Ennek a vállalatnak teljesen őrült ár-könyvérték aránya van. Érdemes megfontolni?

Az Egyesült Államokban működő különböző cégek között böngészve rábukkantam egy olyan vállalatra, amely azonnal felkeltette a figyelmemet. Nem az osztalékhozam, vagy más olyan mutatószámok, amelyek a befektetőket általában érdeklik, keltették fel a figyelmemet. Hanem az ár-könyvérték arány, ami itt teljesen őrült.

Ma egy olyan vállalatot fogunk megnézni, amelynek jelenleg teljesen irreális ár-könyvérték aránya van. Valójában ez az arány jelenleg 2298. De mielőtt megijednétek, és elfutnátok, mutassuk be röviden a vállalatot, és magyarázzuk el azt is, hogy miért van ennek a vállalatnak ez az abszolút őrült ár-könyvérték aránya, mert ez a vállalat üzleti tevékenységének természetéből adódik.

Permian Basin Royalty Trust $PBT-4.8%

A részvény árfolyamának grafikonja az elmúlt 5 évről.

A Permian Basin Royalty Trust egy nyilvánosan jegyzett jogdíj-tröszt, amelyet azért hoztak létre, hogy a nyugat-texasi Permian-medencében és Új-Mexikó délkeleti részén található olaj- és gázbirtokokból származó jogdíjakat birtokolja és beszedje.

A Permian Basin Royalty Trustot 1980-ban alapította a Mesa Petroleum Company (ma a ConocoPhillips része), hogy a Permian-medencében található olaj- és gázbirtokok felett álló jogdíjrészesedéseket birtokoljon és kezeljen. A Trust első nyilvános kibocsátása 1986-ban fejeződött be, és azóta a New York-i tőzsdén $PBT-4.8% szimbólummal kereskednek vele. A Tröszt eszközei a ConocoPhillips és más üzemeltetők által a Permian-medencében üzemeltetett ingatlanokban lévő jogdíjrészesedésekből állnak.

A Permian Basin Royalty Trust elsődleges bevételi forrása az olaj- és földgáztermelés azokból az ingatlanokból, amelyekben jogdíjrészesedésekkel rendelkezik. A Trust az olaj- és gáztermelésből származó bevételek egy bizonyos százalékát kapja, és ezeket a bevételeket havonta osztják szét a befektetésijegy-tulajdonosok között. A kitermelésből származó bevételeken kívül a Tröszt az ingatlanok értékesítéséből származó bevételeket is kap, beleértve a jogdíjrészesedések értékesítését is.

A társaság bevételei meglehetősen nagymértékben függnek a piaci olaj- és gázárak ingadozásától, ezért feltételezhető, hogy a társaság a múltban meglehetősen jól teljesített. A vállalat tavaly 54,47 milliárd dollár bevételt jelentett, ami 361%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ilyen eredményekre azonban a jövőben sem lehet számítani, mivel azok az árupiaci áraktól függnek. A vállalat 2022-ben 53,54 milliárd USD nettó nyereséget termelt, ami viszont gyors, 399%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A mérlegben megtalálhatjuk az okát annak, hogy a vállalatnak miért van ilyen magas árfolyam-könyv szerinti érték aránya. Ennek oka, hogy a vállalatnak gyakorlatilag nincs vagyona, pontosabban a vállalat teljes vagyona a jogdíjakból és a készpénzállományból áll. A vállalat egyszerűen csak jogdíjat szed a termelésből való részesedése után. Ezért nem rendelkezik tárgyi eszközökkel. A nagy előny itt az is, hogy a vállalatnak egyáltalán nincs adóssága. Mivel a vállalatnak gyakorlatilag semmire sincs szüksége az üzletviteléhez, nincs oka arra, hogy eladósodjon és kölcsönt vegyen fel.

Most talán azt gondolja, hogy ez valahogy túl jól néz ki. Egy olyan cégnek, amely gyakorlatilag csak a bányászoktól beszedett jogdíjakból keresi a pénzt, nincs adóssága, persze mindig vannak kockázatok, ezért nézzük meg ennek a befektetésnek az előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

  • Magas osztalékhozam: A Permian Basin Royalty Trust jogdíj-trösztként arra hivatott, hogy nyereségének nagy részét osztalék formájában fizesse ki a részvényeseknek. Jelenleg a vállalat magas osztalékhozamot kínál, ami vonzó lehet a jövedelmet kereső befektetők számára.
  • Kitettség az energiaágazatban: A Permian Basin Royalty Trust elsődlegesen a Permian-medencében, a világ egyik legnagyobb olaj- és gáztermelő területén folyó olaj- és gázkitermelésre összpontosít. Ennek eredményeképpen a vállalat kitettséget biztosíthat az energiaágazatnak, és az olajárak emelkedésével tőkenövekedési lehetőséget biztosíthat.
  • Passzív befektetés: A Permian Basin Royalty Trust jogdíj-trösztként passzív befektetés, amely nem igényel aktív kezelést vagy folyamatos tőkekiadásokat. Ez vonzó lehet azon befektetők számára, akik a befektetéssel kapcsolatban inkább a "hands-off" megközelítést részesítik előnyben.

Hátrányok:

  • Az olaj- és gázáraktól való függés: A Permian Basin Royalty Trust elsődleges bevételi forrása az olaj- és gázértékesítés. Ennek következtében a vállalat pénzügyi teljesítménye nagymértékben függ ezen nyersanyagok mindenkori piaci áraitól. Ha az olaj- és gázárak csökkennek, az negatívan befolyásolhatja a Társaság bevételeit és osztalékfizetéseit.
  • Korlátozott diverzifikáció: A Permian Basin Royalty Trust egy viszonylag kis vállalat, amely egy földrajzi régióra és iparágra összpontosít. A diverzifikáció hiánya növelheti a társaság kitettségét az iparágspecifikus kockázatoknak, és csökkentheti hosszú távú növekedési potenciálját.
  • Korlátozott ellenőrzés a működés felett: Passzív befektetésként a Permian Basin Royalty Trustnak korlátozott ellenőrzése van a bevételeit előállító olaj- és gázipari műveletek felett. Ez az ellenőrzés hiánya korlátozhatja a társaság azon képességét, hogy reagáljon a piaci változásokra vagy optimalizálja a termelés hatékonyságát.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a Permian Basin Royalty Trust adózási szempontból passzív jogalany, ami azt jelenti, hogy jövedelme nem társasági szinten adózik. Ehelyett a jövedelem a részvényesekre száll át, akiknek a tröszt jövedelméből rájuk eső arányos rész után kell adót fizetniük.

Itt nagyon nehéz ilyen elhamarkodottan tisztességes árat becsülni. Valójában, amint az első pillantásra nyilvánvaló, nem tudunk mérlegből kiindulni. Ez tehát azt jelenti, hogy mindenkinek saját magának kell megbecsülnie a méltányos részvényárat az energiaszektorral kapcsolatos elvárásainak megfelelően.

Nemrég indítottunk egy új projektet, a Bulios Dividends-t, amelynek keretében egy mintaportfóliót kezelünk osztalékrészvényekből. Ez a két részvény nem szerepel a portfóliónkban. Ha szeretné látni, hogy milyen részvényeket választottunk a portfóliónkba, amelyek stabil, 7% feletti osztalékjövedelmet termelnek, nézze meg bátran itt.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


No comments yet
Timeline Tracker Overview