Új atomreaktort indítanak az Egyesült Államokban. Íme 3 módja annak, hogyan profitálhatsz az atomenergiából.

Akár akarjuk, akár nem, az idők folyamatosan haladnak előre. Ezzel a változással együtt új befektetési lehetőségek is megjelennek. Ezek egyike lehet például az atomenergia, amelyről nem sokszor esik szó a befektetők körében.

Az atomenergia régóta viták forrása a lehetséges kockázatai és előnyei miatt. Mivel azonban a világ globális energiaválsággal néz szembe, számos ország, köztük az Egyesült Államok is kihasználja előnyeit. Ez a hét elején nyilvánvalóvá vált, amikor a Georgia Power bejelentette, hogy a Vogtle 3-as reaktora biztonságosan elérte a "kezdeti kritikusságot", az első atomreaktor, amely 2016 májusa óta ezt megtette. És mit jelent a kezdeti kritikusság elérése, és miért olyan fontos ez? A vállalat közleményben adta meg a választ.

Egy reaktor akkor éri el a kritikusságot, amikor a maghasadási reakció önfenntartóvá válik. A kezdeti kritikusság elérése szükséges ahhoz, hogy a blokk továbbra is beinduljon, és elegendő hőt termeljen az áramtermeléshez.

A vállalat várakozásai szerint a Vogtle 3-as blokk ez év májusára vagy júniusára lesz teljesen üzemképes, és képes lesz tiszta, kibocsátásmentes áramot termelni a következő 60-80 évben. Ez jó hír az atomenergia-ágazat előnyeit kihasználni kívánó befektetők számára. Tekintettel arra, hogy a globális energiaválságra válaszul több atomreaktor is üzembe állhat, jó alkalom lehet arra, hogy fontolóra vegyék a nukleáris energia részvényekbe való befektetést. Ha Ön is azok közé a befektetők közé tartozik, akik szeretnék meglovagolni ezt a hullámot, íme 3 tipp, hogyan vehet részt benne.

Cameco $CCJ+1.0%

A részvény árfolyamának grafikonja az elmúlt 5 évről.

Az egyik részvény, amelyet a befektetőknek érdemes megfontolniuk, a Cameco (CCJ). A Cameco jelentős urántermelőként és üzemanyag-szolgáltatóként jó helyzetben van ahhoz, hogy profitáljon az atomenergia növekedéséből. A vállalat uránbányákat üzemeltet Kanadában, az Egyesült Államokban és Kazahsztánban, és hosszú távú szerződéseket kötött a világ minden táján lévő ügyfeleivel, a következő öt évben átlagosan évi 21 millió font bevétellel.

Ami az eredményeket illeti, a vállalat tavaly 1,87 milliárd USD bevételt ért el, ami körülbelül 27%-os növekedést jelent az előző évhez képest. 89,38 millió USD nettó nyereségről számolt be. Az előző 2 évben a vállalat veszteséget jelentett.

Mint fentebb írtam, a vállalat a jövőben profitálhat az urániumot üzemanyagként igénylő atomenergia-termelés növekedéséből és bővüléséből. A Cameco az egyik legnagyobb urántermelő, így várhatóan sokat profitálhat az urán iránti megnövekedett keresletből.

NuScale Power $SMR-2.7%

A részvény árfolyamának grafikonja az elmúlt 2 évről.

Egy másik vállalat, amelyet a befektetőknek érdemes megfontolniuk, a NuScale Power. A NuScale Power kis moduláris atomreaktorokat fejleszt energiatermelésre. A vállalat 2002-ben egyetemi kutatási projektként indult, és az első olyan vállalat lett, amelynek kis moduláris reaktortervét 2020-ban hagyta jóvá a Nukleáris Szabályozási Bizottság. A NuScale Power több projektet is tervez, köztük egy hatmodulos erőmű építését Idahóban. National Laboratory Idaho Fallsban, amely 462 megawatt szénmentes villamos energiát fog termelni. Az erőmű várhatóan 2030-ra lesz teljesen működőképes.

Az eredmények és a számok szempontjából egyelőre "spekulatív" befektetésnek tartom. A vállalat még csak második éve van a tőzsdén, és jelenleg nem nyereséges. Ami a bevételt illeti, a vállalat tavaly 11,8 millió dollár bevételt termelt. Röviden, a vállalat korai stádiumban van, és jelenleg még hatalmas kutatási és fejlesztési költségei vannak.

ETF

Azok a befektetők, akiket érdekel az atomenergia, de nem akarnak győzteseket és veszteseket választani, megfontolhatják a tőzsdén kereskedett alapokat (ETF).

AVanEck Uranium+Nuclear Energy ETF $NLR egy olyan ETF, amely az uránbányászatban, az atomerőművek építésében, tervezésében és karbantartásában, az atomenergia-forrásokból történő villamosenergia-termelésben, valamint az atomenergia-ipar számára berendezések és szolgáltatások nyújtásában részt vevő vállalatok teljesítményét követi. Az alap jelenleg 24 vállalatot tart.

AGlobal X Uranium ETF $URA+0.3% az uránbányászatra irányuló célzott játék. Az alap az uránbányászatban és a nukleáris alkatrészgyártásban részt vevő vállalatoknak nyújt kitettséget. Jelenleg összesen 47 vállalatot tart a portfóliójában.

Ezeknek az ETF-eknek az az előnye, hogy nagy elemzői tudás nélkül is befektethet ebbe a szektorba. Röviden, nem egy tűt fog keresni a szénakazalban, hanem az egész halmazt megveszi.

Következtetés

Összességében az atomenergiának megvannak az előnyei és hátrányai, de a globális energiaválság miatt számos ország hasznosítja az előnyeit. Ez lehetőséget kínál a hozzáértő befektetők számára, hogy megnézzenek néhány atomenergetikai részvényt vagy ETF-et. A Cameco és a NuScale Power két olyan vállalat, amelyet a Wall Street elemzői kedvelnek, és mindkettőnek megvan a lehetősége arra, hogy profitáljon az atomenergia növekedéséből. A diverzifikált megközelítést kereső befektetők olyan ETF-eket vehetnek fontolóra, mint a VanEck Uranium+Nuclear Energy ETF vagy a Global X Uranium ETF.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


No comments yet
Timeline Tracker Overview