Анализ на Humana: стабилна компания, която клиентите обичат. Ще я харесат ли и инвеститорите?

Бързо развиваща се компания с чудесен продукт, който превъзхожда пазара и е на разумна цена. Може ли да има някакъв недостатък в това? Нека да го разгледаме заедно.

Humana се занимава със здравни грижи, насочени към специфични групи

Основен преглед

Humana Inc. е американска компания в областта на здравеопазването със седалище в Кентъки, САЩ. Фокусира се върху предоставянето на здравно осигуряване и здравни услуги на физически лица, работодатели и правителствени организации. Humana е една от най-големите здравни компании в САЩ и също така една от най-големите компании в света. Компанията се фокусира и върху предоставянето на услуги за възрастни хора, включително програмите Medicare Advantage и Medicare Prescription Drug Plan.

https://www.youtube.com/watch?v=nPjrso-XNQ8

Humana има повече от 46 000 служители и осигурява здравни грижи за повече от 20 милиона души по света. Компанията е активна и в областта на корпоративната отговорност и подкрепя много благотворителни проекти и програми.

Humana се сблъсква с конкуренцията на други здравни компании като UnitedHealth Group, Anthem Inc. и Aetna Inc. Въпреки това, поради своя размер и широкия обхват на предлаганите здравни услуги и технологии, Humana има силна пазарна позиция и е в състояние да реагира на промените в здравната индустрия и нуждите на клиентите.

Сектор

Секторът, в който Humana развива дейност, е здравеопазване и здравно осигуряване. Този сектор има голям потенциал за растеж и развитие в САЩ, тъй като здравеопазването е разбираемо много важно за много жители на САЩ, а общото потребление на здравни услуги в страната продължава да расте.

Съществуват няколко тенденции, които оказват влияние върху сектора на здравеопазването и здравното осигуряване в САЩ. Сред тях са застаряването на населението, увеличаването на броя на хроничните заболявания, нарастващите разходи за здравеопазване и усилията за подобряване на качеството и достъпността на здравните услуги.

Секторът на здравеопазването е много разнообразен и включва много области, като първична медицинска помощ, специализирани грижи, фармацевтични услуги, здравно осигуряване и много други. Humana Inc. се фокусира върху предоставянето на здравни застраховки и здравни услуги на физически лица, работодатели и правителствени организации и има силна пазарна позиция благодарение на размера си и обхвата на предлаганите здравни услуги и технологии.

Като цяло секторът на здравеопазването е област с голям потенциал за растеж, но и с високи нива на регулиране и риск. Дружества като Humana Inc. се опитват да отговорят на тези предизвикателства, като въвеждат иновации и използват технологии, за да запазят пазарните си позиции и да предоставят качествено здравеопазване на своите клиенти. Ако успее, тя е спечелила.

Преценете сами. Секторът на здравеопазването в САЩ е наистина гигантски. Източник:

Конкуренция

  • UnitedHealth Group Inc $UNH-1.7% предоставя здравни грижи за възрастни хора и други уязвими групи в САЩ и е най-голямата компания за здравни грижи в САЩ.
  • Anthem Inc $ELV-1.3%
  • Oak Street Health $OSH+0.1% - Oak Street Health предоставя здравни грижи за възрастни хора и други уязвими групи в САЩ и се фокусира върху предоставянето на грижи в общности с ниски доходи.

Тези дружества също имат големи пазарни дялове и са изправени пред сходни предизвикателства и възможности като Humana.

Рискове

Секторът на здравеопазването е силно регулиран и промените в правилата и регулациите биха могли да имат значително въздействие върху дейността и резултатите на Humana Inc. Например, промените в регулациите на Medicare и Medicaid могат да повлияят на плащанията за здравни услуги, предоставяни от Дружеството. Хумана Инк. трябва да се справи и с разходите за предоставяне на здравни грижи и здравно осигуряване, които може да са високи. Ако разходите се увеличат повече от очакваното, това може да се отрази на резултатите и рентабилността на Дружеството. Подобно на $CANO-2.1%, което също анализирах, Humana е изправена пред рискове, свързани с персонала. Humana Inc. зависи от квалифицирани здравни работници за предоставяне на здравни услуги. Ако недостигът на квалифицирани работници се задълбочи, това може да се отрази на качеството на предоставяните здравни услуги и на резултатите на дружеството.

Настояща ситуация

Инвеститорите не трябва да се притесняват. Въпреки по-слабия растеж Humana очаква да успее да надмине предишните си цели за приходите. Компанията също така наскоро обяви, че ще се откаже от застрахователния бизнес, базиран на работодатели, като по този начин ще освободи парични средства, за да се съсредоточи върху по-печелившите си операции.

За разлика от някои други застрахователи, Humana се фокусира върху по-възрастните американци. Повече от 84% от приходите й идват от премии, а останалите 16% - от по-новия й бизнес CenterWell, който осигурява домашни грижи, аптечни услуги и първични грижи за възрастни хора.

https://www.youtube.com/watch?v=cqJb1u1UtH8

Но именно в Medicare Advantage Humana наистина се отличава, като този бизнес ще генерира близо 73 млрд. долара приходи през 2022 г., което представлява 80% от приходите на Humana от застраховане. Компанията е вторият по големина играч в тази област.

Разбира се, Humana предлага не само Medicare Advantage. Компанията разширява бизнеса си CenterWell, който осигурява по-високи маржове. CenterWell е малък, но се развива бързо. През четвъртото тримесечие приходите на това подразделение възлизат на 4,1 млрд. щатски долара, а оперативният марж е 6,4 %. Тъй като това подразделение нараства като дял от общия обем, оперативният марж на Humana трябва да нарасне до 5,2 % до 2026 г. Това би довело до приблизително 14 % годишен ръст на печалбата на акция до 2026 г.

Източник:

Акциите на Humana изглеждат прилично. Те се търгуват на цена от 17 пъти очакваната печалба за 2023 г., което е добър коефициент за акция, която расте приблизително два пъти по-бързо от S&P 500. Тя е по-евтина и от UnitedHealth, която се търгува при 19,2 пъти очакваната печалба през 2023 г. Отново, не е нещо, което бих търсил в портфейла си, но ми харесва значително повече от конкурента $CANO-2.1%

А вие? Интересувате ли се от тази компания?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.

No comments yet
Timeline Tracker Overview