obratnega kapitala. Družba je zmanjšala skupni in neto dolg, kar je dober obet za njeno finančno stabilnost.

Denarni tok

Denarni tok iz poslovanja: Textron je v zadnjih 12 mesecih poročal o denarnem toku iz poslovanja v višini 1,49 milijarde USD. To je 46,3-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom (1,01 milijarde dolarjev).

Denarni tok pri naložbenju : V letu 2022 je podjetje Textron poročalo o denarnem toku pri naložbenju v višini -447 milijonov dolarjev. To je 37,4-odstotno izboljšanje v primerjavi s prejšnjim letom (-266 milijonov dolarjev).

Finančnidenarni tok : Leta 2022 je družba Textron poročala o finančnem denarnem toku v višini -1,09 milijarde USD. To je 52,2-odstotno zmanjšanje v primerjavi s prejšnjim letom (-502 milijona USD).

Prosti denarni tok: Družba Textron je leta 2022 poročala o prostem denarnem toku v višini 1,13 milijarde USD, kar je 67,6-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom (675 milijonov USD).

Kapitalski izdatki: Skupni kapitalski izdatki družbe Textron so leta 2022 znašali -354 milijonov USD, kar je 4,1 % manj kot v predhodnem letu (-339 milijonov USD).

Odkupi delnic: Textron je v zadnjih 12 mesecih odkupil za 867 milijonov USD delnic, kar je manj kot v predhodnem letu (503 milijone USD).

Na splošno je Textron v zadnjih 12 mesecih zabeležil izboljšanje denarnega toka iz poslovanja in naložb, vendar poslabšanje finančnega denarnega toka. Prosti denarni tok se je izboljšal predvsem zaradi nižjih investicijskih izdatkov in višjega denarnega toka iz poslovanja.

TextronovP/E je 17,12. Terminski P/E podjetja je 12,07, kar bi lahko pomenilo, da vlagatelji pričakujejo, da se bo dobičkonosnost podjetja v prihodnosti povečala.

Textronovo razmerjePEG je 1,26. To pomeni, da je delnica glede na rast dobičkonosnosti podjetja nekoliko draga.

RazmerjeP/B družbe Textron je 2,01. To pomeni, da se delnica prodaja po nekoliko višji ceni od vrednosti njenih sredstev.

RazmerjeP/S družbe Textron je 1,12. To pomeni, da se delnica trguje po nekoliko višji ceni, kot je vrednost njenega tržnega deleža.

Na splošno je delnica podjetja Textron razmeroma draga v primerjavi z njegovo donosnostjo ter vrednostjo njegovih sredstev in tržnega deleža ter celo v primerjavi z njegovimi konkurenti. Vendar pa terminski P/E in pričakovana rast dobičkonosnosti kažeta, da vlagatelji pričakujejo prihodnjo rast podjetja. Vendar mi nizka donosnost in raven neto marž nista všeč - podjetje je zanimivo s svojimi izdelki, vendar me številke niso navdušile.

Pričakovanja analitikov

13 analitikov, ki ponujajo 12-mesečne cenovne napovedi za podjetje Textron Inc, ima srednjo ciljno vrednost 85,00, pri čemer je visoka ocena 93,00, nizka pa 76,00. Srednja ocena predstavlja +25,96-odstotno povečanje glede na zadnjo ceno 67,48.

  • Kako je podjetje všeč vam? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


No comments yet
Timeline Tracker Overview