Szakértők figyelmeztetnek: készüljetek fel, nehéz korszak kezdődik a tőzsdéken

A befektetőknek nehéz időkre kell felkészülniük, mivel az elmúlt évtized idilli piaci környezete a végéhez közeledik. A Silicon Valley Bank összeomlását követően egy új pénzügyi válságtól való félelem kezd kialakulni, mivel az Egyesült Államokban és Európában egyre több bank mutatja a gyengeség jeleit.

Az elmúlt évtizedet uraló idilli piaci környezetnek vége, és a befektetők egy nehezebb korszak hajnalán állnak - vélik a Wall Street szakértői.

A figyelmeztetések a Silicon Valley Bank megdöbbentő összeomlása után érkeztek, amely megingatta az amerikai bankrendszerbe vetett bizalmat, miután a hónap elején az FDIC átvette a bankot. Azóta több amerikai és európai bank is a gyengeség jeleit mutatta, ami felerősítette a félelmet, hogy hamarosan újabb pénzügyi válság törhet ki.

A befektetők a banki pánikot a Federal Reserve tavalyi agresszív kamatemeléseinek tulajdonítják, amelyek drámaian megemelték a hitelfelvételi költségeket, kiszivattyúzták a likviditási piacot és véget vetettek az olcsó pénz korszakának.

"A JGB annak a jele, hogy a buborék kipukkadt" - mondják a szakértők.

Most arra figyelmeztetnek, hogy az új korszakban a befektetőknek egy maroknyi akadályt kell majd leküzdeniük.

A közelgő recesszió

A visszaesés azért valószínű, mert az SVB összeomlását követő zűrzavar nagymértékben megnövelte a recesszió valószínűségét - mondják a szakértők. Ez azért van, mert a banki problémák természetszerűleg lassítják a gazdaságot. Ha ezt kombináljuk a Fed szigorításával, akkor megvan a recesszió receptje.

A jegybankárok az elmúlt évben már több mint 1700%-kal emelték a kamatokat, hogy megfékezzék a magas árakat. A banki részvények volatilitása ellenére a Fed tisztviselői a héten további 25 bázisponttal emelték a kamatlábakat, így a Fed effektív kamatlába 4,75%-5%-ra emelkedett.

Ez a legmagasabb kamatláb 2007 óta, és az SVB összeomlásának hatása valószínűleg további 50-75 bázispontos kamatemeléssel egyenértékű, becsülte Mark Zandi, a Moody's vezető közgazdásza, ami még inkább korlátozóvá teszi a reálkamatokat.

"Ez elég jelentős kamatemelés, és szerintem veszélyezteti a gazdaságot" - figyelmeztetett Zandi egy nemrégiben adott interjúban.

A Goldman Sachs is 25%-ról 35%-ra emelte a 2023-as recesszió esélyét, és a kötvénypiacok is a közelgő visszaesés jeleit mutatják, ahogy a fordított kincstári hozamgörbe kezd visszafordulni. Bár maga az inverzió klasszikus recesszióra figyelmeztető jel, az inverzió feloldása azt jelzi, hogy a következő négy hónapban recesszió jöhet - mondta Jeffrey Gundlach "kötvénykirály", aki egy nemrég közzétett tweetjében "vörös riasztás recessziós jelnek" nevezte ezt.

További bankcsődök

További banki problémák lehetnek a láthatáron, mivel Kenneth Rogoff, a Harvard közgazdásza szerint a mostani válság valójában egy globális jelenség, amely jóval az SVB botladozása előtt kezdődött.

Egyes szakértők szerint az SVB összeomlását az okozta, hogy a bank rendkívül nagymértékben kitett a kötvényeknek, amelyeket az emelkedő kamatlábak erősen megterheltek. De a probléma valószínűleg szélesebb körű, figyelmeztetett Rogoff, és akkor fog kiderülni, ha a kamatok magasabbra emelkednek.

"Az történt, hogy a Silicon Valley Bank talán egy kicsit szélsőségesen naiv volt, de szinte bármilyen befektetési stratégia, amely illikvid eszközöket - hosszabb távú eszközöket - tartalmaz, ilyen módon pénzt fog veszíteni" - mondta egy nemrég adott interjúban.

Bár Powell Fed-vezér és Janet Yellen pénzügyminiszter biztosította a piacokat arról, hogy az amerikai bankrendszer egészséges, egyikük sincs abban a helyzetben, hogy minden bankbetétre átfogó biztosítást kínáljon Ed Yardeni piaci veterán szerint, aki szerint a bankszektor gyengébb lehet, mint azt a tisztviselők sugallták.

Luke Ellis, a világ legnagyobb nyilvános fedezeti alapjának, a Man Groupnak a vezérigazgatója elmondta, hogy a következő két évben "jelentős" számú bank csődjére számít, hozzátéve, hogy vannak hasonló ügyletek, mint például a Credit Suisse UBS általi sürgősségi felvásárlása.

Stagnáló részvényhozamok

Végül, a részvények valószínűleg nem fogják megismételni az elmúlt évtized lenyűgöző hozamait.

Nouriel Roubini, a Wall Street "Dr. Doom" közgazdásza, aki többször is figyelmeztetett egy újabb pénzügyi válságra, azt jósolta, hogy a részvények és kötvények hozama évekig siralmas lesz, mivel az infláció és a kamatlábak magasak maradnak. Szerinte a magasabb kamatlábak mindkét eszközre súlyosan fognak hatni, és arra ösztönzi a befektetőket, hogy az infláció elleni fedezeti eszközökbe, például az aranyba meneküljenek.

Leon Cooperman milliárdos befektető arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok már most egy "tankönyvi" pénzügyi válságon megy keresztül - ami azt jelenti, hogy az S&P 500 hosszú ideig nem fog új csúcsot elérni.

"Úgy gondolom, hogy az S&P 4800 lesz az a csúcs, ahol egy ideig állni fog" - mondta egy interjúban, utalva a 2022 januárjában elért csúcsra. "Arra számítok, hogy az S&P hozamai nagyon sokkal alacsonyabbak lesznek".

  • Ön szerint a legnehezebb rész még hátravan? 🤔

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


No comments yet
Timeline Tracker Overview