2 manj znani dividendni delnici, ki ju lahko imate za vedno

Dividendne delnice so priljubljene med vlagatelji. Še posebej, ko je gospodarstvo v divjih časih. In to je točno to, kar imamo zdaj. V takšnih razmerah je še toliko bolj pomembno, da je dividendna delnica stabilna. In prav takšni delnici si bomo danes ogledali.

Dividendne delnice imajo dobre možnosti, da bodo sčasoma dosegle boljše rezultate od drugih razredov premoženja

Seveda bi tu lahko pisal o klasikah, kot sta $KO+0.1% ali $JNJ+0.1%. Vendar se mi zdi bolj zanimivo predstaviti podjetja, ki niso tako znana. Danes sem izbral $DUK+1.1% in $MKC-0.2%

Duke Energy $DUK+1.1%

Analiza podjetja Duke Energy

Duke Energy je eno največjih energetskih podjetij v ZDA, s katerimi se trguje na borzi.

Družbo Duke Energy je leta 1904 ustanovil James Buchan Duke pod imenom Southern Power Company. Danes ima sedež v mestu Charlotte v Severni Karolini. Družba se je postopoma razvila do sedanje oblike, ki zajema širok spekter energetskih dejavnosti, vključno s proizvodnjo, distribucijo in prodajo električne energije in zemeljskega plina. Duke Energy je eno največjih energetskih podjetij v Združenih državah Amerike s tržno kapitalizacijo več kot 60 milijard dolarjev. Družba posluje v treh glavnih segmentih:

  1. Električnaenergija: družba proizvaja in distribuira električno energijo več kot 7,9 milijona odjemalcem v šestih zveznih državah - Severni Karolini, Južni Karolini, Floridi, Indiani, Ohiu in Kentuckyju.
  2. Zemeljski plin: Duke Energy oskrbuje z zemeljskim plinom približno 1,6 milijona odjemalcev v petih državah.
  3. Energetske storitve : podjetje zagotavlja rešitve za energetsko infrastrukturo, obnovljive vire energije in druge energetske storitve.

Družba Duke Energy je podjetje z dobrimi finančnimi rezultati in trdnimi temelji. Leta 2020 je podjetje doseglo skupne prihodke v višini 23,9 milijarde dolarjev in čisti dobiček v višini 1,5 milijarde dolarjev. Dolgoročno podjetje izkazuje vse večje prihodke in dobiček, kar priča o njegovi sposobnosti ustvarjanja vrednosti za delničarje.

Družba Duke Energy je osredotočena na naslednje strateške prednostne naloge:

  1. Dekarbonizacija: podjetje je zavezano, da bo do leta 2030 zmanjšalo emisije ogljika za 50 % in do leta 2050 doseglo ogljično nevtralnost. Načrtuje naložbe v obnovljive vire energije, posodobitev omrežja in druge nizkoogljične tehnologije.
  2. Nadgradnja infrastrukture: družba Duke Energy vlaga v nadgradnjo in razširitev svoje energetske infrastrukture, da bi bolje služila svojim strankam, izboljšala zanesljivost omrežja in se prilagodila spreminjajočim se razmeram na trgu.
  3. Osredotočenost na stranke: Podjetje se osredotoča na zagotavljanje izjemnih storitev za stranke, da bi ohranilo svojo konkurenčnost in okrepilo svoj položaj na trgu.
  4. Inovacije: Družba Duke Energy si prizadeva biti vodilna pri inovacijah in tehnoloških trendih v energetski industriji, kar vključuje naložbe v digitalno preobrazbo, pametna omrežja, energetsko vlogo

Podjetje večino energije proizvede iz zemeljskega plina, jedrske energije in premoga, le 1,5 % pa iz obnovljivih virov. Neurejena energija iz obnovljivih virov je zelo konkurenčna, njeni donosi pa so pogosto zanemarljivi. Zdi se, da se družba Duke rada osredotoča na regulirane storitve, zaradi česar je dolgočasno, čeprav stabilno komunalno podjetje. Delnice podjetja Duke se prodajajo po višjem večkratniku ocenjenega dobička na delnico za leto 2023 in imajo 4,24-odstotni dividendni donos.

McCormick $MKC-0.2%

McCormick & Company je ameriško podjetje, specializirano za proizvodnjo in prodajo začimb, zelišč, omak in drugih živilskih izdelkov. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1889 in ima sedež v Hunt Valleyju. McCormick & Company je eden največjih proizvajalcev začimb na svetu in ima pisarne v 160 državah.

McCormick & Company je stabilno in dobičkonosno podjetje z letno prodajo več kot 5 milijard dolarjev. Močno se osredotoča na razvoj novih izdelkov in širjenje svojega poslovnega portfelja. Podjetje vlaga tudi v inovativno tehnologijo in digitalizacijo za lažjo prodajo in distribucijo svojih izdelkov. Leta 2021 je podjetje objavilo načrte za prevzem podjetja Cholula, s čimer bo okrepilo svoj položaj na trgu začimb in omak.

Družba McCormick & Company ima obsežne proizvodne zmogljivosti v ZDA, Kanadi, Evropi in Aziji. V lasti in upravljanju ima več kot 50 proizvodnih obratov in zaposluje več kot 12.000 ljudi po vsem svetu. Podjetje ima tudi obsežno distribucijsko mrežo, ki omogoča hitro in učinkovito distribucijo izdelkov po vsem svetu. Družba McCormick & Company deluje v konkurenčnem okolju, kjer tekmuje z drugimi proizvajalci začimb in živilskih izdelkov. Največji konkurenti družbe McCormick so Unilever, Nestlé, ConAgra Foods in Kraft Heinz.

Na trg živilskih izdelkov vse bolj vplivajo trendi zdrave prehrane ter naklonjenost naravnim in ekološkim izdelkom. Družba McCormick & Company se na te trende poskuša odzvati z razvojem novih izdelkov in izboljšanjem kakovosti svojih izdelkov.


Zaradi večjega števila potrošnikov, ki kuhajo doma, in vse večje ozaveščenosti o koristih začimb za zdravje je družba Grand View Research optimistična glede prihodnosti svetovnega trga. To se odraža v napovedi podjetja, da bo svetovni trg začimb in dišavnic rasel s 5,6-odstotno letno stopnjo rasti s 37,3 milijarde USD leta 2022 na 57,7 milijarde USD leta 2030. Glede na te obete analitiki napovedujejo 5,1-odstotno letno rast dobička podjetja McCormick v naslednjih petih letih.

Dividendni donos podjetja v višini 2 % je nekoliko višji od 1,7-odstotnega donosa indeksa S&P 500. Z dividendnim izplačilnim razmerjem, ki v tekočem poslovnem letu znaša nekaj manj kot 55 %, pa dividende ne bi smele imeti težav z naraščanjem.

Kaj pa vi? Ali imate v lasti katero od teh podjetij? Ali kateri dividendni naslov vam je ljubši?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview