Експертите предупреждават: пригответе се, трудната ера на фондовите пазари едва сега започва

Инвеститорите трябва да се подготвят за трудни времена, тъй като идиличната пазарна среда от последното десетилетие е към своя край. След срива на Silicon Valley Bank се появяват опасения за нова финансова криза, тъй като все повече банки в САЩ и Европа показват признаци на слабост.

Според експерти от Уолстрийт идиличната пазарна среда, която доминираше през последното десетилетие, е отминала и инвеститорите се намират в зората на по-трудна ера.

Предупрежденията идват след зашеметяващия срив на Silicon Valley Bank, който разклати доверието в банковата система на САЩ, след като по-рано този месец тя беше поета от FDIC. Оттогава все повече банки в САЩ и Европа показват признаци на слабост, което поражда опасения, че скоро може да избухне нова финансова криза.

Инвеститорите обясняват банковата паника с агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през последната година, което драстично повиши разходите по заемите, пресуши пазара на ликвидност и сложи край на ерата на евтините пари.

"JGB е знак, че балонът се е спукал", казват експертите.

Сега те предупреждават за шепа препятствия в новата ера, които инвеститорите ще бъдат принудени да преодолеят.

Настъпващата рецесия

Спадът е вероятен, тъй като объркването след срива на СЖБ значително увеличи вероятността от рецесия, казват експертите. Това е така, защото банковите проблеми естествено забавят икономиката. Комбинирайте това със затягането на коланите от страна на Фед и рецептата за рецесия е налице.

Централните банкери вече повишиха лихвените проценти с повече от 1700% през последната година, за да ограничат високите цени. Въпреки волатилността на банковите акции представителите на Фед повишиха лихвените проценти с още 25 базисни пункта тази седмица, с което ефективният лихвен процент на Фед достигна 4,75%-5%.

Това е най-високият лихвен процент от 2007 г. насам, а влиянието на срива на SVB вероятно се равнява на още 50-75 базисни точки повишение на лихвите, смята главният икономист на Moody's Марк Занди, което прави реалните лихвени проценти още по-рестриктивни.

"Това е доста значително увеличение на лихвените проценти и според мен излага икономиката на риск", предупреди Занди в неотдавнашно интервю.

Goldman Sachs също повиши шансовете си за рецесия през 2023 г. от 25% на 35%, а пазарите на облигации дават признаци за предстоящ спад, тъй като обърнатата крива на доходността на държавните ценни книжа започва да се отклонява. Въпреки че самата инверсия е класическо предупреждение за рецесия, разгръщането ѝ е сигнал, че рецесията може да настъпи през следващите четири месеца, заяви "кралят на облигациите" Джефри Гъндлах, наричайки го "сигнал за рецесия с червена тревога" в неотдавнашен туитър.

Още банкови фалити

Според икономиста от Харвард Кенет Рогоф на хоризонта може да има още банкови проблеми, тъй като неотдавнашната криза всъщност е глобално явление, което е започнало много преди SVB да се спъне.

Някои експерти твърдят, че сривът на SVB е бил причинен от изключително високата експозиция на банката към облигации, които са били силно обременени от нарастващите лихвени проценти. Но проблемът вероятно е по-широко разпространен, предупреди Рогоф, и ще бъде разкрит, когато лихвите се повишат.

"Това, което се случи, е, че Silicon Valley Bank може да е малко крайна в своята наивност, но почти всеки вид инвестиционна стратегия, която има неликвидни активи - по-дългосрочни активи - ще загуби пари по този начин", каза той в скорошно интервю.

Въпреки че шефът на Фед Пауъл и министърът на финансите Джанет Йелън увериха пазарите, че банковата система на САЩ е стабилна, никой от тях не е в състояние да предложи всеобхватна застраховка на всички банкови депозити, смята ветеранът на пазара Ед Ярдени, според когото банковият сектор може да е по-слаб, отколкото предполагат официалните лица.

Люк Елис, главен изпълнителен директор на Man Group, най-големия публичен хедж фонд в света, заяви, че очаква "значителен" брой банки да фалират през следващите две години, като добави, че има подобни сделки като спешното поглъщане на Credit Suisse от UBS.

Стагнираща възвръщаемост на акциите

И накрая, малко вероятно е акциите да повторят зашеметяващата възвръщаемост от последното десетилетие.

Нуриел Рубини, икономистът от Уолстрийт, който многократно е предупреждавал за нова финансова криза, прогнозира, че акциите и облигациите ще имат слаба възвръщаемост в продължение на години, тъй като инфлацията и лихвените проценти остават високи. Според него по-високите лихвени проценти ще се отразят тежко и на двата вида активи, като призова инвеститорите да се насочат към инфлационни хеджирания като златото.

Милиардерът инвеститор Леон Купърман предупреди, че САЩ вече преминават през "учебникарска" финансова криза, което означава, че S&P 500 дълго време няма да достигне нов връх.

"Мисля, че 4800 за S&P ще бъде върхът, на който ще се задържи известно време", каза той в интервю, визирайки върха, достигнат през януари 2022 г. "Очаквам възвръщаемостта на S&P да бъде много по-ниска".

  • Смятате ли, че най-трудното тепърва предстои? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


No comments yet
Timeline Tracker Overview