Analiza družbe JinkoSolar: podcenjen igralec na področju sončne energije

Drugo podjetje za sončno energijo je JinkoSolar. V primerjavi z drugimi je razmeroma neopazno. Vendar bi lahko imelo še veliko več potenciala! Ali ne bi moglo? Oglejmo si ga skupaj.

JKS je še eno podjetje, ki se osredotoča na sončno energijo

Osnovni pregled

JinkoSolar Holding Co., Ltd. $JKS-3.7% je eden največjih proizvajalcev solarnih panelov na svetu s sedežem na Kitajskem. Podjetje se osredotoča na proizvodnjo in prodajo solarnih panelov, solarnih sistemov in rešitev za sončno energijo na Kitajskem in v tujini. Letni promet podjetja JKS znaša več kot 5 milijard USD. V zadnjih letih je podjetje zaradi vse večjega povpraševanja po obnovljivih virih energije zabeležilo povečanje prodaje in dobička.

Kot običajno v tem sektorju - vrednotenja so precej visoka

Leta 2020 je podjetje doseglo prihodke v višini 5,1 milijarde USD in čisti dobiček v višini 213 milijonov USD. To je 18-odstotno povečanje prihodkov in 135-odstotno povečanje čistega dobička v primerjavi s prejšnjim letom. V prvem četrtletju leta 2021 je podjetje doseglo prodajo v višini 1,2 milijarde USD in čisti dobiček v višini 38,2 milijona USD, kar je 7-odstotno oziroma 229-odstotno povečanje glede na enako obdobje prejšnjega leta. Najnovejše rezultate si bomo ogledali pozneje.

Tveganja

Tveganja, povezana z naložbami v podjetje JKS, vključujejo nihanje cen surovin, kot so kovine in silicij, ki se uporabljajo pri proizvodnji solarnih plošč. Spremembe predpisov in spremembe politike lahko prav tako vplivajo na povpraševanje po solarnih ploščah ter s tem na prihodke in dobičkonosnost družbe. Seveda obstajajo tudi politična tveganja. Družba JKS posluje na Kitajskem, kar pomeni, da se podjetje sooča s tveganji, povezanimi s političnimi spremembami, kot so spremembe davčne zakonodaje, predpisov in političnih odnosov med Kitajsko in drugimi državami. V preteklosti so bile na primer uvedene carine in kvote za izvoz solarnih panelov iz Kitajske.

Družba JKS se mora prilagajati predpisom glede sončne energije in okoljskih ukrepov na Kitajskem in v tujini. Spremembe davčnih zakonov, uvedba kvot za obnovljive vire energije in drugi predpisi lahko na primer vplivajo na povpraševanje po solarnih panelih in s tem na prodajo in dobičkonosnost družbe.

Konkurenca

Sončna industrija na splošno velja za zelo obetavno panogo z velikim potencialom za rast. Družba JKS ima odlično tehnologijo za proizvodnjo solarnih panelov in dobre finančne rezultate, kar ji omogoča, da postane ključni akter v tej panogi. Vendar je konkurenca v solarni industriji zelo velika in je odvisna od številnih dejavnikov, kot so vladni programi, gospodarske razmere in gibanje cen energije na trgu.

Prihodnost tega sektorja je seveda zelo obetavna. Vir:

Zaradi vse večjega zanimanja za obnovljive vire energije in zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida se pričakuje, da bo imela sončna energija vse pomembnejšo vlogo v celotni proizvodnji električne energije. Raziskave ter razvoj novih tehnologij in izdelkov bodo ključni dejavniki za ohranjanje konkurenčnosti podjetij v tem sektorju.

Vendar se je treba zavedati, da ima lahko sončna industrija negativen vpliv na okolje, če se z odpadki in kemikalijami, ki se uporabljajo pri proizvodnji sončnih kolektorjev, ne ravna pravilno. Zato je pomembno, da podjetja v tem sektorju odgovorno pristopijo k varovanju okolja. Sončna industrija je zelo konkurenčna in podjetja se morajo spopadati s konkurenco drugih proizvajalcev solarnih panelov in solarnih rešitev. Ti vključujejo:

  1. First Solar, Inc. $FSLR-6.2%
  2. Trina Solar Limited
  3. SunPower Corporation $SPWR-9.8%

Trenutne napovedi

Najnovejši podatki kažejo, da bi se lahko dobiček družbe Jinko Solar celo nekoliko povečal - trend, ki bi se lahko letos nadaljeval zaradi pričakovanega padca cene silicija, glavne sestavine, ki se uporablja za izdelavo solarnih panelov.

Glede na najnovejšo objavo se je dobiček podjetja na prilagojeni osnovi v letu 2022 še povečal, in sicer za 371 % do 427 %. Za primerjavo, prilagojeni dobiček se je v prvih treh četrtletjih leta povečal za 418 %, kar pomeni, da se je rast na prilagojeni osnovi v četrtem četrtletju verjetno upočasnila. Zato so signali o tem, kako se je rast razvijala v četrtem četrtletju, nekoliko mešani.

Prihodki rastejo. Vir:

Poleg velikega svetovnega povpraševanja po njihovih izdelkih se bodo v prihodnjih mesecih verjetno občutno znižale tudi cene silicija, kar naj bi pripomoglo k zmanjšanju stroškov. Cene silicija so po strmem naraščanju v zadnjih dveh letih končno dosegle vrh v drugi polovici lanskega leta. V začetku januarja so bile cene že več kot 50 % nižje od najvišje vrednosti avgusta lani.

Januarski padec ni trajal dolgo, zdaj pa se cena polisilicija postopoma rahlo znižuje. Vir:

Samo! Padci so povezani s polisilikonom, kupljenim na promptnem trgu, in s tem, da imajo JinkoSolar in drugi večji proizvajalci panelov sklenjene dolgoročnejše pogodbe o dobavi, katerih cene so stabilnejše. No, poglejmo.

Q4

Prodaja podjetja se je v tretjem četrtletju povečala za 128 % na 19,5 milijarde juanov, dobiček pa se je skoraj potrojil na 550 milijonov juanov. Podjetje napoveduje, da bo v 4. četrtletju poslalo od 13 do 15 GW modulov, kar bi pomenilo 30- do 50-odstotno povečanje glede na prejšnje leto, kar je precejšnja upočasnitev glede na 117-odstotno povečanje v 3. četrtletju.

Kljub višjemu vrednotenju (ki je značilno za ta sektor) se zdi, da je podjetje nekoliko podcenjeno. Vsekakor si zasluži podrobnejši pregled s strani vlagateljev, ki iščejo favorita v tem sektorju.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview