Analiza družbe Humana: trdno podjetje, ki ga imajo stranke rade. Bo všeč tudi vlagateljem?

Hitro rastoče podjetje z odličnim izdelkom, ki je boljši od tržnega in se zdi cenovno ugoden. Ali je to lahko kaj slabega? Poglejmo jo skupaj.

Družba Humana se ukvarja z zdravstveno oskrbo, namenjeno posebnim skupinam

Osnovni pregled

Družba Humana Inc. je ameriško podjetje za zdravstveno varstvo s sedežem v Kentuckyju v ZDA. Osredotoča se na zagotavljanje zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenih storitev posameznikom, delodajalcem in vladnim organizacijam. Humana je eno največjih zdravstvenih podjetij v ZDA in tudi eno največjih podjetij na svetu. Podjetje se osredotoča tudi na zagotavljanje storitev za starejše, vključno s programoma Medicare Advantage in Medicare Prescription Drug Plan.

https://www.youtube.com/watch?v=nPjrso-XNQ8

Humana ima več kot 46.000 zaposlenih in zagotavlja zdravstveno oskrbo za več kot 20 milijonov ljudi po vsem svetu. Podjetje je dejavno tudi na področju družbene odgovornosti in podpira številne dobrodelne projekte in programe.

Humana se sooča s konkurenco drugih zdravstvenih podjetij, kot so UnitedHealth Group, Anthem Inc. in Aetna Inc. Vendar ima Humana zaradi svoje velikosti in širine ponudbe zdravstvenih storitev in tehnologije močan položaj na trgu ter se lahko odziva na spremembe v zdravstveni panogi in na potrebe strank.

Sektor

Sektor, v katerem deluje Humana, je zdravstveno varstvo in zdravstveno zavarovanje. Ta ima v ZDA velik potencial za rast in razvoj, saj je zdravstveno varstvo razumljivo zelo pomembno za mnoge prebivalce ZDA, splošna poraba zdravstvenih storitev v državi pa še naprej narašča.

Na sektor zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja v ZDA vpliva več trendov. Med njimi so staranje prebivalstva, porast kroničnih bolezni, naraščajoči stroški zdravstvenega varstva ter prizadevanja za izboljšanje kakovosti in dostopnosti zdravstvenih storitev.

Zdravstveni sektor je zelo raznolik in vključuje številna področja, kot so primarna oskrba, specializirana oskrba, farmacevtske storitve, zdravstveno zavarovanje in številna druga. Družba Humana Inc. se osredotoča na zagotavljanje zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenih storitev posameznikom, delodajalcem in vladnim organizacijam ter ima močan tržni položaj zaradi svoje velikosti in obsega ponudbe zdravstvenih storitev in tehnologije.

Na splošno je zdravstveni sektor področje z velikim potencialom za rast, vendar tudi z visoko stopnjo regulacije in tveganja. Podjetja, kot je Humana Inc. se poskušajo na te izzive odzvati z inovacijami in izkoriščanjem tehnologije, da bi ohranila svoj tržni položaj in svojim strankam zagotovila kakovostno zdravstveno varstvo. Če mu to uspe, je zmagalo.

Presodite sami. Zdravstveni sektor v ZDA je resnično velikanski. Vir:

Konkurenca

  • UnitedHealth Group Inc $UNH-0.6% zagotavlja zdravstveno varstvo za starejše in druge ranljive skupine v ZDA ter je največje podjetje na področju zdravstvenega varstva v ZDA.
  • Anthem Inc $ELV-1.2%
  • Oak Street Health $OSH+0.1% - Oak Street Health zagotavlja zdravstveno varstvo starejšim in drugim ranljivim skupinam v ZDA ter se osredotoča na zagotavljanje oskrbe v skupnostih z nizkimi dohodki.

Tudi ti podjetji imata velike tržne deleže ter se soočata s podobnimi izzivi in priložnostmi kot Humana.

Tveganja

Panoga zdravstvenega varstva je strogo regulirana, spremembe pravil in predpisov pa bi lahko pomembno vplivale na poslovanje in uspešnost družbe Humana Inc. Na primer, spremembe predpisov Medicare in Medicaid lahko vplivajo na plačila za zdravstvene storitve, ki jih opravlja družba. Družba Humana Inc. se mora ukvarjati tudi s stroški zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, ki so lahko visoki. Če se stroški povečajo bolj, kot je bilo pričakovano, lahko to vpliva na uspešnost in dobičkonosnost družbe. Podobno kot družba $CANO-2.1%, ki sem jo prav tako analiziral, se družba Humana sooča s kadrovskimi tveganji. Družba Humana Inc. je pri zagotavljanju zdravstvenih storitev odvisna od usposobljenih zdravstvenih delavcev. Če se pomanjkanje usposobljenih delavcev še poveča, lahko to vpliva na kakovost opravljenih zdravstvenih storitev in uspešnost podjetja.

Trenutni položaj

Vlagateljem ni treba skrbeti. Družba Humana pričakuje, da bo kljub šibkejši rasti lahko presegla svoje prejšnje ciljne dobičke. Družba je nedavno tudi napovedala, da bo opustila dejavnost zavarovanja za delodajalce, s čimer bo sprostila denarna sredstva in se osredotočila na bolj dobičkonosne dejavnosti.

Humana se za razliko od nekaterih drugih zavarovalnic osredotoča na starejše Američane. Več kot 84 % njenih prihodkov predstavljajo premije, preostalih 16 % pa prihodki iz novejše dejavnosti CenterWell, ki starejšim zagotavlja oskrbo na domu, lekarniške storitve in primarno oskrbo.

https://www.youtube.com/watch?v=cqJb1u1UtH8

Vendar pa Humana resnično izstopa na področju Medicare Advantage, saj bo ta dejavnost leta 2022 ustvarila skoraj 73 milijard dolarjev prihodkov, kar bo predstavljalo 80 % Humaninih prihodkov od zavarovanj. Družba je drugi največji igralec na tem področju.

Seveda Humana ponuja več kot le zavarovanje Medicare Advantage. Podjetje širi svojo dejavnost CenterWell, ki zagotavlja višje marže. Podjetje CenterWell je majhno, vendar hitro raste. Prihodki te enote so v četrtem četrtletju znašali 4,1 milijarde dolarjev, marža iz poslovanja pa 6,4 %. Z rastjo deleža tega oddelka v skupnem obsegu naj bi se marža iz poslovanja do leta 2026 povečala na 5,2 %. To bi pomenilo približno 14-odstotno letno rast dobička na delnico do leta 2026.

Vir:

Delnica podjetja Humana je videti spodobna. Njihova cena je 17-kratnik pričakovanega dobička za leto 2023, kar je dober večkratnik za delnico, ki raste približno dvakrat hitreje kot indeks S&P 500. Prav tako je cenejša od UnitedHealth, ki se trguje po 19,2-kratniku pričakovanega dobička v letu 2023. Tudi to ni nekaj, kar bi iskal v svojem portfelju, vendar mi je precej bolj všeč kot konkurent $CANO-2.1%

Kaj pa vi? Vas zanima to podjetje?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview