S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Ameriški finančni minister kritizira republikanski načrt. Zakaj meni, da dolgoročno ne more delovati?

Kristijan Kopitar
23. 3. 2023
4 min read

Poleg trenutnih razmer v bančnem sektorju se začenja pojavljati še en okostnjak iz omare, s katerim se v ozadju ukvarja ameriška vlada. Pri tem se morda ukvarja z velikim globalnim problemom. Za kaj točno gre? Podrobneje si ga bomo ogledali v nadaljevanju.

Ko se Združene države približujejo zgornji meji zveznega dolga, obstaja velika možnost finančne katastrofe. Ministrstvo za finance je bilo od januarja prisiljeno sprejeti "izredne ukrepe", da je lahko izvedlo svoja plačila, vendar se lahko zgodi, da brez povišanja ali odložitve omejitve dolga nekje poleti ali v začetku jeseni ne bo moglo izpolniti vseh svojih finančnih obveznosti. Zaradi tega so nekateri republikanci predlagali načrt za prednostno razvrstitev plačil dolga v primeru neplačila, čemur je finančna ministrica Janet Yellen odločno nasprotovala.

https://www.youtube.com/watch?v=mWsWqZpU-wc

Zakon o preprečevanju neplačila, predlog zakona, ki ga je prejšnji teden sprejel odbor predstavniškega doma za sredstva in poti, naj bi ministrstvu za finance naročil, kako naj prednostno razvrsti plačila, če zaradi omejitve dolga ne bo mogoče v celoti izpolniti vseh zveznih obveznosti. Po predlogu zakona bi moralo ministrstvo za finance najprej plačati vse glavnice in obresti državnega dolga ter dajatve socialnega in zdravstvenega zavarovanja. Po izvedbi teh plačil bi moralo ministrstvo za finance prednostno obravnavati obrambo in prejemke veteranov, prepovedano pa bi mu bilo tudi plačevanje vladnih potovanj in plač za izvršno vejo oblasti in kongres, dokler ne bi bile izpolnjene vse druge obveznosti.

Vendar je Yellenova dejala, da ne verjame, da bi takšen načrt deloval.

Vlada v povprečju vsak dan izvede na milijone plačil, naši sistemi pa so narejeni tako, da pravočasno plačujejo vse naše račune, ne pa da izbirajo, katere bodo plačali. Preprosto je recept za gospodarsko in finančno katastrofo, če mislimo, da lahko plačamo nekatere račune, vseh pa ne.

Druga težava, ki jo vidi Yellenova, je sama izvedljivost tega načrta.

To bi bil izjemno tvegan, nepreverjen in radikalen odmik od običajnih plačilnih praks agencij v zvezni vladi.

Ministrstvo za finance je zaskrbljeno, da preprosto ne bo niti izvedljiv, zlasti ker gre za radikalen korak, ki v vsej zgodovini še nikoli ni bil uporabljen. Ministrstvo za finance si preprosto ne more predstavljati, kako bi to delovalo.

Yellenova je kongres pozvala, naj dvigne zgornjo mejo dolga in tako zaščiti polno vero in kredit ZDA, namesto da se zanaša na načrte za izredne razmere.

Ta predlog republikancev je vzbudil zaskrbljenost pri številnih ekonomistih, ki jih skrbi, da bi vsak poskus prednostnega razvrščanja plačil lahko imel nepredvidene posledice in povzročil valovanje po vsem gospodarstvu. Treba je omeniti, da Združene države Amerike v preteklosti še nikoli niso odplačevale svojega dolga, morebitna neplačila pa bi lahko imela resne posledice za svetovne finančne trge.

Republikanski predlog je bil kritiziran tudi zaradi morebitnega vpliva na zvezno porabo. Čeprav še niso predložili podrobnega proračunskega načrta, so bili nekateri poslanci republikanske stranke obtoženi, da potrebo po dvigu zgornje meje dolga uporabljajo kot vzvod za zmanjšanje zvezne porabe. To bi lahko imelo pomembne posledice za socialne programe in druge zvezne pobude.

Ker se razprava o zgornji meji dolga nadaljuje, je treba še videti, kako bo to vprašanje rešeno. Jasno pa je, da bi imel vsak neuspeh resne posledice za ameriško gospodarstvo in svetovni finančni sistem.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.