S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Министърът на финансите на САЩ критикува плана на републиканците. Защо смята, че той не може да работи в дългосрочен…

Ventseslav Vodenicharov
23. 3. 2023
1 min read

В допълнение към настоящата ситуация в банковия сектор от гардероба започва да излиза още един скелет, с който правителството на САЩ се занимава на заден план. По този начин то може да се справи с огромен глобален проблем. Какъв точно е той? Ще разгледаме този въпрос по-подробно по-долу.

С наближаването на границата на федералния дълг на Съединените щати възможността за финансова катастрофа се очертава голяма. От януари насам Министерството на финансите е принудено да предприема "извънредни мерки", за да извършва плащанията си, но без увеличаване или спиране на лимита на дълга то може да не успее да изпълни всичките си финансови задължения някъде това лято или в началото на есента. Това накара някои републиканци да предложат план за приоритизиране на плащанията по дълга в случай на неплатежоспособност - ход, на който министърът на финансите Джанет Йелън категорично се противопостави.

https://www.youtube.com/watch?v=mWsWqZpU-wc

Законът за предотвратяване на неизпълнението на задълженията - законопроект, приет от Комисията по пътищата и средствата на Камарата на представителите миналата седмица, има за цел да инструктира Министерството на финансите как да приоритизира плащанията си, ако лимитът на дълга направи невъзможно пълното изпълнение на всички федерални задължения. Законопроектът ще изисква от Министерството на финансите първо да изплати всички главници и лихви по държавния дълг, обезщетенията за социално осигуряване и Medicare. След извършването на тези плащания от Министерството на финансите ще се изисква да даде приоритет на отбраната и обезщетенията за ветераните и ще му бъде забранено да плаща правителствени пътувания и заплати на изпълнителната власт и Конгреса, докато не бъдат изпълнени всички останали задължения.

Йелън обаче заяви, че не вярва, че подобен план ще проработи.

Средно правителството извършва милиони плащания всеки ден, а нашите системи са изградени така, че да плащат всички сметки навреме, а не да избират кои да платят. Да смятаме, че можем да плащаме някои от сметките си, но не и всички, е просто рецепта за икономическа и финансова катастрофа.

Така че другият проблем, който Йелън вижда тук, е самата осъществимост на този план.

Той би бил изключително рискован, неизпитан и радикален отказ от обичайните практики на плащане на агенциите във федералното правителство.

От страна на Министерството на финансите има опасения, че той просто няма да бъде дори осъществим, още повече че става дума за радикална стъпка, която никога не е прилагана в цялата история. Министерството на финансите просто не може да си представи как ще работи.

Йелън призова Конгреса да повиши тавана на дълга, за да защити пълната вяра и кредит на Съединените щати, вместо да разчита на планове за непредвидени ситуации.

Това предложение на републиканците предизвика загриженост сред много икономисти, които се притесняват, че всеки опит за приоритизиране на плащанията може да има непредвидени последици и да създаде вълнообразен ефект в цялата икономика. Струва си да се отбележи, че в исторически план Съединените щати никога не са обявявали дефолт по своя дълг и всеки дефолт би могъл да има сериозни последици за световните финансови пазари.

Предложението на републиканците беше критикувано и заради потенциалното му въздействие върху федералните разходи. Въпреки че все още не са представили подробен бюджетен план, някои депутати от ПП бяха обвинени, че използват необходимостта от повишаване на тавана на дълга като лост за намаляване на федералните разходи. Това от своя страна може да има значителни последици за социалните програми и други федерални инициативи.

Докато тече дебатът за лимита на дълга, предстои да видим как ще бъде решен този въпрос. Ясно е обаче, че всеки неуспех би имал сериозни последици за икономиката на САЩ и световната финансова система.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов консултант и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.